بازار بورس مکانی مناسب برای سرمایهگذاری و کسب سود است. این بازار بزرگ امروزه به محلی مطمئن برای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت و بلندمدت تبدیل شده است اما بورس چیست؟ تمام شرکتها برای ادامه فعالیت خود نیاز به تأمین مالی دارند. برای تأمین مالی شرکتها راههای متعددی وجود دارد. برای مثال دریافت وام یکی از روشهای متداول تأمین مالی برای شرکتها است. انتخاب وام یا سایر روشهای تأمین مالی با توجه به ویژگیهای شرکت انجام میشود. ورود شرکتها به بورس نیز جهت تأمین مالی انجام میشود. بازار بورس محلی است که شرکتها در آن از سهامداران خود سرمایه را دریافت و در مقابل متناسب با سرمایه بخشی از سهام شرکت را به او واگذار میکنند.
برای ثروتمند شدن در بورس ابتدا نیاز به یادگیری تخصصی مفاهیم بازار دارید، تا بتوانید علاوه بر تحلیل وضعیت بنیادی شرکت و تشخیص روندها، تأثیر سایر عوامل اقتصادی و کلان روی سهام شرکت را بررسی کنید.

تحلیل بنیادی چیست؟
پیش از آنکه بگوییم تحلیل بنیادی چیست، لازم است بدانید تحلیل بنیادی روش بررسی اوراق بهادار با محاسبه ارزش ذاتی آن است. در تحلیل بنیادی میتوان ارزش ذاتی سهام را با توجه به عوامل اقتصادی و مالی که بر ارزش سهم تأثیر میگذارند، ارزیابی کرد. در نهایت با تحلیل بنیادی سرمایهگذار میتواند با درنظرگرفتن قیمت فعلی سهم نتیجهگیری کند که قیمتگذاری سهم عادلانه است یا خیر. اگر هر سهم شرکت بیش از ارزش ذاتی خود قیمتگذاری شده باشد، برای سرمایهگذاری نامناسب و اگر کمتر از ارزش ذاتی خود در بازار معامله شود، برای سرمایهگذاری مناسب خواهد بود. به این ترتیب هدف اصلی از تحلیل بنیادی کشف ارزش سهام است که طی شرایط مقایسهای سرمایهگذار بتواند برای خرید یا فروش آن سهام تصمیمگیری کند.
در تحلیل بنیادی سهام تحلیلگر بنیادی با استفاده از عواملی مانند: درآمد شرکت، حاشیه سود، رشد آینده و وضعیت مالی، مدیریت شرکت، شرایط اقتصاد و ... تحلیل خود را انجام میدهد.
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال روشی برای بررسی زمان خرید و فروش سهم است که نگاه به قیمتهای گذشته و سوابق نماد دارد. در این روشِ تحلیلی این فرض حاکم است که تمام گزینههای لازم برای تصمیمگیری در خصوص خرید و فروش سهم در قیمت آن نهفته است. بنابراین تحلیلگر تکنیکالی با بررسی قیمتها اعتقاد دارد که تاریخ مجدداً تکرار میشود و او میتواند همه اطلاعات را در نمودار قیمت مشاهده کند؛ زیرا قیمتها با روند مشخصی حرکت میکنند.
در تحلیل تکنیکال برخلافِ تحلیل بنیادی ارزش ذاتی سهم اندازهگیری نمیشود؛ بلکه تمرکز روی مطالعه و بررسی نمودارها برای پیشبینی رفتار آینده قیمت سهم است.
تحلیل تکنیکال علاوه بر بورس در دیگر بازارها از جمله: بازار فارکس، بازار طلا و فلزات، بازار مسکن و ... کاربرد دارد.
