مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

920
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

533
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

ارزیابی آزمایشگاهی و صحرایی عصاره گیرهای مختلف جهت تعیین پتاسیم قابل دسترس گیاه برنج

صفحات

 صفحه شروع 191 | صفحه پایان 203

چکیده

 پتاسیم یکی از عناصرمهم و ضروری از نظر میزان جذب و فعالیتهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی درگیاه برنج محسوب می گردد. این تحقیق با هدف بررسی وضعیت پتاسیم و ارزیابی 16 عصاره گیر مختلف به منظور تعیین عصاره گیر یا عصاره گیرهای مناسب جهت برآورد پتاسیم قابل دسترس خاک وهمچنین تعیین غلظت بحرانی پتاسیم برای گیاه برنج رقم پرمحصول خزر با استفاده از مناسبترین عصاره گیر معرفی شده در 21 مزرعه شالیزاری از اراضی استان گیلان به اجرا درآمد. مزارع به گونه ای انتخاب شدند که تا حد امکان درصد رس, ظرفیت تبادل کاتیونی, مواد آلی و پتاسیم قابل استخراج آنها با روش استات آمونیوم مولار با یکدیگر متفاوت و دامنه وسیعی داشته باشند. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و شش سطح کودی پتاسیم به ترتیب (0, 100, 200, 300, 400 و500) کیلوگرم اکسید پتاسیم در هکتار از منبع کلریدپتاسیم (نصف بصورت پایه و نصف در زمان پنجه زنی) به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که استفاده ازکودپتاسیم در اکثر خاکها موجب افزایش عملکرد دانه, کاه و کلش و همچنین مقدارجذب پتاسیم در کاه و کلش گردید. نتایج میانگین پتاسیم قابل استخراج با عصاره گیرهای مختلف نیز نشان داد که پتاسیم استخراج شده توسط عصاره گیر اسیدنیتریک با 239 میلیگرم و اسیدکلریدریک 0.05 مولار 1:1 با 11 میلیگرم در کیلوگرم خاک به ترتیب حداکثر وحداقل پتاسیم استخراجی را داشته اند. بررسی نتایج ضرایب همبستگی عصاره گیرهای مختلف با عملکرد نسبی دانه, غلظت و جذب پتاسیم توسط کاه و کلش نیز حاکی از آن بود که روشهای استات آمونیوم یک مولار, 0.5 مولار, 0.25 مولار و اسیدنیتریک همبستگی قابل قبولی را با عملکرد نسبی به ترتیب (0.80, 0.79, 0.81 و 0.87) و مقدار جذب پتاسیم به ترتیب (0.73, 0.73, 0.75 و 0.81) داشته است. همچنین ضرایب همبستگی عصاره گیرهای آب, مورگان و کلووانا با مقدار غلظت پتاسیم در کاه و کلش که قسمت عمده گیاه جهت تجمع پتاسیم می باشد به مراتب قویتر از سایر روشها بود (به ترتیب 0.75, 0.72 و 0.71). غلظت بحرانی پتاسیم نیز برای عصاره گیرهایی که بالاترین همبستگی را با عملکرد گیاه داشتند بررسی شد, مقدار این غلظت با 90 درصد عملکرد نسبی دانه برای روش استات آمونیوم یک مولار, 0.5 مولار و 0.25 مولار برابر120 میلیگرم و با روش اسیدنیتریک210 میلیگرم در کیلوگرم خاک بدست آمد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

    استناددهی

    APA: کپی

    شکری واحد، حسن، کاووسی، مسعود، و مجللی، حسام. (1386). ارزیابی آزمایشگاهی و صحرایی عصاره گیرهای مختلف جهت تعیین پتاسیم قابل دسترس گیاه برنج. علوم کشاورزی ایران، 38(2)، 191-203. SID. https://sid.ir/paper/8424/fa

    Vancouver: کپی

    شکری واحد حسن، کاووسی مسعود، مجللی حسام. ارزیابی آزمایشگاهی و صحرایی عصاره گیرهای مختلف جهت تعیین پتاسیم قابل دسترس گیاه برنج. علوم کشاورزی ایران[Internet]. 1386؛38(2):191-203. Available from: https://sid.ir/paper/8424/fa

    IEEE: کپی

    حسن شکری واحد، مسعود کاووسی، و حسام مجللی، “ارزیابی آزمایشگاهی و صحرایی عصاره گیرهای مختلف جهت تعیین پتاسیم قابل دسترس گیاه برنج،” علوم کشاورزی ایران، vol. 38، no. 2، pp. 191–203، 1386، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/8424/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button