نشانه های اختلال اوتیسم
اختلال طیف اوتیسم در تعاملات اجتماعی، ناتوانی در برقراری ارتباط با همسالان با توجه به سن و پاسخ نامناسب به احساسات نزدیکان ، علایق محدود، نقص در برقراری مهارت های کلامی و غیر کلامی و رفتارهای تکراری مشخص می شود. افرادی که نشانه های لازم برای ابتلا به اختلال طیف اوتیسم را دارند به دو گروه دسته بندی می شوند : گروه اول : افراد با اختلال اوتیسم با عملکرد بالاکه بهره هوشی نسبتاً بالایی دارند و مهارت های رفتاری و سازگارانه ندارند و از عهده وظایف و امور مربوط به خود برمی آیند . گروه دوم : افراد با عملکرد پایین که در رشد ذهنی نقص های شدید و عمیقی دارند و نمی توانند به صورت مستقل زندگی کنند .
در اختلال طیف اوتیسم فرد ، اختلالاتی از ضعف ها و توانمندهای شناختی، اجتماعی، زبانی و نیز تعدیل حسی را نشان می دهد. افراد مبتلا به اختلال اوتیسم با عملکرد بالا ، دارای توانایی صحبت کردن، خواندن و نوشتن هستند و می توانند بسیاری از فعالیت های روزانه را مستقلا انجام دهند. به طور معمول این افراد در بازی های گروهی و مشارکتی با همسالان خود دچار مشکل می شوند و به دلیل ضعف در مهارت های اجتماعی از جانب همسالان خود پذیرفته نمی شوند. این افراد ممکن است در بیان حالات عاطفی، ارائه نشانه های غیر کلامی مانند تکان دادن دست به نشانه خداحافظی، رعایت نوبت در صحبت کردن و گفتن تقاضای خود مشکل داشته باشند. مشکلات اجتماعی و ارتباطی می تواند منجر به افسردگی، پرخاشگری و گوشه گیری شود.
تست غربالگری و تشخیص زودهنگام اوتیسم بسیار حیاتی است و به والدین کمک زیادی می کند تا زودتر به آموزش فرزند خود بپردازند ، تا کنون تست های زیادی از جمله تست ایبیآر (ABR) توسط محققان دانشگاههای میامی و هاروارد انجام شده است . در ادامه با یکی از اپلیکیشن های داخلی جهت انجام تست اوتیسم (نوروکید ) آشنا خواهیم شد.
نوروکید (NEUROKID) اپلیکیشن شناختی جامع اوتیسم
نوروکید، استارتاپ مستقر در شتاب دهنده شناختی COGNOTECH که تحت حمایت ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی است ، اپلیکیشنی شناختی در حوزه اوتیسم منتشر کرده که به 4 بخش اصلی تقسیم شده است . این گروه ها شامل گروه هدف ، کودکان اتیسم و خانواده های آن ها، در حوزه تست های غربالگری، بازی های شناختی، یافتن پزشک و مشاور و دسترسی به بانک های اطلاعاتی مراکز توانبخشی و مدارس خدمات هستند . تست غربالگری از سه بخش 1–تست برای کودکان زیر 2.5 سال ، 2–تست برای کودکان بین 2.5 تا 5 سال و 3–تست برای کودکان بالای 5 سال تشکیل شده است. نوروکیدتوسط محققان حوزه موضوعی پزشکی و علوم شناختی تهیه شده است . اپلیکیشن نوروکید در حال حاضر از راه های کافه بازار و مایکت قابل دریافت است و به زودی نسخه ios این اپلیکیشن نیز منتشر خواهد شد.
برای دریافت اپلیکیشن نوروکید و انجام تست غربالگری و تشخیص اوتیسم به آدرس https://neurokid.app مراجعه کنید.
منبع : اکرمی، ل. (1399). اثر بخشی مداخله گروهی مبتنی بر برنامه پیرز بر مشکلات رفتاری و اضطراب اجتماعی در نوجوانان با اختلال اوتیسم با عملکرد بالا. دست آوردهای روانشناختی (علوم تربیتی و روان شناسی), 27(1 (پیاپی 23)), 193-222. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=508126