وب آو ساینس قدیمی ترین نمایه استنادی جهان است که توسط یوجین گارفیلد پایه گذاری شد . علاوه بر استناد که برای اولین بار در این پایگاه ارائه شد ، شاخص های استنادی دیگری مثل شاخص تاثیر و آیجن فکتور نیز در این پایگاه ارائه شد . مجموعه وب آو ساینس[1] ، این سایت[2] ، جی سی آر[3] و چند پایگاه دیگر توسط موسسه کلاریوت آنالیتکس[4] خریداری شد ولی به همان نام باقی ماند . در این پست با شاخص جدید ارائه شده کلاریوت آنالیتیکس با عنوان طبقه بندی تاثیر استنادی نرمال شده آشنا می شویم .
طبقه بندی تاثیر استنادی نرمال شده چیست ؟
طبقه بندی تاثیر استنادی نرمال شده Category Normalized Citation Impact (CNCI) شاخصی است که توسط کلاریوت آنالیتکس ارائه شده است . این شاخص در پایگاه InCites قرار دارد و اطلاعات خود را از پایگاه web of science دریافت می کند .
طبقه بندی تاثیر استنادی نرمال شده Category Normalized Citation Impact (CNCI) عبارت است از تقسیم تعداد کل استنادات دریافتی واحد تحلیل بر استنادات مورد انتظار مدارک علمی در سال و حوزه موضوعی مشابه . زمانی که یک مدرک علمی متعلق به بیش از یک حوزه موضوعی است میانگین تعداد استنادات مورد انتظار آن در دو حوزه موضوعی محاسبه می شود . تاثیر طبقه بندی تاثیر استنادی نرمال شده ، برای افراد ، موسسات ، کشورها و مناطق جغرافیایی قابل محاسبه است .
فرمول محاسبه طبقه بندی تاثیر استنادی نرمال شده
برای مدارک علمی که فقط متعلق به یک حوزه موضوعی هستند از فرمول زیر استفاده می شود :
از CNCI به عنوان شاخصی برای میانگین استنادات به دست آمده نسبت به استنادات مورد انتظار استفاده می شود . برای مدارک علمی که مربوط به چند حوزه موضوعی هستند از فرمول زیر استفاده می شود :
= c تعداد استنادات ، = p تعداد مدارک علمی ، =f حوزه یا حوزه های موضوعی ، = t سال ، = d نوع مدرک علمی، = n تعداد حوزه های موضوعی که به یک مدرک علمی اختصاص داده شده و i موجودیت مورد ارزیابی (موسسه ، کشور ، محقق و غیره).
برای گروهی از مدارک علمی شاخص CNCI میانگین مقادیر هریک از مقالات است که به صورت زیر نشان داده می شود :
تاثیر استنادات طبقه بندی شده (CNCI) شاخص خوبی برای اندازه گیری بی طرفانه جدا از سن ، حوزه موضوعی مدرک علمی است . اگر مقدارCNCI برابر با یک باشد به این معنی است که عملکرد استنادی برابر با میانگین جهانی است ، عدد بالاتر از یک نشان دهنده این است که مدرک علمی بالاتر از میانگین استناد دریافت کرده و مقدار کمتر از یک نشان دهنده این است که کمتر از میانگین استناد دریافت شده است . مقدار CNCI برابر با دو نشان دهنده این است که دو برابر میانگین جهانی استناد دریافت شده است .
تاثیر استنادات طبقه بندی شده (CNCI) شاخص خوبی برای اندازه گیری بی طرفانه جدا از سن ، حوزه موضوعی یا نوع مدرک علمی است . بنابراین ، CNCI امکان مقایسه بین دو موجودیت در اندازه ها و حوزه های موضوعی متفاوت را فراهم می کند .
شاخص CNCI شاخص مناسبی برای محک تمامی سازمان ها در سطوح مختلف (نویسنده ، موسسه و مناطق جغرافیایی) است . از CNCI می توان برای شناسایی زیر مجموعه های تاثیرگذار مدارک علمی و ارزیابی هرگونه فعالیت تحقیقاتی استفاده کرد . برای مثال ، موسسه ممکن است از این شاخص برای ارزیابی اینکه کدام همکاری بیشترین تاثیر را داشته یا شناسایی فرصت های همکاری بالقوه و جدید استفاده کنند و یا به مقایسه شناسایی عملکرد محققان جدید با محققان معتبر بپردازد . همچنین سازمان های تامین کننده مالی ، می توانند از CNCI به عنوان شاخص عملکرد کمی برای نظارت بر عملکرد پروژه های تامین شده یا ارزیابی سوابق تیم های تحقیقاتی که برای تامین مالی جدید درخواست می کنند ، استفاده کنند .
هر شاخص استنادی معایب و مزایایی دارد ، معایب شاخص CNCI شامل :
- در مقیاس های کوچک مثل تعداد مدارک علمی یک محقق ، ممکن است بیش از حد افزایش یابد .
- به دلیل اینکه شاخص CNCI میانگین تعداد استنادات است زمانی که موسسات بررسی می شوند ، مقالات پر استناد تاثیر زیادی بر CNCI دارد.
- با توجه به اینکه این شاخص به سال پایه مربوط است برای محاسبه در سال جاری می تواند بیش از حد نوسان داشته باشد .
به منظور حل این محدودیت ها می توان اقدامات زیر را انجام داد :
- از شاخص CNCI به همراه سایر شاخص ها استفاده کنید تا تصویر مناسبی از عملکرد واحد مورد سنجش خود داشته باشید .
- دوره زمانی یا تعداد موضوعات تحت پوشش را افزایش دهید .
- زمانی که به بررسی می پردازید مراقب اطلاعات آخرین سال باشید .
- آنالیز خود را به نوع مدرک علمی مقاله یا مروری محدود کنید .
- بهتر است از شاخص تعداد استنادات استفاده کنید .
شاخص های تکمیل کننده شاخص CNCI شامل :
- شاخص استنادی نرمال شده
- مدارک علمی یک درصد و ده درصد برتر
- میانگین درصد