یکی از مهمترین و کاربردیترین ابزارهای تحلیل تکنیکال، اندیکاتورها هستند. برای رسیدن به درک کاملتری از نمودارهای قیمتی میتوانید از اندیکاتورها بهره ببرید. اندیکاتورها با بهرهگیری از فرمولهای ریاضی و اعمال آنها بر روی قیمت و حجم معاملات، به شکلهای مختلفی تبدیل میشوند. در تحلیل تکنیکال برای تجزیه و تحلیل نمودارها و الگوهای قیمتی و زمانی باید از اندیکاتورها استفاده کنید. استفاده از اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال پیچیدگیهای خود را به همراه دارد. کارگزاری اقتصاد بیدار با متخصصان و افراد با تجربه در مسیر یادگیری و استفاده از این ابزار با شما خواهد بود.
اندیکاتور در تحلیل تکنیکال چیست؟
در چارت و نمودارهای قیمتی اطلاعات بسیاری وجود دارد که از چشمان شما پنهان است. محاسبات آماری و فرمولهای ریاضی به شما کمک میکنند تا فهم بهتر و استفاده اثربخشتری از این اطلاعات کاربردی داشته باشید. حجم معاملات، اولین قیمت، کمترین قیمت، بیشترین قیمت و آخرین قیمت پارامترهای ورودی این محاسبات هستند که طی فرمولهایی بهصورت گرافیکی و بصری در کنار نمودار اصلی و یا بهصورت یک نمودار مجزا در پایین صفحه به شما نشان داده میشوند که به آن خروجیهای گرافیکی، اندیکاتور میگویند.
کاربردهای اندیکاتور (indicator) در تحلیل تکنیکال چیست؟
در تحلیل تکنیکال شما با استفاده از انواع مختلف اندیکاتور به آگاهی و درک عمیقی از شرایط حالحاضر و حتی آینده سهام دست پیدا میکنید. به طور دقیقتر کاربرد و تأثیر اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال یا فنی به 2 بعد تقسیم میشود:
ارزیابی درستی سایر تحلیلها
گاهی اوقات با استفاده از سایر ابزارهای موجود در تحلیل تکنیکال، تابلوخوانی یا تحلیل بنیادی به نتیجه و تحلیلی از یک سهم میرسید. در این شرایط برای ارزیابی و بررسی درست بودن این تحلیل باید از انواع مختلف اندیکاتورها بهره ببرید تا صحت نتایج دست یافته خود را تأیید یا رد کنید.
آگاهی از روندها
یکی دیگر از کاربردهای تأثیرگذار اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال صدور سیگنال است. سیگنال در بازار بورس به این معنی است که پیش از رخ دادن تغییرات در روند قیمتی، پیشبینی از این تغییرات به شما ارائه شود. اندیکاتورها نشانههای وقوع این اتفاقات را به شکلی دقیق پیشبینی میکنند و در خصوص تغییر روندها را به شما آگاهی میبخشند. تحلیل درست این سیگنالهای صادر شده به تجربه بالا و تسلط به اندیکاتورها نیازمند است. کارگزاری اقتصاد بیدار، با طراحی انواع مطالب و دورههای آموزشی طبقهبندی شده شما را در این مسیر هدایت میکند و بستری فراهم میکند تا هر آنچه که نیاز است را فرا گیرید.
انواع اندیکاتور در تحلیل تکنیکال
اندیکاتورها از نظر همراهی قیمت، به دو گروه پیشرو و دنبالهرو تقسیم میشوند. پیشروها در مقایسه با اندیکاتورهای دنبالهرو سریعتر به تغییرات قیمتی واکنش نشان میدهند. اما دستهبندیهای مختلفی برای انواع اندیکاتورها وجود دارند که مهمترین آنها تقسیمبندی براساس ساختار اندیکاتورها است. انواع مختلف اندیکاتورها براساس تفاوتهای ساختاری 4دستهی زیر هستند:
اسیلاتور (Osilator)
نمایش نموداری هیجان بازار و قدرت خریداران و فروشندگان هدف اصلی یک اسیلاتور میباشد. اسیلاتورها در بازهی خاصی حرکت میکنند. در بین اندیکاتورهای اسیلاتور میتوان مکدی (MACD) را نام برد که اطراف خطی در مرکز که صفر است نوسان میکند و یک اسیلاتور مناسب برای تشخیص نقاط برگشت قیمتی و تغییر روند است. تعدادی از اسیلاتورها نیز برای مشخص کردن نقاط اشباع خرید و فروش به کار گرفته میشوند. اسیلاتور استوکاستیک از بهترین اندیکاتورها برای تعیین نقاط اشباع خرید و فروش و بررسی ارزندگی سهم است.
روند (Trend)
روندها در نمودار دارای سه گروه صعودی، نزولی و خنثی هستند. از مهمترین اندیکاتورهای روند میتوان میانگین متحرک (moving average) و شاخص رگرسیون خطی را نام برد. اندیکاتورهای روند، برای ایجاد دیدگاه جامع و کلی نسبت به گذشته قیمت، از قیمت یک سهم در بازههای زمانی مختلف میانگین میگیرد.
