مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

295
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

568
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

بررسی ردپای آب و بهره وری مصرف آب محصولات سیب زمینی، چغندرقند، گوجه فرنگی و ذرت علوفه ای در اقلیم های مختلف ایران

صفحات

 صفحه شروع 103 | صفحه پایان 120

چکیده

 سابقه و هدف: یکی از راهکارهای عملی مدیریت منابع آب, برآورد نیاز آبی گیاه و تعیین مقدار حجم آب مصرفی در مراحل مختلف تولید محصول است. به منظور محاسبه میزان حجم آب مصرف شده توسط محصولات کشاورزی در مراحل رشد, از شاخص آب مجازی و ردپای آب استفاده می شود. ردپای آب در یک محصول به صورت حجمی از آب شیرین که در تولید آن محصول مصرف شده است, تعریف می شود. ردپای آب به عنوان شاخصی برای برای تخصیص منابع آب شیرین تعریف شده است که بینش ارزشمندی درباره آثار محیط زیستی تولید یک محصول ارائه می کند. ردّپای آب نشان دهنده آب مصرفی واقعی محصولات در سه جزء آبی, سبز و خاکستری است, که امروزه در راستای مدیریت نوین منابع آب با رویکرد یکپارچه مورد توجه قرار گرفته است. به-منظور ارزیابی مناسب آب مصرفی در بخش کشاورزی, لازم است که شاخص ردّپای آب در اقلیم های مختلف مورد بررسی قرارگیرد. مواد و روش ها: برای انجام تحقیق ابتدا داده های هواشناسی از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. سپس نیاز آبی گیاهان چغندرقند, سیب زمینی, ذرت علوفه ای و گوجه فرنگی در اقلیم های همدان, اهواز, شهرکرد, مشهد و اصفهان با استفاده از نرم افزار CropWat محاسبه شد. مقدار عملکرد محصول و مقدار کود ازته مصرفی ازجهاد کشاورزی هر استان اخذ شد. سپس میانگین حجم آب مصرفی, آب مجازی, ردپای آب و بهره وری مصرف آب این محصولات برای دوره آماری 1396-1390 محاسبه شد. برای محاسبه ردپای آب از روش چاپاگین و همکاران (2006) استفاده شد. یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد در بین محصولات مورد مطالعه گیاه سیب زمینی با 4/2945 مترمکعب بر تن در شهر اهواز با اقلیم گرم و مرطوب بالاترین ردپای آب و چغندرقند با 1/906 مترمکعب بر تن در اقلیم سرد و خشک مشهد کمترین ردپای آب را دارا بود. بیشترین مقدار آب مجازی مصرف شده برای گیاهان مورد مطالعه سیب زمینی (84/0 مترمکعب برکیلوگرم), گوجه فرنگی (51/0 مترمکعب برکیلوگرم), چغندرقند (46/0 مترمکعب برکیلوگرم) و ذرت علوفه ای (39/0 مترمکعب برکیلوگرم) به ترتیب مربوط به اقلیم اهواز, شهرکرد, اهواز و اصفهان بود. کمترین مقدار بهره وری مصرف آب (2/1 کیلوگرم بر مترمکعب در هکتار) نیز متعلق به سیب-زمینی در اقلیم اهواز بود. کمترین آب مجازی و بیشترین بهره وری مصرف آب برای گیاهان مورد مطالعه در اقلیم همدان به دست آمد. نتیجه گیری: در پژوهش حاضر مصرف آب برای محصولات کشاورزی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد حجم آب مصرفی در محصولات مورد مطالعه در اقلیم های مختلف متفاوت است. با توجه نتایج به دست آمده می توان گفت اقلیم همدان با توجه به پایین بودن مقادیر آب مجازی (29/0, 3/0, 19/0 و 14/0 مترمکعب بر کیلوگرم) و بالا بودن بهره وری مصرف آب (43/3, 3/3, 19/5 و 46/7 کیلوگرم بر مترمکعب) به ترتیب برای سیب زمینی, گوجه فرنگی, چغندرقند و ذرت علوفه ای, نسبت به سایر اقلیم های مورد مطالعه برای کشت هر چهار محصول مناسب تر می باشد. همچنین با توجه به خشکسالی های اخیر و کمبود آب باید از منابع آب موجود به بهترین نحو استفاده نمود و کشت محصولات با نیاز آبی کمتر و عملکرد بالاتر مورد برنامه ریزی قرار گیرد.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    پیری، حلیمه، و مبارکی، مجتبی. (1399). بررسی ردپای آب و بهره وری مصرف آب محصولات سیب زمینی, چغندرقند, گوجه فرنگی و ذرت علوفه ای در اقلیم های مختلف ایران. پژوهش های حفاظت آب و خاک (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، 27(6 )، 103-120. SID. https://sid.ir/paper/960441/fa

    Vancouver: کپی

    پیری حلیمه، مبارکی مجتبی. بررسی ردپای آب و بهره وری مصرف آب محصولات سیب زمینی, چغندرقند, گوجه فرنگی و ذرت علوفه ای در اقلیم های مختلف ایران. پژوهش های حفاظت آب و خاک (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)[Internet]. 1399؛27(6 ):103-120. Available from: https://sid.ir/paper/960441/fa

    IEEE: کپی

    حلیمه پیری، و مجتبی مبارکی، “بررسی ردپای آب و بهره وری مصرف آب محصولات سیب زمینی, چغندرقند, گوجه فرنگی و ذرت علوفه ای در اقلیم های مختلف ایران،” پژوهش های حفاظت آب و خاک (علوم کشاورزی و منابع طبیعی)، vol. 27، no. 6 ، pp. 103–120، 1399، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/960441/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button