مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

508
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

706
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

مطالعه میزان پروتئین کل، قند محلول، محتوای پرولین و بیان ژن P5CS در برگ های سه رقم گندم تحت تنش خشکی

صفحات

 صفحه شروع 125 | صفحه پایان 144

چکیده

 هدف پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف تنش خشکی بر خصوصیات فیزیولوژیکی گندم در مرحله گیاهچه ای و بررسی بیان ژن P5CS دخیل در تنش خشکی در سه رقم زراعی گندم می باشد. لذا شناخت مکانیسم های تحمل به تنش خشکی در این ارقام, به منظور بررسی توان گندم در مقابله با سطوح اعمال شده تنش خشکی با توجه به اقلیم کشور, اهمیت می یابد. مواد و روش ها: به این منظور آزمایشی در سال زراعی 1397-1396 به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در دانشگاه محقق اردبیل اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل فاکتور اول تنش خشکی (35, 60 و 85 درصد ظرفیت زراعی (کنترل)) و فاکتور دوم ارقام گندم (پیشگام, پیشتاز و بهاران) بودند. تنش خشکی در مرحله سه برگی, به مدت 14 روز اعمال گردید و سپس نمونه برداری از گیاهچه ها به منظور بررسی میزان پروتئین کل محلول, قند محلول, محتوای پرولین و بررسی بیان ژن-1-Δ پرولین-5-کروبوکسیل سنتتاز (P5CS) از نمونه بافت برگی انجام گرفت. نتایج نتایج نشان داد با افزایش شدت تنش خشکی میزان پرولین, قند محلول و میزان پروتئین کل افزایش یافت. بیش ترین و کمترین میزان پروتئین کل به ترتیب به رقم پیشگام در شرایط کنترل و تنش شدید تعلق داشت. بیش ترین میزان قند محلول (به ترتیب 76/75 و 26/91 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ) در گندم رقم بهاران و تنش شدید خشکی و کمترین آن (به ترتیب 59/57 و 7/48 میلی گرم بر گرم وزن تر برگ) در گندم رقم پیشگام و عدم تنش خشکی به دست آمد. بررسی میزان بیان ژن P5SC نشان داد که میزان رونوشت های این ژن در شرایط تنش افزایش پیدا می کند و این موضوع نشان می دهد که این ژن در پاسخ به تنش در گیاهان نقش مهمی ایفا می کند. رقم بهاران با افزایش بیان ژن P5CS و تولید و تجمع پرولین قابل توجه در تنش خشکی, مقاومت به خشکی بیشتری را نسبت به سایر ارقام نشان می دهد. نتیجه گیری: به طور کلی چنین استنباط می شود که خشکی با القاء بیان ژن کلیدی درگیر در بیوسنتز پرولین (P5CS) موجب افزایش سطح پرولین برگ ها شده و نیز با تجمع قند محلول احتمالا سبب تحمل بیشتری به تنش در ارقام می گردد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    قدیری، اکرم، جهانبخش گده کهریز، سدابه، و رئیسی ساداتی، سیده یلدا. (1399). مطالعه میزان پروتئین کل, قند محلول, محتوای پرولین و بیان ژن P5CS در برگ های سه رقم گندم تحت تنش خشکی. مجله بیوتکنولوژی کشاورزی، 12(4 )، 125-144. SID. https://sid.ir/paper/958696/fa

    Vancouver: کپی

    قدیری اکرم، جهانبخش گده کهریز سدابه، رئیسی ساداتی سیده یلدا. مطالعه میزان پروتئین کل, قند محلول, محتوای پرولین و بیان ژن P5CS در برگ های سه رقم گندم تحت تنش خشکی. مجله بیوتکنولوژی کشاورزی[Internet]. 1399؛12(4 ):125-144. Available from: https://sid.ir/paper/958696/fa

    IEEE: کپی

    اکرم قدیری، سدابه جهانبخش گده کهریز، و سیده یلدا رئیسی ساداتی، “مطالعه میزان پروتئین کل, قند محلول, محتوای پرولین و بیان ژن P5CS در برگ های سه رقم گندم تحت تنش خشکی،” مجله بیوتکنولوژی کشاورزی، vol. 12، no. 4 ، pp. 125–144، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/958696/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button