پایگاه جی سی آر[1] یکی از پایگاههای تهیه شده توسط کلاریویت آنالیتیکس[2] است. این پایگاه شاخصهای استنادی مجلات را نشان میدهد، که برای ارزیابی به کار میرود. پایگاه جی سی آر داده خود را از وب آو ساینس [3]دریافت میکند، اما تمامی مجلات وب آو ساینس در جی سی آر وارد نمیشوند. تمامی اطلاعات مربوط به وب آو ساینس وارد پایگاه رایگانی به نام journal master list میشود که البته شامل شاخصهای کیفی مجلات نیست.
اطلاعات پایگاه جی سی آر معمولا بعد از گذشت شش ماه از سال میلادی، به روز میشود. حوزههای موضوعی این پایگاه شامل 236 تا است و به اشتراک نیاز دارد.
برای دسترسی به جی سی آر کلیک کنید.
شاخص تاثیر یا ایمپکت فاکتور[4]، به عنوان ارزیابی کیفی مجلات به کار میرود. این شاخص بر اساس تعداد استنادات دریافتی مجلهای در یک سال به تعداد مقالات دو سال گذشته آن مجله است. استفاده اولیه این شاخص برای مقایسه تاثیر مجلات مستقل از اندازه برای انتخاب در نمایه استنادی علوم بود، ولی بعدا از این شاخص برای ارزیابی عملکرد نشریات استفاده شد. امروزه نیز این شاخص شناخته شدهترین شاخص کتابسنجی در سراسر دنیاست. مزایای اصلی این شاخص سادگی درک و تفسیر، ثبات و دسترسی سریع است.
شاخص آنی[5]، این شاخص تعداد دفعاتی که که مقالات یک مجله در سال انتشار مورد استناد قرار گرفتهاند را نشان میدهد.
اگر هنوز با نرم افزار اندنوت آشنا نیستید به فیلم آن مراجعه کنید.
آیجن فاکتور[6]، شاخص دیگری است که بر اساس اعتبار نشریه که از استنادات حاصل میشود عمل کرده و بر این مبنا به استنادات مجلات معتبر ارزش بیشتری از استنادات نشریات کماعتبارتر میدهد، به عبارتی ارزش هر استناد را برابر 1 در نظر نمیگیرد و امروزه به عنوان یک شاخص معتبر نشریات محسوب میشود. در مقابل نفوذ مقاله یک شاخص نرمال شده است که عامل اندازه را از محاسبات حذف کرده، از آنجا که مجلاتی که مقالات بیشتری منتشر میکنند ممکن است استنادات بیشتری نیز دریافت کنند از تقسیم آیجن فاکتور هر مجله بر تعداد مقالات آن و نرمالسازی، نفوذ مقاله به دست میآید.
برای دریافت آخرینهای بلاگ و کارگاههای مرکز اطلاعات علمی در خبرنامه عضو شوید.
رتبهبندی چارک مجلات: پایگاه جی سی آر بر اساس دستهبندی موضوعی و شاخص تاثیر خود مجلات را تقسیم بندی میکند: Q1نشان دهنده 25% اول از توزیع شاخص تاثیر، Q2 برای جایگاه متوسط رو به بالا(بین 25 تا 50%)، Q3 جایگاه متوسط رو به پایین(بین 50 تا 75 درصد) و Q4 پایینترین جایگاه (25 درصد پایین).
منابع
1. رفیعی خشنود م, کرامت فر ع, اکبری ف. کدام ویژگی ها ارتباط بیشتری با تعداد استنادات آتی مقالات مروری زیست شناسی سلولی دارند. 1396.
2. کرامتفر ع, نورمحمدی ح. کتابسنجی: مباحث نظری و عملی. تهران: کتابدار; 1394.
[1] Journal Citation Report (JCR)