پرتو درمانی ، از روش های رایج درمان تومورهای بدخیم و خوش خیم است . پرتو درمانی با هدف نابودی سلول های توموری و محافظت از بافت های سالم انجام می شود . پرتو درمانی ، در دوزهای بالا، سلول های سرطانی را از بین می برد یا با آسیب رساندن به DNA، رشد آنها را کند می کند . سلول های سرطانی که DNA آنها بیش از حد آسیب دیده ، تقسیم نمی شوند یا می میرند . سلول های آسیب دیده ، از بین می روند و توسط بدن شکسته می شوند و خارج می شوند .
پرتو درمانی ، سلول های سرطانی را فوری از بین نمی برد . روزها یا هفته ها طول می کشد که بر اثر پرتو درمانی سلول های سرطانی بمیرند . سپس، سلول های سرطانی هفته ها یا ماه ها پس از پایان پرتودرمانی به مردن ادامه می دهند .
انواع پرتودرمانی
دو نوع پرتو درمانی وجود دارد : پرتو درمانی خارجی و پرتو درمانی داخلی .
نوع پرتودرمانی به عوامل زیادی بستگی دارد، از جمله:
- نوع سرطان
- سایز تومور
- محل تومور در بدن
- نزدیکی تومور به بافت های طبیعی
- سلامت عمومی و سابقه پزشکی
- دارا بودن یک یا چند نوع سرطان
- سن و غیره
چرا افراد مبتلا به سرطان ، پرتو درمانی می شوند ؟
پرتو درمانی برای درمان سرطان و کاهش علائم آن استفاده می شود . از پرتو درمانی برای درمان سرطان ، عدم بازگشت آن یا توقف رشد آن استفاده می شود . زمانی که از درمان برای کاهش علائم سرطان استفاده می شود ، به آن درمان تسکینی گفته می شود . پرتوهای خارجی ممکن است تومورها را برای درمان درد و سایر مشکلات مربوط به سرطان ، مانند مشکلات تنفسی یا از دست دادن کنترل روده و مثانه کوچک کند . دردهای ناشی از سرطان که به استخوان سرایت کرده است را می توان با انجام پرتو درمانی سیستمی با نام رادیو داروها درمان کرد .
کاربرد روش های بهینه سازی در پرتو درمانی برای درمان سرطان
وبینار کاربرد روش های بهینه سازی در پرتو درمانی برای درمان سرطان ، توسط دانشگاه صنعتی شریف برگزار خواهد شد . در این وبینار دکتر مجتبی تفاق ، استادیار علوم کامپیوتر دانشکده علوم ریاضی دانشگاه صنعتی شریف حضور خواهد داشت . تخصص دکتر تفاق ، بهینه سازی و سیستم های بیولوژی است .
فیلم کاربرد روش های بهینه سازی در پرتو درمانی برای درمان سرطان
منبع
شکرانی، پ.، و منادی، ش. (1380). ضرورت اندازه گیری ضرایب پراکندگی دستگاههای پرتو درمانی. پژوهش در پزشکی, 25(1), 35-42. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=13875