مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

1,028
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

602
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

3

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی از صفات مهم کمی و کیفی در کلزا از طریق تجزیه های آماری چند متغیره

صفحات

 صفحه شروع 177 | صفحه پایان 186

چکیده

 به منظور شناسایی صفات مهم زراعی که دارای همبستگی بالایی با درصد روغن بوده آزمایشی با استفاده از 29 رقم کلزای پاییزه در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران با استفاده از طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1380 انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ارقام از نظر کلیه صفات اختلاف معنی داری وجود دارد که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین ارقام می نماید که می تواند در برنامه های اصلاحی به طور موثری مورد استفاده قرار گیرد. بررسی ضرایب همبستگی ژنوتیپی نشان داد که درصد روغن با عملکرد دانه (rg=-0.483**) و درصد پروتئین دانه (rg=-0.179*) دارای همبستگی منفی و معنی داری بود. همچنین درصد روغن با صفات تعداد روز تا شروع گلدهی, طول دوره گلدهی, طول دوره رویش, تعداد کپسول در بوته و تعداد دانه در کپسول دارای همبستگی منفی و معنی داری در سطح احتمال 1 درصد بود. با در نظرگرفتن درصد روغن به عنوان متغیر وابسته و انجام تجزیه رگرسیون گام به گام به ترتیب صفات طول دوره رویش, وزن هزاردانه و درصد پروتئین وارد مدل رگرسیونی گردیدند و 53.2 درصد تغییرات درصد روغن دانه توسط صفات مذکور توجیه (R2=0.531) و مدل در سطح 1 درصد معنی دار گردید. نتایج حاصل از تجزیه علیت نشان داد که صفت طول دوره رویش بیشترین اثر مستقیم و منفی را بر درصد روغن دانه (p=-0.73) داشت. بنابراین با توجه به اینکه طول دوره رویش اثرکاهنده ای بر درصد روغن داشته و به عبارتی با افزایش طول دوره رویش در زمان تشکیل بذر دمای محیط بالا رفته و اسیدهای اصلی تغییر یافته و درصد روغن کاهش می یابد, بایستی جهت افزایش درصد روغن زودرسی ملاک گزینش قرار گیرد. رابطه منفی بین درصد روغن و پروتئین دانه ناشی از رقابت آنها در اشغال فضای دانه می باشد. از اینرو گزینش در جهت کاهش درصد پروتئین منجر به افزایش درصد روغن می گردد. وزن هزار دانه دارای اثر مستقیم مثبت و نسبتا بالایی بر درصد روغن دانه بوده (p=0.418) ولی ضریب همبستگی ژنوتیپی آن با درصد روغن غیر معنی دار بود (rg=0.083) که در این صورت بایستی برای به صفر رساندن آثار غیرمستقیم نامطلوب (طول دوره رویش) محدودیت هایی اعمال نمود تا بتوان از اثرات مستقیم استفاده نمود. نتایج تجزیه به عامل ها با توجه به حداقل ریشه مشخصه نشانگر از کفایت چهار عامل برای 14 خصوصیت مزبور می باشد. در این تجزیه چهار عامل مستقل از هم مجموعا 78.3 درصد تغییرات کل داده ها را توجیه نمود.

استنادها

ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    میرموسوی، سیدعلی، زینالی خانقاه، حسن، و حسین زاده، عبدالهادی. (1385). بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی از صفات مهم کمی و کیفی در کلزا از طریق تجزیه های آماری چند متغیره. علوم کشاورزی ایران، 1-37(1 (ویژه زراعت، اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی زراعی))، 177-186. SID. https://sid.ir/paper/8602/fa

    Vancouver: کپی

    میرموسوی سیدعلی، زینالی خانقاه حسن، حسین زاده عبدالهادی. بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی از صفات مهم کمی و کیفی در کلزا از طریق تجزیه های آماری چند متغیره. علوم کشاورزی ایران[Internet]. 1385؛1-37(1 (ویژه زراعت، اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی زراعی)):177-186. Available from: https://sid.ir/paper/8602/fa

    IEEE: کپی

    سیدعلی میرموسوی، حسن زینالی خانقاه، و عبدالهادی حسین زاده، “بررسی همبستگی ژنتیکی درصد روغن دانه با برخی از صفات مهم کمی و کیفی در کلزا از طریق تجزیه های آماری چند متغیره،” علوم کشاورزی ایران، vol. 1-37، no. 1 (ویژه زراعت، اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی زراعی)، pp. 177–186، 1385، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/8602/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

    مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button