Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله همایش

مشخصات مقاله

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

993
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

0
Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله همایش

عنوان

آنالیز و کنترل مایکوتوکسینها در مواد غذایی در ایران

نویسندگان

یزدان پناه حسین

صفحات

 صفحه شروع | صفحه پایان

کلیدواژه

ثبت نشده است

چکیده

 مایکوتوکسینها متابولیتهای ثانویه ای قارچی هستند که مواد غذایی مختلفی را آلوده ساخته و از مهمترین آنها میتوان به آفلاتوکسینها، اکراتوکسین آ، تریکوتسنها، فومونیسینها، زیرالنون و پاتولین اشاره نمود. شواهد آزمایشگاهی و اپیدمیولوژیک نشان میدهد که بعضی از مایکوتوکسینها با ایجاد انواع مختلفی از سرطانها در انسان در ارتباط هستند.در طی سالهای 1381-1377، گروههای مختلفی از مایکوتوکسینها در مواد غذایی، به شرح ذیل، آنالیز گردیدند: آفلاتوکسینها و اکراتوکسین آ در غلات در استان مازندران در سال 1377، فومونیسینها در ذرت در سالهای 1379-1377، زیرالنون در ذرت در استان مازندران در سال 1379، آفلاتوکسینها در پسته در سال 1381، و پاتولین در آب سیب در سالهای 1381- 1380 برای سم زدایی آفلاتوکسینها، نقش برشته کردن پسته در کاهش میزان آلودگی مورد بررسی قرار گرفت.نتایج حاصل از آنالیز آفلاتوکسینها و اکراتوکسین آ در نمونه های ذرت استان مازندران در سال 1377 نشان داد که میانگین میزان آلودگی به آفلاتوکسین B1 وB2  به ترتیب برابر ng/g 15.8 و ng/g 3 میباشد. از طرف دیگر، نمونه ذرت با بیشترین آلودگی به آفلاتوکسین B1، به اکراتوکسین آ در حد ng/g 0.35 آلوده بود. در نمونه های جو، هیچ آلودگی به آفلاتوکسینها و اکراتوکسین آ مشاهده نشد.نتایج وقوع طبیعی فومونیسین B1 در نمونه های ذرت استان مازندران در سال 1379(mg/kg 5.6) بیشتر از میانگین آلودگی در سالهای 1378 (با میانگین mg/kg 3.2) و 1377 (با میانگین mg/kg 2.3) بود. بنابراین، میانگین آلودگی در تمامی سالها بالاتر از mg/kg 2 بود که بیشتر از حد مجاز این سموم در ایران میباشد. اما، میانگین غلظت فومونیسین B1 در نمونه های ذرت استان اصفهان در سالهای 1377 (با میانگین mg/kg 0.17) و 1378 (با میانگین mg/kg 0.22) به طور قابل ملاحظه ای کمتر از استان مازندران بود.نتایج حاصل از آنالیز زیرالنون در 40 نمونه ذرت جمع آوری شده از استان مازندران در زمان قبل از برداشت نشان داد که تنها 3 نمونه به زیرالنون آلوده بوده و میانگین میزان آلودگی نمونه های مثبت برابر ng/g 141 بود.نتایج حاصل از آنالیز پاتولین در سال 1381 بر روی 42 نمونه آب سیب و 23 کنسانتره آن نشان داد که میزان این سم در 33% نمونه های آب سیب بالاتر از حد مجاز کدکس یعنی mcg/l 50 (با حد اکثر مقدار mcg/l 285) و در 56% نمونه های کنسانتره بالاتر از mcg/l 50 (با حد اکثر مقدار mcg/l 148) بود. میانگین میزان آلودگی در کل 65 نمونه mcg/l 54.9 بود.نتایج حاصل از آنالیز آفلاتوکسینها در نمونه های پسته صادراتی به اتحادیه اروپا در سال 1381 نشان داد که از میان 10067 نمونه، آفلاتوکسین B1 در 36.7% نمونه ها با میانگین ng/g 9.5 یافت شد. میزان آفلاتوکسین B1 در 11.8% از نمونه ها بالاتر از ng/g 5 (حد مجاز این سم در پسته در ایران) بود.برشته کردن پودر پسته در حرارت 150 درجه سلسیوس به مدت 30 دقیقه، باعث تجزیه قابل ملاحظه آفلاتوکسین B1 و B2 بدون تغییر قابل ملاحظه ای در طعم نمونه ها گردید. بطوریکه در سطح 144 ng/g باعث 37% کاهش در میزان آفلاتوکسین B1 و در سطح  235 ng/gباعث 81% کاهش در میزان آفلاتوکسین B1 گردید.با توجه به عدم وجود حد مجاز برای مایکوتوکسینها در ایران، موسسه استاندارد حدود مجازی را برای آنها در مواد غذایی مختلف وضع نموده است که البته بایستی مورد تجدید نظر جدی قرار گیرد. از طرف دیگر، ایران از کمیته بین المللی کدکس آلاینده های مواد غذایی (CCFAC) درخواست تدوین حد مجاز برای آفلاتوکسینها در پسته را نموده است. برای پایش، پیشگیری و کنترل مایکوتوکسینها در مواد غذایی نیز فائو در حال اجرای یک طرح 2 ساله بسیار ارزشمند تحت عنوان "مدیریت، آنالیز و کنترل مایکوتوکسینها در ایران" میباشد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    یزدان پناه، حسین. (1383). آنالیز و کنترل مایکوتوکسینها در مواد غذایی در ایران. همایش سم شناسی و مسمومیت های ایران. SID. https://sid.ir/paper/805436/fa

    Vancouver: کپی

    یزدان پناه حسین. آنالیز و کنترل مایکوتوکسینها در مواد غذایی در ایران. 1383. Available from: https://sid.ir/paper/805436/fa

    IEEE: کپی

    حسین یزدان پناه، “آنالیز و کنترل مایکوتوکسینها در مواد غذایی در ایران،” presented at the همایش سم شناسی و مسمومیت های ایران. 1383، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/805436/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    مرکز اطلاعات علمی SID
    strs
    دانشگاه امام حسین
    بنیاد ملی بازیهای رایانه ای
    کلید پژوه
    ایران سرچ
    ایران سرچ
    فایل موجود نیست.
    بازگشت به بالا