اندیکاتور حجم (Volume)
این نوع از اندیکاتورها با به نمایش گذاشتن تغییرات حجمی به شما قدرت و ضعف خریداران و فروشندگان را نشان میدهند. با استفاده از این نوع از اندیکاتورها میتوانید ریسک معامله خود را کم کنید. علت کم شدن ریسک معاملهی شما این است که بررسی و تجزیهی حجم معاملات منجر به درک قدرت و ضعف و جهت روند میگردد. معمولاً در نقاط برگشت قیمتی، حجم معامله به طور محسوسی افزایش مییابد. با استفاده از این اندیکاتورها میتوانید نسبت به حجم و همینطور دیگر ابزارهای تکنیکال روندها را پیشبینی کنید و دست به خرید و فروش زنید. در نقطه مقابل کاهش حجم معاملات نیز نشان از کاسته شدن قدرت روند حال حاضر دارد که میتواند سیگنالهایی برای خروج از معامله یا رود به سهم باشد.
اندیکاتور بیل ویلیامز (Bill Wiliams)
بیل ویلیامز معاملهگری موفق، دست به طراحی تعدادی از اندیکاتورها زد که به کمک آنها یک روش نوین تحلیل تکنیکال ایجاد شد. این اندیکاتورها به نام این شخص یعنی بیل ویلیامز نامگذاری شد. اندیکاتورهای فراکتال بیل ویلیامز، الیگیتور بیل ویلیامز، بیل ویلیامز، بیل ویلیامز از مهمترین این اندیکاتورها هستند.
معرفی مهمترین اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال
بعد از بررسی چیستی اندیکاتور و تأثیرشان در بازار بورس و تحلیل تکنیکال، حال به معرفی بهترین اندیکاتورها میپردازیم. گفتی است که استفاده از این اندیکاتورها دارای پیچیدگیها و نکات بسیار ات که عدم توجه به آنها به شما و داراییتان خسارت وارد میکند. برای بهرهگیری از این اندیکاتورها و یادگیری نحوه استفاده از آنان میتوانید از مقالات آموزشی، فیلمها و کلاس ها استفاده کنید.
اندیکاتور مکدی ( MACD)
اندیکاتو مکدی که از انواع اسیلاتور به حساب میآید یکی از پرکاربردترین اندیکاتورها است. به کمک این اندیکاتور میتوانید میزان قدرت یا ضعیف بودن حرکت روندها را در یک سهم یا شاخص کل تشخیص دهید. نمودار قیمتی مخصوص مکدی که در پایین چارت تحلیل تکنکال دیده میشود بین دو بازه نوسان میکند.
واگرایی همگرایی متحرک (MACD) ، که در سال 1979 توسط جرالد اپل (Gerald Appel) ابداع شد، یکی از برترینترین شاخصهای تکنیکال در معاملات است. MACD به دلیل سادگی و انعطافپذیری مورد استقبال معامله گران در سراسر جهان قرار گرفته است، زیرا میتواند بهعنوان شاخص روند یا حرکت، مورد استفاده قرار گیرد. یک روش رایج برای استفاده از هیستوگرام MACD ، واگرایی معامله است.
اندیکاتور ابر ایچیموکو
یکی از بهترین و شاید پیچیدهترین اندیکاتورها، اندیکاتور ابر ایچیموکو است. تحلیل با این اندیکاتور در گذشته بسیار دشوار بوده اما با تکیه بر خدمات نوین آموزشی کارگزاری اقتصاد بیدار استفاده از این اندیکاتور و دریافت سیگنالهای خرید و فروش بسیار ساده شده است. در دورههای مجازی و حضوری کارگزاری اقتصاد بیدار تشخیص روند قیمت، شتاب روندها و تشخیص حمایتها و مقاومتها آموزش داده میشود.
اندیکاتور RSI
در ادامه اندیکاتورهای مهم و تأثیرشان در تحلیل تکنیکال، به اندیکاتور RSI میپردازیم. RSI از انواع اسیلاتورها میباشد. مناطق اشباع فروش و خرید یک دارایی را به کمک آن میتوان شناسایی کرد. اندیکاتور RSI یا همان Relative Strength Index با استفاده از فرمولهای پیشرفته به عنوان شاخص قدرت نسبی سهام به شما کمک خواهد کرد. در واقع اندیکاتور ،RSI یک ابزار تحلیلی است که به کمک آن سطوح بازگشتی بازار شناسایی میشود و نشاندهنده قدرت بازار و قدرت خریداران و فروشندگان نسبت به هم است، از همین رو، شاخص قدرت نسبی نامیده شده است.
جمعبندی
اگر در بازار بورس درک کنید که اندیکاتور چیست و چه کاربردی در تحلیل تکنیکال دارد، آنگاه یادگیری و استفاده از آن نیز آسان و جذاب میشود. اندیکاتورهای گوناگونی در تحلیل تکنیکال استفاده میشوند که پرکابردین آنها MACD، RSI و CCI است. البته هر کدام از اندیکاتورها ممکن است برای یک سری اهداف خاص بیشتر استفاده شوند و ترکیب آنها با تایم فریمهای گوناگون فعالیت در بازار بورس و قرار گرفتن در این مسیر جذاب ریسکهایی هم بههمراه دارد. کارگزاری اقتصاد بیدار از قابل اعتمادترین و کاملترین مراجع برای یادگیری و فعالیت در بازار بورس است و شما را در این مسیر همراهی میکند.
منبع: https://ebidar.com/education