مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

844
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

507
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

کمی سازی واکنش جوانه زنی ژنوتیپ های نخود (Cicer arietinum) تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی

صفحات

 صفحه شروع 77 | صفحه پایان 88

چکیده

 دستیابی به اطلاعاتی که بتواند دانش ما را در ارتباط با واکنش بذر به میزان رطوبت و درجه حرارت خاک بیفزاید, در تصمیم گیری های دقیق زمان کاشت با اهمیت است. متاسفانه اطلاعات در مورد واکنش جوانه زنی ژنوتیپ ها و ارقام نخود به درجه حرارت, تنش خشکی و هم چنین اثرات توام آن ها محدود است, لذا آزمایشی با هدف بررسی واکنش جوانه زنی به رژیم های دمایی و تنش خشکی و هم چنین برآورد دماهای کاردینال, روزهای فیزیولوژیکی و زمان حرارتی مورد نیاز برای جوانه زنی ژنوتیپ های نخود انجام شد. شش ژنوتیپ نخود شامل: 361MCC, MCC 951, MCC 180, MCC 873, MCC 13 و MCC 463 در 5 سطح خشکی شامل پتانسیل های آب صفر, 4-, 8-, 12- و 16- بار در دماهای 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30 و 35 درجه سانتی گراد در محیط کنترل شده به صورت آزمایش اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. هیچ یک از ژنوتیپ ها در پتانسیل های آب 8-, 12- و 16- بار جوانه زنی نداشتند و لذا سطوح فوق از آزمایش حذف شدند. درصد بذرهای جوانه زده به صورت روزانه ثبت و سرعت جوانه زنی بر اساس عکس روز تا 50 درصد (تجمعی) جوانه زنی محاسبه شد. برای کمی سازی واکنش سرعت جوانه زنی به دما, تعیین دماهای کاردینال و هم چنین روزهای فیزیولوژیکی و زمان حرارتی مورد نیاز برای جوانه زنی از مدل دندان مانند استفاده گردید. دما, تنش خشکی و برهم کنش دما و تش خشکی, تاثیر معنی داری بر درصد و سرعت جوانه زنی ژنوتیپ های نخود داشتند. دماهای بالاتر و پایین تر از دامنه دمای مطلوب, تاثیر محدودکنندگی بیشتری در شرایط تنش (4- بار) نسبت به شرایط بدون تنش (صفر بار) بر صفات مربوط به جوانه زنی ژنوتیپ ها داشت. تنوع ژنتیکی قابل توجهی میان ژنوتیپ ها از نظر درصد نهایی جوانه زنی و سرعت جوانه زنی مشاهده گردید. ژنوتیپ های MCC 463 و MCC 873 در شرایط تنش و بدون تنش از بالاترین درصد و سرعت جوانه زنی برخوردار بودند. به طور کلی متوسط دامنه دمای مطلوب برای جوانه زنی ژنوتیپ ها در شرایط تنش و بدون تنش مشابه و برابر 26-20 درجه سانتی گراد برآورد شد. تنها در شرایط تنش خشکی, تفاوت های قابل ملاحظه ای میان ژنوتیپ ها از نظر روزهای فیزیولوژیکی و زمان حرارتی مورد نیاز برای جوانه زنی ژنوتیپ ها وجود داشت. تنش خشکی زمان حرارتی مورد نیاز برای جوانه زنی بذر را 2.8 برابر نسبت به شرایط بدون تنش افزایش داد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    گنجعلی، علی، پارسا، مهدی، و خطیب، میترا. (1387). کمی سازی واکنش جوانه زنی ژنوتیپ های نخود (Cicer arietinum) تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی. پژوهش کشاورزی، 8(1 (الف))، 77-88. SID. https://sid.ir/paper/84738/fa

    Vancouver: کپی

    گنجعلی علی، پارسا مهدی، خطیب میترا. کمی سازی واکنش جوانه زنی ژنوتیپ های نخود (Cicer arietinum) تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی. پژوهش کشاورزی[Internet]. 1387؛8(1 (الف)):77-88. Available from: https://sid.ir/paper/84738/fa

    IEEE: کپی

    علی گنجعلی، مهدی پارسا، و میترا خطیب، “کمی سازی واکنش جوانه زنی ژنوتیپ های نخود (Cicer arietinum) تحت تاثیر رژیم های دمایی و تنش خشکی،” پژوهش کشاورزی، vol. 8، no. 1 (الف)، pp. 77–88، 1387، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/84738/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button