مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

226
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

458
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

اثر شوری آب آبیاری بر عملکرد نسبی و برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سورگوم

صفحات

 صفحه شروع 55 | صفحه پایان 73

چکیده

 این آزمایش برای بررسی اثر تنش شوری آب آبیاری بر ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه سورگوم(رقم اسپیدفید) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ستون های خاک در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مازندران به اجرا در آمد. آزمایش در 15ستون خاک طی 56 روز انجام شد. تیمارهای شوری شامل آب چاه (شاهد) (dSm-1 99/0S1=), مخلوط آب دریا و آب چاه با نسبتهای 4/1 (dSm-1 7/4S2=), 4/2 (dSm-1 1/8S3=), 4/3 (dSm-1 7/13S4=) و آب دریا (dSm-1 9/15S5=) بود. اندازه گیری ها شامل وزن خشک و تر اندام هوایی, دانه و ریشه, قطر و ارتفاع ساقه اصلی, شاخص سطح برگ, مساحت برگ, شاخص برداشت, عملکرد بیولوژیک و شاخص های مقاومت گیاه سورگوم بود. بر اساس. نتایج, شوری آب و خاک بر تمامی صفات اندازه گیری شده, اثر معنی دار داشت. افزایش شوری آب آبیاری از سطح شاهد (S1) تا تیمار S5, باعث کاهش معنی دار تمام صفات اندازه گیری شده به غیر از شاخص برداشت و نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک ساقه, شد. همچنین, نتایج نشان داد کهS1 بهترین سطح شوری برای رسیدن به بیشینه وزن خشک در بوته گیاه سورگوم (معادل 218 گرم), بود. در مورد شاخص های مقاومت و نیز تیمار S1 نسبت بالاتری از سایر تیمارها داشت و مقدار آن به ترتیب 67/6 و 4/1 بود. در تیمار S3, کاهش وزن خشک اندام هوایی در مقایسه با تیمار شاهد 5/23% بود, اما در این مورد بین تیمارهای S3 و S4 تفاوت معنی داری در مقایسه با تیمار شاهد مشاهده نشد. همچنین عملکرد نسبی سورگوم (عملکرد هر تیمار درمقایسه با شاهد) تا شوری عصاره اشباع خاک نزدیک به 65/3 دسی زیمنس بر متر کاهشی نداشت و به عنوان حد آستانه تحمل این گیاه در نظر گرفته شد. اما بعد از افزایش شوری, عملکرد گیاه کاهش یافت و در شوری حدود 15 دسی زیمنس بر متر به نصف رسید. شیب خط کاهش عملکرد سورگوم برابر 3% بر دسی زیمنس بر متر محاسبه شد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    نوروزی، مرجان، چاوشی، الهام، و قاجارسپانلو، مهدی. (1401). اثر شوری آب آبیاری بر عملکرد نسبی و برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سورگوم. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)، 36(1 (ب) )، 55-73. SID. https://sid.ir/paper/956622/fa

    Vancouver: کپی

    نوروزی مرجان، چاوشی الهام، قاجارسپانلو مهدی. اثر شوری آب آبیاری بر عملکرد نسبی و برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سورگوم. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)[Internet]. 1401؛36(1 (ب) ):55-73. Available from: https://sid.ir/paper/956622/fa

    IEEE: کپی

    مرجان نوروزی، الهام چاوشی، و مهدی قاجارسپانلو، “اثر شوری آب آبیاری بر عملکرد نسبی و برخی ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی سورگوم،” پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)، vol. 36، no. 1 (ب) ، pp. 55–73، 1401، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/956622/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button