با توجه به نیاز کشور برای تحقیق در مورد بیماری کرونا دکتر عین الهی، وزیر بهداشت اعلام کرد امتیاز مقالات علمی که توسط اعضای هیات علمی دانشگاه های وزارت بهداشت در مورد کرونا نگارش شدهاند، دو برابر محاسبه می شود. همچنین دکتر عین الهی تاکید کرد اعضای هیات علمی وزارت بهداشت باید به مقالات در مورد کرونا که در سطح جهان منتشر شده اند دسترسی داشته باشند.
بر این اساس ، در این پست به بررسی مدارک علمی ایران در پایگاه های استنادی بین المللی و داخلی می پردازیم.
تعداد مدارک علمی منتشر شده ایران در پایگاه اسکوپوس با موضوع کرونا
تعداد مدارک علمی ایران با موضوع کرونا در تاریخ 31 شهریور 1400 برابر با 5591 است. ایران با انتشار این مدارک علمی در جایگاه چهاردهم جهان و اول خاورمیانه قرار گرفته است. آمریکا ، چین و انگلیس به ترتیب کشورهایی هستند که بیشترین تعداد مدارک علمی مرتبط با کرونا را در اسکوپوس منتشر کرده اند. 67 درصد از مدارک علمی مرتبط با کرونا دسترسی آزاد هستند.
دکتر نیما رضایی از دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتشار 119 مدرک علمی، مجله Journal of Military Medicine با انتشار 64 مدرک علمی ، دانشگاه علوم پزشکی تهران با انتشار 1255 مدرک علمی به ترتیب محقق ، مجله و دانشگاهی هستند که بیش ترین تعداد مدارک علمی ایران را در موضوع کرونا منتشر کردند. بیشترین میزان هم تالیفی محققان ایرانی نیز با محققان آمریکایی بوده است. دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ، دانشگاهی است که بیشترین حمایت مالی را از مدارک علمی مرتبط با کرونا داشته است. گفتنی است که محققان جهاد دانشگاهی در انتشار 54 مدرک علمی ایران مشارکت داشته اند.
مقاله The SARS, MERS and novel coronavirus (COVID-19) epidemics, the newest and biggest global health threats: what lessons have we learned با دریافت 551 استناد، پر استنادترین مدرک علمی ایران با موضوع کرونا در سال 2020 است. این مقاله با همکاری ده محقق از هفت کشور نگارش شده است. مطالعات نشان داده با افزایش مشارکت محققان بین المللی، تعداد استنادات نیز افزایش می یابد. مهدی باغبان زاده از افق کوروش تنها نویسنده ایرانی این مقاله است. نکته جالب در خصوص مهدی بهمن زاده ، این است که با وابستگی سازمانی غیر دانشگاهی و غیر پزشکی در نگارش این مقاله مشارکت داشته است.
جدیدترین مقاله علمی ایران با عنوان Efficient COVID-19 testing via contextual model based compressive sensing در اسکوپوس نمایه شده است که به ارایه مدل جدیدی برای تست بیماری کووید 19 می پردازد. این مقاله با همکاری دو محقق از دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران نگارش شده ، و در مجله Pattern Recognition درحوزه موضوعی کامپیوتر و متعلق به الزویر است ، منتشر شده است.
تعداد مدارک علمی منتشر شده ایران در پایگاه مرکز اطلاعات علمی با موضوع کرونا
تعداد مدارک علمی مرتبط با کرونا و کووید که تا کنون در پایگاه مرکز اطلاعات علمی نمایه شده برابر با 302 است. جدیدترین مقاله نمایه شده در خصوص کرونا ، کووید-19 و سرطان پستان (سخن سردبیر) است. دسترسی به تمامی مدارک علمی نمایه شده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی رایگان است. همچنین ، مرکز اطلاعات علمی به منظور کمک به دسترس پذیری اطلاعات کرونا ، پایگاهی با استفاده از داده های پابمد فراهم کرده که امکان رصد مقالات کرونا را فراهم می کند. از جمله ویژگی های این پایگاه امکان مشاهده تعداد مقالات منتشر شده به تفکیک کشورها و سال ، بیش ترین کلمات کلیدی استفاده شده در مدارک علمی مرتبط با کرونا است.
بالاترین امتیاز آلتمتریکس مقاله در مورد کرونا
مقاله Dying in a Leadership Vacuum با امتیاز 26745 بالاترین امتیاز آلتمتریکس را در جهان به خود اختصاص داده است. لازم به ذکر است که نمره آلتمتریکس میزان اهمیت و اثربخشی یک اثر پژوهشی را بر اساس میزان توجه به آن در وب ارزیابی می کند. نمره آلتمتریکس با استفاده از یک الگوریتم وزندهی و بر اساس سه عامل اصلی محاسبه میشود: اندازه ذکرها (منظور تعداد دفعاتی است که یک عنوان مقاله در صفحات دیگر ذکر شده است.)، منبع ذکرها و نویسنده ذکرها. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آلتمتریکس به این پست مراجعه کنید.