دستگاه جوجه کشی همانطور که میدانید ابزاری برای تبدیل تخم نطفهدار به جوجه است. این تبدیل شرایط بهخصوصی دارد که دستگاه جوجه کشی برای تأمین آن شرایط طراحی و تولید شده است. در ادامه به معرفی یکسری فاکتورهای مورد نیاز برای انتخاب بهترین دستگاه جوجه کشی خواهیم پرداخت.
فاکتورهای انتخاب دستگاه جوجه کشی :
- برند :
برند اولین و مهمترین نکتهای است که باید در خرید دستگاه جوجه کشی به آن توجه داشته باشید. برندهای معتبر به منظور حفظ اعتبار خود در بین مصرف کنندگان، دستگاههای باکیفیتی تولید میکنند. از سویی دیگر برندهای شناخته شده، تعداد نمایندگیهای بیشتری در شهرهای مختلف داشته و دسترسی به تولیدات آنها نیز آسان است.
دستگاههای جوجه کشی با توجه به اینکه دستگاههای استهلاک پذیری هستند، نیاز به خدمات پس از فروش طولانی مدتی دارند. گروه صنعتی اسکندری به عنوان بزرگترین تولید کنندهی دستگاههای جوجه کشی در ایران و خاورمیانه، برای محصولات جوجه کشی خود 10 سال خدمات پس از فروش قرار داده است. بدین ترتیب کاربر به راحتی امکان تعمیر و تأمین قطعات دستگاهها در سالیان پس از خرید را خواهد داشت.
- نوع دستگاه :
نوع دستگاه جوجه کشی شامل دستگاههای خانگی، صنعتی و دستگاههای کارخانهای است. دستگاههای خانگی ظرفیت پایینی داشته و در عوض امکان قیمت مطلوبتری دارند. از سویی دیگر این دستگاهها در صورتی که با دقت بالایی ساخته شوند ایدهآلترین گزینه برای جوجه کشی از طیور زینتی خواهند بود که هم تخم نطفهدار گرانی دارند و هم جوجه کشی از آنها کار دشواری است.
دستگاههای جوجه کشی خانگی جزو انواع دستگاه جوجه کشی ارزان تقسیمبندی میشوند. این دستگاهها در ظرفیتهای مختلفی از 12 تخم تا 100 تخم طراحی و تولید میشوند. در انتخاب این نوع از دستگاهها توجه ویژهای به مشخصات و امکانات آنها کنید. تولیدکنندگان سرشناس و برند سعی میکنند در دستگاههای ارزان قیمت خود، به جای استفاده از تجهیزات ارزان، بخشی از امکانات دستگاه را حذف کرده تا قیمت دستگاه پایین بیاید. برای مثال میتوان به عدم استفاده از سنسور خارجی در دستگاههای ارزان قیمت یا عدم استفاده از نمایشگر روزشمار، یا عدم استفاده از پمپ آب و ... اشاره کرد که مستقیماً در کاهش قیمت دستگاه تأثیرگذار خواهند بود.
سنسور :
سنسور جوجه کشی از جمله مهمترین فاکتورها در انتخاب دستگاه جوجه کشی است. با توجه به اهمیت بسیار بالای دما و رطوبت در جوجه کشی از طیور مختلف، سنسور باید نقش شناسایی کنندهی مقدار دما و رطوبت را برعهده گرفته و میزان مدنظر آنها را بسنجد. پس از سنجش این مقدار و گزارش به کنترلر، کنترلر در مقدار دما و رطوبت داخل دستگاه تغییراتی ایجاد میکند.
هر چقدر که شناسایی دقیق دما و رطوبت صحیحتر باشد، تغییرات اعمال شده نیز بدرستی اعمال شده و جوجه کشی به بهترین شکل انجام خواهد شد.
بهترین نوع سنسورهای مخصوص دستگاه جوجه کشی سنسورهای تولیدی شرکت سوئیسی سنسورین با نام SHT است که گروه صنعتی اسکندری بر روی تمامی دستگاههای تولیدی خود از این نوع سنسور استفاده کرده است.
بدنه دستگاه :
بدنه از جمله مواردی است که هم در کارایی دستگاه نقش بسزایی دارد و هم در طول عمر آن. کارایی شامل توان عایقبندی بدنه است. بدنههایی که از جنس فلزی ساخته میشوند عایقبندی ضعیفی دارند. از این رو در صورت تغییر دمای محیط، سریعتر تأثیر آن بر محیط مشخص شده و امکان ایجاد شوک دمایی در داخل دستگاه وجود خواهد داشت.
پی وی سی بهترین انتخاب برای بدنهی دستگاههای جوجه کشی است. این نوع از بدنه دارای دو لایه رویی و یک لایهی میانی است. لایهی میانی بافتی پفکی مانند دارد و هوا را در خود حبس میکند. بدین ترتیب به بهترین شکل ممکن شرایط عایقبندی را ایجاد خواهد کرد.
در دستگاههای خانگی به دلیل ابعاد کوچک شاید امکان استفاده از پی وی سی وجود نداشته باشد، از این رو در این دستگاهها از پلاستیک فشرده یا ABS استفاده میشود. ABS نیز به دلیل ساختار خود به طور کامل در مقابل زنگ زدگی ایمن بوده و زنگ نمیزند. از این رو هم در عایقبندی مفید عمل خواهد کرد و هم در طول عمر دستگاه .
به جد میتوان گفت که کیفیت بدنهی دستگاه، از جمله مهمترین فاکتورها در انتخاب بهترین دستگاه جوجه کشی است و باید توجه ویژهای به آن داشت.
دستگاه جوجه کشی ایرانی یا خارجی ؟
تولیدکنندگان شناخته شدهی بسیاری در سطح جهان مشغول تولید دستگاه جوجه کشی هستند که از جملهی آنها میتوان به برینسهآ، آرکام و ... اشاره کرد. بیشک دستگاههای تولیدی این تولیدکنندگان در زمرهی بهترین دستگاههای جوجه کشی موجود هستند اما در خرید آنها باید به نکاتی توجه کرد .
قیمت دستگاه جوجه کشی خارجی به میزان قابل توجهی بالاتر از نمونههای داخلی است. دلیل آن هم قیمت ارز است که راه گریزی برای آن وجود ندارد. این قیمت به گونهای بالا است که با قیمت خرید یک دستگاه 24 آرکام، میتوان یک دستگاه باکیفیت 1000 تایی داخلی خریداری کرد !
برای تولیدکنندگانی که قصد تولید طیور در تعداد بالایی دارند، خریداری دستگاههای خارجی ریسک بالایی دارد. چرا که اولاً قیمت چندبرابری دارد، ثانیاً قطعات آنها به راحتی قابل تهیه نیست .
فرض کنید که قطعهای از دستگاه 1000 دلاری برینسهآ خراب شده باشد، تهیه قطعهی این دستگاه در داخل کشور کاری بعید به نظر میرسد و خرید آن از طریق واسطهها و از سایتهای خارجی نیز، علاوه بر اینکه هزینهی بسیار بالایی برای شما به همراه خواهد داشت، مدت زمان تحویل مرسوله نیز بسیار طولانی خواهد بود و شکست در آن دوره از جوجه کشی حتمی است .
بنابراین بهتر است دستگاهی خریداری شود که امکان تهیه قطعات آن در داخل کشور به آسانی امکان پذیر باشد.