استفاده از مواد غذایی متنوع و سالم در آشپزی روزانه میتواند تأثیر مستقیمی بر سلامت اعضای خانواده داشته باشد. از این رو بهتر است فردی که اقدام به تهیهی مواد غذایی روزانه میکند، با شناخت کافی گیاهان دارویی و آگاهی از تأثیرات آنها، استفاده از این گیاهان را در برنامهی غذایی اعضای خانواده و البته خود قرار دهد.
بدین منظور بهتر است مقوله آموزش آشپزی در این حوزه و استفاده از گیاهان و سبزیجات و میوههایی که میتوانند ویتامینها و مواد معدنی روزانه را برای ما تهیه کنند به صورت کامل بررسی شده و براساس این نیازها برنامهی غذایی چیده شود. در این نوشته میخواهیم به معرفی 3 گیاه بسیار ارزشمند که ارزش غذایی و ویتامینی بالایی برای ما دارند پرداخته و ویژگیهای آنها را بیان کنیم .
استفاده از دارچین :
از جمله گیاهانی که میتوانیم ساعتها در مورد خواص آنها صحبت کنیم دارچین است. دارچین به صورت مخصوص دارای آنتی اکسیدان فراوان است و از سویی دیگر نیز خواص خاصی در کاهش التهاب دارد .
مصرف روزانه 3 گرم دارچین میتواند تأثیر بسزایی در تامین نیازهای بدن داشته باشد. از این ماده میتوان در غذاههای مختلفی استفاده کرد، از آشها و شله زرد و حلیم گرفته تا در برخی خورشتها و کیکها و شیرینیهای مختلف .
باید توجه شود که نیاز به استفاده از تمامی گیاهان دارویی به حدی باشد که میزان رسیدن یک ویتامین به بدن بیش از حد مجاز افزایش نیابد که در این صورت میتواند فرد را دچار مشکل کند .
پس در استفاده از این گیاهان دارویی حداکثر دقت خود را بهره گیرید تا مصرف بیش از حد انتظار نباشد.
همانطور که اشاره شد دارچین تأثیر بسیاری در کاهش التهاب دارد. بنابراین استفاده از این ماده در چای نیز میتواند علاوه بر لذت بخش کردن طعم چای، در بهبود التهابهای گلو بخصوص در این فصل از سال نیز یاری کند.
استفاده از گیاه هل :
هل از دیگر گیاهان دارویی بسیار خاص است. این گیاه که از نظر قیمتی جزو گرانترین گیاهان دارویی هم حساب میشود تأثیرات مخصوصی بر روی عفونتهای دندان و گلو و ریه دارد و از سویی دیگر نیز میتواند در سلامت دستگاه گوارش مفید باشد.
طی تحقیقات انجام شده، هل سرشار از ویتامینهای گروه B همچون نیاسین و تیامین است .
استفاده از هل هم میتواند به عنوان طعم دهنده در غذاهای روزانه انجام گیرد و هم به صورت طعم دهنده و خوشبو کننده در کیک و شیرینیها و نوشیدنیهای گرم مورد استفاده قرار گیرد.
بخصوص استفاده اصولی از این گیاه پر ارزش در شیرینی جاتی که برای کودکان تهیه میشود در حفظ سلامت آنها تأثیرگذار خواهد بود.
اگر اهل مطالعهی داستانهای درمانی چین باستان باشید، موارد بسیاری را در مورد درمان مشکلات گوارشی با استفاده از هل خواهید دید . از قدیم الایام این گیاه به منظور رفع برخی مشکلات گوارشی همچون ریفلاکس و ... مورد استفاده قرار میگرفته است.
نکته : از جمله مهمترین نکات در مصرف گیاهان دارویی، توجه به شرایط فردی است که قصد مصرف این گیاه را دارد. برای مثال به هیچوجه بدون مشورت با پزشک، نباید از گیاهان مختلف در تغذیه زنان باردار استفاده شود. حتماً پیش از مصرف باید مشورتها و راهنماییهای لازم از متخصصین این امر اخذ شود.
استفاده از آویشن :
از جمله گیاهانی که بخصوص در فصول سرد سال بسیار طرفدار پیدا میکند، همین آویشن است. آویشن و بخور آن یکی از بهترین راهها برای باز کردن راه گلو و کاهش التهابات آن است. در بررسی خواص گیاهان دارویی همواره آویشن را در رستهی گیاهانی که خواص بسیار برای فصل زمستان دارند قرار میدهند.
آویشن علاوه بر اینکه در کاهش التهاب تأثیرگذار است در کمک به درمان عفونتهای مختلف نیز مؤثر است. از این گیاه برای درمان عفونتهای رحم و ترشحات غیر طبیعی آن نیز در بانوان استفاده میشود.
آویشن در پخت غذاهای مختلفی از فست فودها گرفته تا خورشتهای ایرانی قابل استفاده است. در فست فودهایی بخصوص پیتزاها برای طعمدهی از آویشن استفاده میشود.
در سوپ و آشهای ایرانی نیز استفاده از آویشن بسیار معمول است. همانطور که اشاره شد این گیاه در بازکردن راه تنفس بسیار مؤثر است و از این رو بخور کردن آن در زمان ابتلا به سرماخوردگی میتواند مفید واقع شود.
نکات مهم در مصرف گیاهان دارویی :
از جمله مهمترین مقولهها در علم طب سنتی، توجه به طبع گیاهان و نیاز به استفاده از آنها در جای خود است. برای مثال اگر فردی طبعی گرم دارد، استفاده از موادی با طبع گرم در فصل تابستان میتواند سبب مشکلاتی برای فرد شود .
بنابراین اگر در این مورد با مشکل در تشخیص مواجه هستید بهتر است پیش از اقدام به مصرف گیاهان دارویی با کارشناس طب سنتی مشورت کرده و پاسخ صحیح پرسشهای خود را دریافت کنید .
مورد بعدی مشورت با پزشک در بیماریهای مختلف و سپس مصرف داروهای گیاهی است. برای مثال یکی از داروهای گیاهی بسیار پرمصرف بین بانوان رازیانه است که بیشتر برای رفع مشکلات قاعدگی مورد استفاده قرار میگیرد. اگر مصرف این گیاه براساس تشخیص پزشک و با توجه به مشکل در آزمایش هورمونی انجام نگیرد میتواند سبب ایجاد اختلال در هورمونهای زنانه شده و مشکلات بسیاری را برای فرد ایجاد کند. بنابراین مشورت با متخصصین پزشکی پیش از اقدام به مصرف تمامی داروهای گیاهای امری بسیار ضروری است.
نتیجه گیری :
در این نوشته از اهمیت مصرف گیاهان دارویی در برنامهی غذایی خود و همینطور توجه به ویژگیهای این گیاهان صحبت کردیم. 3 گیاه بسیار شناخته شده را نیز نام بردیم و برخی از ویژگیهای آنها را برشمردیم . پیشنهاد میکنیم با مراجعه به وبسایت زرین بانو اطلاعاتی دقیقتر از گیاهان دارویی و نحوهی استفاده از آنها در آشپزی خود کسب کرده و با تجربهای بیشتر و آگاهی کامل از ویژگیهای گیاهان مختلف، غذاهایی لذیذ و مفید برای اعضای خانواده تولید کنید.