دانشجویان برای نگارش پایان نامه خود نیاز به دریافت منابع مرتبط دارند. در کشور ما دسترسی به منابع علمی بین المللی دشوار است . بسیاری از دانشگاههای ایرانی به سایت های خارجی نظیر اشپرینگر، الزویر و غیره دسترسی ندارند. این عدم دسترسی باعث می شود تا دانشجویان ایرانی نتوانند به درستی از منابع استفاده کنند. اما تا حدودی پایگاه های دسترسی رایگان این مشکل را حل کرده است.
دسترسی آزاد، به متون علمی و پژوهشی اشاره دارد که به صورت رایگان و از طریق اینترنت برای همه قابل دسترس است. هر کاربری اجازه استفاده از این منابع را دارد و این منابع به صورت تمام متن در اختیار او قرار دارند. هیچ محدودیتی از نظر حقوقی، قانونی و مالی در این منابع وجود ندارد. یکی از مزیتهای مدارک علمی با دسترسی آزاد این است که باعث افزایش رویت پذیری و در نتیجه استناد بیشتر به مدارک علمی می شود.
از سوی دیگر، دسترسی آزاد به مدارک علمی می تواند برای موسسات و دانشگاه ها سبب شود تا اطلاعات مورد نیاز پژوهشگران خود را فراهم کنند. علاوه بر این، بسیاری از دانشگاه ها به دلیل اشاعه دانش، پایان نامه های خود را به صورت دسترسی آزاد در اختیار دیگران قرار می دهند. در این پست به معرفی یکی از پایگاههای دسترسی آزاد می پردازیم که مدارک علمی بین المللی را به صورت رایگان در اختیار همه قرار می دهد.
پایگاه Open Access Library که مخفف آن OALib است، از بخش هایی مثل باکس جستجو ، مقالات دسترسی آزاد، فرادادههای مقالات علمی و مدارک علمی پیش چاپ تشکیل شده است.
این مخزن دسترسی آزاد ، شامل بیش از 5708305 مقاله دسترسی آزاد است که بیشتر حوزههای موضوعی را پوشش میدهد. بیشتر این مدارک علمی رایگان به صورت تمام متن در اختیار همه قرار دارند. بیشتر مدارک علمی نمایه شده در این پایگاه دسترسی رایگان بر موضوعاتی مثل علوم ، تکنولوژی و پزشکی متمرکز هستند که البته تعداد کمی از مقالات رایگان علوم اجتماعی هم در این پایگاه رایگان علمی نمایه شده اند.
جستجو در پایگاه رایگان مقالات
در این پایگاه بیش از پنج میلیون مقاله دسترسی آزاد نمایه شده است. به آدرس https://www.oalib.com مراجعه کنید. برای جستجو در پایگاه رایگان مقالات در باکس جستجو، عنوان مقاله، کلمات کلیدی و یا نویسنده مورد نظر خود را وارد کنید. بعد از ورود عبارت مورد نظر روی search کلیک کنید.
در صفحه بازیابی مقالات، روی مقاله مورد نظر خود کلیک کنید. علاوه بر این، در این صفحه می توانید مقالات بازیابی شده را بر اساس سال فیلتر کنید. در پایین جعبه جستجو، می توانید عبارت مورد جستجوی خود را به عنوان، کلمات کلیدی، چکیده و یا نویسنده محدود کنید.
بعد از کلیک روی عنوان مورد نظر به صفحه مقاله می روید. در صفحه مقاله به اطلاعاتی مثل تعداد بازدید و دانلود مقاله رایگان دسترسی دارید. این دو سنجه می توان به این نکنه پی برد که آیا این مقاله پر مخاطب است، معمولا مقالاتی که بازدید بیشتری دارند بهتر از مقالاتی هستند که بازدید کمتری دارند.
در پایین عنوان مقاله، شناسه Doi، اسامی نویسندگان و کلمات کلیدی را ملاحظه می کنید که هر کدام از این موارد قابل کلیک است و در صورتی که تمایل دارید به مقالات همسانی دسترسی پیدا کنید، می توانید روی موارد ذکر شده کلیک کنید. در ادامه برای دسترسی رایگان به مقاله روی گزیه Full text کلیک کنید.
برای اینکه بتوانید به مقاله مورد نظر در جایی که لازم دارید در نرم افزار اندنوت ارجاع بدهید از گزینه cite this paper استفاده کنید. در صورتی که می خواهید اطلاعات این مقاله را ذخیره کنید از گزینه Add to my lib استفاده کنید.
در ادامه صفحه می توانید چکیده و منابع مقاله را ملاحظه کنید. در صورتی که نکته ای در مورد مقاله دارید روی قسمت comments powered by Disqus کلیک کنید و یادداشت خود را وارد کنید.
لیست ناشران مقالات رایگان
برای آگاهی از ناشران بینالمللی که مقالات خود را به صورت رایگان در اختیار مخاطب قرار می دهند روی گزینه publishers کلیک کنید.
رتبه بندی مجلات با دسترسی آزاد
از بیش از 2500 مجله دسترسی آزاد، 5200 مجله در گوگل اسکالر نمایه شده است. این مجلات دسترسی آزاد دارای شاخص هرش پنج ساله هستند. برای دسترسی به این شاخص در صفحه اصلی روی گزینه Ranking کلیک کنید تا رتبه مجله مورد نظر خود را بیابید.
لیست مجلات با دسترسی آزاد
برای ملاحظه لیست مجلات رایگان، در صفحه اصلی روی گزینه Journals کلیک کنید.
برای ارسال مقاله خود به مجلات دسترسی رایگان، روی گزینه submit کلیک کنید. هزینه داوری برابر با 99 دلار است. در صورتی که فراداده ای دارید، یا می خواهید مقاله پیش چاپ خود را برای نمایه سازی به این پایگاه ارسال کنید، هزینه ارسال رایگان است و می توانید بدون پرداخت این کار را انجام دهید.
منبع
شیرانی، ف.، و هدائی، ه.، و نامداریان، ل. (1399). توسعه راهکارهایی برای دسترسی آزاد به تمام متن پایان نامه ها/ رساله ها در بافت موسسات آموزشی و پژوهشی ایران. پردازش و مدیریت اطلاعات (علوم و فناوری اطلاعات), 36(2 (104 پیاپی) ), 359-390. https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?id=569482