مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

مقاله مقاله نشریه

مشخصات مقاله

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

video

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

sound

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

نسخه انگلیسی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بازدید:

220
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

دانلود:

505
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

استناد:

اطلاعات مقاله نشریه

عنوان

تعیین ضریب تنش شوری در مراحل مختلف رشد ذرت علوفه ای

صفحات

 صفحه شروع 75 | صفحه پایان 92

چکیده

 در این پژوهش, اثر تنش شوری بر مقدار اجزاء تبخیر-تعرق ذرت (در مراحل اولیه, توسعه, میانی و پایانی رشد) و در مقیاس مینی لایسیمتر بررسی شد. تیمارهای شوری از طریق آب دارای هدایت الکتریکی (S0) 0/5, (S1) 2/1, (S2) 3/5 و (S3) 5/7 دسی زیمنس بر متر اعمال شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. در کل دوره رشد, از تیمار S0 تا S3, مقادیر تبخیر-تعرق در محدوده (420-320), تعرق(285-124) و تبخیر (196-135) میلی متر اندازه گیری شد. به طوری که در اثر شوری, سهم تعرق گیاه (T/ETc) 29% کاهش و سهم تبخیر (E/ETc) به همان نسبت افزایش یافت. در مراحل مختلف رشد ذرت نیز واکنش های مذکور مشاهده شد. از تیمار S0 تا S3, مقادیر تبخیر-تعرق, تعرق و تبخیر به ترتیب در محدوده 79-72, 19-10 و 61-62 میلی متر (در مرحله اولیه), 202-150, 150-71 و 51-79 میلی متر (در مرحله توسعه), 124-84, 110-39 و 14-45 میلی متر (در مرحله میانی) و 15-14, 6-4 و 9-10 میلی متر (در مرحله پایانی رشد) اندازه گیری شد. بیشترین تا کم ترین سهم تعرق گیاه به ترتیب متعلق به مراحل توسعه, میانی, اولیه و پایانی رشد بود و در مورد سهم تبخیر, مربوط به مراحل اولیه, توسعه, میانی و پایانی رشد بود. در اثر تنش شوری, مقدار عملکرد زیست توده خشک ذرت کاهش یافت و مقدار آن در تیمارهای S0, S1, S2 و S3 به ترتیب برابر با 12942, 12168, 10872 و 8928 کیلوگرم بر هکتار اندازه گیری شد. از سوی دیگر, ضرایب تنش تبخیر-تعرق (KS), تعرق (KS-T) و تبخیر (KS-E) به ترتیب در بازه 1-0/76, 1-0/43 و 1-1/45 محاسبه شد. با استفاده از ضرایب مذکور می توان در شرایط تنش شوری, مقادیر واقعی تبخیر-تعرق, تعرق و تبخیر را (نسبت به شرایط استاندارد منطقه) برآورد نمود. نیز, با هر دسی زیمنس بر متر افزایش شوری آب, مقادیر تبخیر-تعرق نسبی و تعرق نسبی به ترتیب 4/7% و 11/1% کاهش و مقدار تبخیر نسبی 9% افزایش داشت. و جزء تعرق نسبت به تبخیر-تعرق, با شیب بیشتری کاهش یافت.

استنادها

  • ثبت نشده است.
  • ارجاعات

  • ثبت نشده است.
  • استناددهی

    APA: کپی

    سعیدی، رضا. (1401). تعیین ضریب تنش شوری در مراحل مختلف رشد ذرت علوفه ای. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)، 36(1 (ب) )، 75-92. SID. https://sid.ir/paper/963173/fa

    Vancouver: کپی

    سعیدی رضا. تعیین ضریب تنش شوری در مراحل مختلف رشد ذرت علوفه ای. پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)[Internet]. 1401؛36(1 (ب) ):75-92. Available from: https://sid.ir/paper/963173/fa

    IEEE: کپی

    رضا سعیدی، “تعیین ضریب تنش شوری در مراحل مختلف رشد ذرت علوفه ای،” پژوهش آب در کشاورزی (علوم خاک و آب)، vol. 36، no. 1 (ب) ، pp. 75–92، 1401، [Online]. Available: https://sid.ir/paper/963173/fa

    مقالات مرتبط نشریه ای

  • ثبت نشده است.
  • مقالات مرتبط همایشی

  • ثبت نشده است.
  • طرح های مرتبط

  • ثبت نشده است.
  • کارگاه های پیشنهادی






    بازگشت به بالا
    telegram sharing button
    whatsapp sharing button
    linkedin sharing button
    twitter sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    email sharing button
    sharethis sharing button