معرفی
DOAJ (نمایه مجلات دسترسی آزاد[1]) در سال 2003 توسط دانشگاه لوند[2]کشور سوئد، با 300 مجله دسترسی آزاد راهاندازی شد. امروزه این پایگاه داده در برگیرنده 12000 مجله دسترسی آزاد در همه حوزههای علمی شامل علوم، تکنولوژی، پزشکی، علوم اجتماعی و انسانی است.
ماموریت اصلی این پایگاه افزایش رویت پذیری، شهرت، استفاده بیشتر از مجلات دسترسی آزاد بدون محدودیتهای جغرافیایی و زبانی است. بدون نیاز به ثبت نام کاربر و رعایت استانداردهای کیفی مجلات، مثل انجام داوری همتا[3] و کنترل کیفی مقاله. DOAJ متعهد است که کاملا مستقل باشد و تمام خدمات و فرا داده خود را به صورت رایگان برای استفاده همه ارائه کند. در سال 2015، DOAJ معیارهای ورود را به روز کرده و گسترش داد. در اواخر دسامبر سال 2017، 5000 مجله از مجموع 11600 مجله را به دلیل بررسی مجدد از مجموعه خارج کرد. با وجود این پاک سازی، تعداد مجلات موجود در DOAJ افزایش یافته و تا فوریه سال 2019 به 12728 مجله رسیده است.
این پایگاه دارای 4,197,835 مقاله است. جستجو در فیلدهای عنوان، کلمه کلیدی، موضوع، ISSN، DOI، کشور منتشر کننده، زبان انتشار، ناشر، چکیده مقاله، سال انتشار مقاله، عنوان مجله، نویسنده و عنوان جایگزین مجله امکان پذیر است. آدرس https://doaj.org را در مرورگر خود وارد کنید و عبارت مورد نظر خود را در جعبه جستجو تایپ کنید.
تعداد نتایج بازیابی شده در بالای صفحه دیده میشود. میتوانید نتایج بازیابی شده را بر اساس ارتباط، تاریخ اضافه شدن به DOAJ، عنوان و تاریخ انتشار مقاله مرتب کنید. از پنل سمت چپ، میتوانید مدارک علمی بازیابی شده را به حوزه موضوعی، [4]DOAJ Seal، Journal license، ناشر و زبان متن کامل مقاله محدود کنید.
روی عنوان مورد نظر خود کلیک کنید. در این صفحه میتوانید عنوان مجله، DOI، ISSN، رده موضوعی کنگره، کشور، زبان و فرمت مقاله را ملاحظه کنید. در صورتی که نیاز به متن کامل مقاله دارید روی Full Text کلیک کنید.
در قسمت Browse Subjects مجلات و مقالات بر اساس ردهبندی کتابخانه کنگره دستهبندی میشوند. در جعبه جستجو میتوانید کلیدواژه مورد نظر خود را وارد نمایید یا بر روی حوزه موضوعی مورد نظرتان کلیک کنید. با کلیک روی حوزههای موضوعی در درخت، تعداد مدارک علمی در آن مشخص میشود. با انتخاب View Journals/Articles مدارک علمی این حوزه موضوعی را ملاحظه خواهید کرد.
مجلات دسترسی آزاد میتوانند برای نمایه شدن در DOAJ از قسمت Apply درخواست بدهند. لازم به ذکر است که مجلات باید شرایط نمایه شدن را رعایت کنند[5].
پوشش و الزامات ورود به DOAJ:
- موضوع: همه موضوعات علمی و پژوهشی تحت پوشش DOAJ هستند. از موضوعات کتابخانه کنگره استفاده شده است.
- انواع منابع: نشریات علمی و پژوهشی که مقالات تحقیقاتی و یا مروری را به صورت متن کامل منتشر کنند.
- منابع قابل قبول: منابع دانشگاهی، دولتی، اقتصادی، غیر انتفاعی و خصوصی جز منابع قابل قبول هستند.
- سطح: هدف اولیه DOAJ محققان است. اگر مجلهای توسط دانشجویان اداره شود، باید دارای یک هیات مشاوره باشد که حداقل دو عضو آن دارای مدرک دکتری یا معادل آن باشد.
- محتوا: حداقل یک سوم از مطالب باید از مقالات اصلی[6] و یا مروری باشد. کلیه مطالب باید بدون محدودیت به صورت متن کامل در سایت مجله موجود باشد.
- همه زبانها قابل قبول هستند.
- متن کامل باید به صورت رایگان در دسترس همه باشد.
- اگر مجله به صورت آنلاین نباشد ممکن است هزینه در بر داشته باشد.
- ثبت نام از کاربر در صفحه مجله قابل قبول نیست و مجلاتی که نیاز به ثبت نام کاربر دارند در DOAJ پذیرفته نمیشوند.
مطالب مرتبط:
[1] Directory of Open Access Journals
[4] مجلات با دسترسی آزادی هستند که از DOAJ مهر تایید رعایت بهترین عملکرد و استاندارد برای انتشار را دریافت کردهاند.