آلرژی یا حساسیت (allergy) واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن نسبت به عوامل گوناگون است. کسانی که دچار حساسیت هستند، دارای دستگاه ایمنی فوق هوشیار می باشند که نسبت به مواد ظاهراً بیضرر موجود در محل زندگیشان، واکنشی بیش از حد معمول نشان میدهند.
حدود ده قرن پیش زکریای رازی حکیم و دانشمند ایرانی برای نخستین بار بیماری آلرژی را با ذکر علایم آن گزارش کرد اما باتوجه به بیماریهای عفونی شایع در آن زمان مورد توجه قرار نگرفت . اما باگذشت قرنها و تحولات ایجاد شده در خصوص مسایل بهداشتی جوامع بشری ،در سالهای اخیر شاهد شیوع بیش از پیش بیماریهای آلرژیک در بین افراد جوامع هستیم که هزینه های هنگفتی را به جامعه تحمیل می کند برهمین اساس تشخیص و درمان این دسته از بیماریها در 20 سال گذشته از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است
علایم آلرژی ( رینوکنژکتیویت آلرژیک ، آسم و درماتیت آتوپیک در اثر تولید آنتی بادی علیه آنتی ژنها(آلرژی زا) که به خودی خود بی ضرر هستند ایجاد می شود با توجه به مطالعات انجام شده در سال های اخیر به نظر می رسد شیوع آلرژی در جهان روبه افزایش است و دلیل افزایش شیوع این بیماری به طور دقیق مشخص نیست ، اما می توان آن را با تغییرات به وجود آمده در روش زندگی انسانها مرتبط دانست به طور یقین دلیل ایجاد بیماریهای آلرژیک تماس فرد آلرژیک با مواد آلرژی زا است . گرده گیاهان، موادخوراکی، مواد آلرژی زای داخل خانه و مواد آلرژی زا شغلی از جمله مواد آلرژی زا هستند که در افراد مستعد باعث ایجاد آلرژی می شوند
نشانههای آلرژی را میتوان به سه دسته خفیف، متوسط و حاد تقسیم نمود.
واکنش خفیف، شامل نشانههایی است که یک ناحیه از بدن را تحت تأثیر قرار میدهد، مانند التهاب، خارش و آبریزش از چشم. علایم خفیف به بخشهای دیگر بدن منتقل نمیشوند.
نشانه واکنش متوسط، در بخشهای مختلف بدن منتشر میشوند و خارش چشم ممکن است به خارش گلو و تنگی نفس هم منجر شود.
عکسالعمل حاد که آنافیلاکسی (anaphylaxis) نام دارد، نادر است و یک موقعیت خطرناک و از جمله مواردی است که درمیان فوریتهای پزشکی قرار دارند. در چنین مواردی، آلرژی در تمام بدن منتشر میشود. این حالت ممکن است با مجموعهای از حملات خارش چشم و صورت آغاز شود و در عرض چند دقیقه، به سرعت در تمام بدن پخش شود و علایم جدیتری چون درد معده، گرفتگی عضلات، تهوع و اسهال را به دنبال داشته و در عین حال درجه التهاب مجاری تنفسی و گوارشی به حدی برسد که تنفس و بلع بسیار مشکل شود.
آشفتگی ذهنی و سرگیجه نیز از جمله علایم حساسیت هستند زیرا مشکل آنافیلاکسی باعث کاهش شدید فشار خون نیز میشود.
مقالات مرتبط فارسی
مقالات مرتبط لاتین