آفلاتوکسینها (Aflatoxin) سموم قارچی طبیعی هستند که از گونههای قارچ افشانکچه مانند زرد افشانکچه(Aspergill flavus)، اسپرژیلوس پارازیتیکوس (A.parasiicus) و آسپرژیلوس نومیوس (A. nomius) منشأ میگیرند. این قارچها معمولاً ذرت، یا بادام زمینی و پسته را به راحتی آلوده میکنند، در حالی که گندم، جو بارلی و برنج به این قارچها معمولاً مقاومتر هستند. آفلاتوکسینها انسان را از طریق مواد غذایی آلوده مانند تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی آلوده میکنند و میتوانند سرطانزا باشند. در سال 1985، سازمان غذا و دارو آمریکا میزان مایکوتوکسینهای مجاز در مواد غذایی را تعیین کرد. (ویکی پدیای فارسی)
برای دریافت آخرینهای بلاگ و کارگاههای مرکز اطلاعات علمی در خبرنامه عضو شوید.
تعداد مدارک علمی نمایه شده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی، برابر با 216 است.
برای مشاهده مقالات مرتبط با آفلاتوکسین کلیک کنید.
معادل انگلیسی کلیدواژه آفلاتوکسین در مقالات Aflatoxin و Aflatoxins است.
نمودار 1، روند مقالات مرتبط با آفلاتوکسین را نشان میدهد. بر این اساس، بیشترین مقدار مقالات در سال 1394 با تعداد 14 مقاله منتشر شده است.
نمودار 1. روند مقالات مرتبط با آفلاتوکسین
نمودار 2، مجلاتی را نشان میدهد که مدارک علمی مرتبط با آفلاتوکسین منتشر کردهاند. بر این اساس، مجله نوآوری در علوم و فناوری غذایی، پژوهش و سازندگی و تحقیقات دامپزشکی و فرآوردههای بیولوژیک به ترتیب با انتشار 5، 4 و 4 مدرک علمی مجلاتی هستند که بیشترین تعداد مدارک علمی مرتبط با آفلاتوکسین را منتشر کردهاند.
نمودار 2. مجلاتی که مدارک علمی مرتبط با آفلاتوکسین را منتشر کردهاند
نمودار 3، دانشگاههایی را نشان میدهد که مدارک علمی مرتبط با آفلاتوکسین منتشر کردهاند. بر این اساس، دانشگاههای تربیت مدرس، تهران و فردوسی مشهد به ترتیب با انتشار 23، 23 و 12 مقاله، دانشگاههایی هستند که بیشترین تعداد مدارک علمی مرتبط با آفلاتوکسین را منتشر کردهاند.
نمودار 3.دانشگاههایی که مدارک علمی مرتبط با آفلاتوکسین را منتشر کردهاند
نمودار 4، موضوعات مقالات مرتبط با آفلاتوکسین را نشان میدهد. بر این اساس، مقالات مرتبط با آفلاتوکسین بیشتر در حوزههای موضوعی پزشکی، دامپزشکی و صنایع غذایی منتشر شده است.
نمودار 4. موضوعات مقالات مرتبط با آفلاتوکسین
نمودار 5، مرتبطترین موضوعات و میزان ارتباط آنها با آفلاتوکسین را نشان میدهد. بر این اساس، بیشترین ارتباط به ترتیب مربوط به آسپرژیلوس فلاووس[1]، ایمنی غذایی و افلاتوکسین B1[2] است.
نمودار 5. مرتبطترین موضوعات و میزان ارتباط آنها با آفلاتوکسین
بحران دسترسی آزاد به مقالات
منابع: بابایی, آ., منافی, م., & طوافی, ح. (2015). اثر عصاره برگی آلوئه ورا بر رشد، تولید آفلاتوکسین B1 و الگوی پروتئین های خارج سلولی آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی. مجله پژوهشهای سلولی و مولکولی (مجله زیست شناسی ایران), 28(1), 35-44. doi:2814
[1] آسپرژیلوس فلاووس از جمله قارچهایی است که آلودگی وسیعی بر روی مواد غذایی ایجاد می کند.(بابایی، منافی و طوافی، 1394)
[2] افلاتوکسین B1 (انگلیسی: Aflatoxin B1) نام نوعی آفلاتوکسین است که توسط آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس تولید میشود. (ویکی پدیا فارسی)