نوسانگیری چیست؟
نوسان تغییر قیمت سهام در کوتاهمدت است. نوسان گیری در بورس نیازمند دانش بالای تابلوخوانی و تحلیل تکنیکال است. بنابراین سرمایهگذار تازهکار با دانش اندک توانایی انجام معاملات نوسانگیری را نخواهد داشت؛ اما بسیاری از سرمایهگذاران به طمع کسب سود در کوتاهمدت، به معاملات نوسانگیری روی میآورند. سرمایهگذاری در این راه بدون تجربه و دانش کافی به ضرر و زیان ختم میشود.
برای انتخاب نوسانگیری روحیه معاملهگر و محدودیتهای زمانی او بسیار مهم است. سهامدارانی که قدرت ریسکپذیری بالاتری دارند، معاملات میانمدت و بلندمدت را انتخاب نمیکنند. معامله میانمدت یا بلندمدت زمان بیشتری از معاملهگر میگیرد و مناسب افراد محتاطتر است. معاملهگرِ ریسکپذیرتر معمولاً به معاملههای کوتاهمدت و نوسان گیری علاقهمند است. به فردی که از نوسان یا تغییرات کوتاهمدتی قیمت سهام کسب سود میکند، نوسانگیر میگویند. نوسانگیران برخلافِ سرمایهگذاران بلندمدت و میانمدت دوره زمانی کمتری را برای کسب سود طی میکنند.
استراتژی معاملاتی داشته باشید
بدون داشتن استراتژی معاملاتی به راحتی در بازار به موفقیت نمیرسید. سیستم معاملاتی مختص معاملات بازار سرمایه نیست. برای فعالیت موفق در دیگر بازارهای مالی نیز معاملهگران نیاز به سیستم معاملاتی دقیق و کارآمد دارند. بدون سیستم معاملاتی حفظ دارایی و افزایش آن بسیار دشوار و حتی غیرممکن است. فعالیت در بازارهای مالی هیجان بسیار زیادی دارد و به راحتی میتواند سرمایهگذار را به انجام معاملات نادرست متمایل کند؛ معاملاتی که میتوانند موجب نابودی سرمایه او شوند.
بنابراین سیستم معاملاتی منظم و دقیق به فعالیتهای معاملاتی معاملهگر نظم میدهد و مانع اثرگذاری عوامل منفی بر روند معاملات میشود. به این ترتیب تهیه و تدوین سیستم معاملاتی کارآمد، زمینه انجام معاملاتی پرسود و بدون هیجان کاذب را ایجاد میکند؛ زیرا سرمایهگذار در زمان وقوع هر اتفاقی بدون تأثیرپذیری از شرایط، اتفاقات بعدی را تشخیص داده و راهکار متناسب با آن را انتخاب و اجرا میکند.
فراموش نکنید که بعد از تدوین یک سیستم معاملاتی خوب به خود عادت دهید تا از زیر پا گذاشتن قوانین آن اجتناب کنید. زیرا رمز موفقیت سیستم معاملاتی پایبندی به انجام آن است. با رعایت قوانین سیستمِ مخصوص به خود، نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی و برای بهتر شدن آن تغییراتی ایجاد کنید؛ به این ترتیب استراتژی معاملاتی شما سبب انجام معاملات موفق میشود.
سخن آخر
همانطور که عنوان کردیم برای ثروتمندشدن در بورس ابتدا نیاز به یادگیری مفاهیم بورسی و شناخت بازار دارید. بورس نیز مانند هر حرفه درآمدزای دیگر، نیاز به مهارت، صرف زمان و کسب تجربه دارد. در بازار بورس تخصص و اطلاعات بیشتر بازدهی بالاتری را با خود به همراه خواهد داشت.
در کنار دانش تخصصی باید عوامل اقتصادی تأثیرگذار بر شرکتها را پیگیری کنید تا با بررسی این عوامل بتوانید فرصتهای بهتر سرمایهگذاری را شناسایی کنید. ثروتمند شدن در بورس نیاز به زمان دارد و یک شبه ممکن نمیشود. صرف زمان بیشتر برای بررسی بازار باعث انجام معاملات هوشمندانه میشود. معاملات هوشمندانه نیز برای سرمایهگذاران خود بازدهی بیشتری به ارمغان میآورد.