مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

درمان واریس پا و همه چیز درباره آن


واریس پا یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که به دلیل اختلال در عملکرد دریچه‌های سیاهرگی اتفاق می‌افتد.

واریس پا یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که به دلیل اختلال در عملکرد دریچه‌های سیاهرگی اتفاق می‌افتد که برای درمان آن باید به متخصص واریس در تهران مراجعه کرد. اگر چه تمامی سیاهرگ‌های منشعب در سطح بدن در معرض اختلالات این چنینی قرار دارند اما بروز آن در اندام‌هایی مانند پا متداول‌تر است.

واریس پا چگونه اتفاق می افتد؟

سیاهرگ‌ها مسئول بازگرداندن خون فاقد اکسیژن از اندام‌های مختلف به قلب هستند. قلب نیز خون دریافتی را برای اکسیژن‌دار کردن به شش‌ها میقرستد. کار سیاهرگ‌های موجود در اندام‌های تحتانی در مقایسه با سایرین کمی دشوارتر است زیرا جاذبه زمین و فشار وزن در خلاف جهت حرکت خون درون سیاهرگ‌ها عمل می‌کند. دریچه‌های سیاهرگ‌ها برای مقابله با این دو نیرو وجود دارند. کار این دریچه‌ها جلوگیری از بازگشت خون به قلب است. در صورت بروز مشکل در عملکرد این دریچه‌ها خون به عقب بازمی‌گردد.

نتیجه این فرایند تجمع خون در عروق و تورم است. در اصطلاح پزشکی به این عارضه واریس (Varicose) گفته می‌شود. عوامل مختلفی در بروز برخی از واریسها مانند واریس بارداری نقش دارند که می‌توان به تغییرات هورمونی، افزایش سن، مصرف بعضی داروها، ژنتیک و اضافه‌وزن اشاره کرد. ایستادن‌های طولانی مدت نیز خطر ابتلا به واریس را افزایش می‌دهد. به همین دلیل بعضی افراد در مشاغل سخت و طولانی بیش از سایرین در معرض ابتلا به واریس قرار دارند. واریسی شدن سیاهرگ‌ها بیشتر در پا مشاهده می‌شود اما امکان بروز این عارضه در سایر بخش‌ها مانند دست، صورت و اندام‌های تناسلی نیز وجود دارد.

انواع واریس پا

واریس پا برحسب شدت علائم، شکل ظاهری و محدوده به مدل‌های مختلفی تقسیم می‌شود:

انواع واریس پا بر حسب شدت علائم

انواع واریس پا بر حسب شدت علائم شامل خفیف، متوسط و شدید است. افراد مبتلا به واریس خفیف پا با علائمی چون خارش و تورم مچ پا مواجه می‌شوند. علاوه بر این امکان تغییر رنگ پا خصوصاً در نواحی پایین‌تر وجود دارد. واریس متوسط در این شرایط فرد تنها از مشکلات ظاهری به دلیل تشکیل رگ‌های برجسته و تیره‌رنگ در سطح پوست مواجه نمی‌شود بلکه به دلیل گرفتگی، درد لرزش و سنگین عضلات پا به‌خصوص ساق احساس ناخوشایند به فرد مبتلا دست می‌دهد.

واریس عارضه‌ای پیش رونده است. به همین دلیل رسیدگی و درمان نکردن به آن به تشدید علائم منجر می‌شود. مشکلات پوستی یکی دیگر از عوارض واریس شدید پا است. در این شرایط خشکی، زبری و خارش پوست اتفاق می‌افتد که حالتی شبیه اگزما دارد. فیبروز، سفتی، قرمزی یا برنزی شدن رنگ‌دانه‌های پوستی را نیز می‌توان به این مشکلات اضافه کرد. زخم‌های پوستی نیز به دلیل نرسیدن خون به پوست در محدوده مورد نظر رخ می‌دهد.

تداخل در عملکرد عروق باید سریع به اطلاع متخصص واریس دکتر مبینی برسد زیرا زمینه لخته شدن خون در عروق بدن را فراهم می‌کند. در شایع‌ترین موارد افراد درگیر با واریس شدید دچار آمبولی ریه می‌شوند. در این عارضه لخته خون، عروق راه یافته به ریه را مسدود می‌کند. افراد مبتلا به واریس شدید باید در صورت مشاهده علائمی چون تنگی نفس ناگهانی و شدید، درد قفسه‌ی سینه، سرگیجه و افزایش ضربان قلب به پزشک مراجعه کنند. زیرا این علائم زنگ خطر آمبولی ریه هستند.

انواع واریس پا بر حسب شکل ظاهری

تورم عروق بر حسب میزان خون تجمع یافته به صورت تار عنکبوتی، رتیکولر و طنابی بروز پیدا می‌کند. اشکال شبکه‌ای شکل، کوچک، به رنگ قرمز یا آبی، بدون درد و تورم واریس تار عنکبوتی نامیده می‌شود. این عارضه در نزدیکی پوست به وجود آمده و شباهت بسیاری به تار عنکبوت دارد. در اصطلاح پزشکی به این مدل واریس تلانژکتازی می‌گویند. عروقی با قطر کمتر از ۱ میلیمتر در معرض ابتلا به واریس تار عنکبوتی قرار دارند.

رگ‌هایی با قطر کمتر از ۳ میلیمتر در صورت اختلال در عملکرد دریچه و تجمع خون، به نام واریس رتیکولر شهرت دارد. رگ‌های درگیر در صورت شدید بودن تورم، حالت پر پیچ و خمی در سطح پوست ایجاد می‌کنند. این عارضه با توجه به شکل ظاهری ایجاد شده واریس طنابی نامیده می‌شود. واریس طنابی بیشتر در عروقی با قطر بالاتر از ۳ میلیمتر بروز پیدا می‌کند.

انواع واریس پا بر حسب محدوده درگیر

صافن یکی از اصلی‌ترین سیاهرگ‌های پا است که در معرض خطر واریسی شدن قرار دارد. این رگ از مچ پا بالا رفته و به رگ فمورال متصل می‌شوند. در صورت بروز اختلال در شاخه‌های اصلی این رگ، واریس صافن بزرگ‌تر رخ می‌دهد. این عارضه بیشتر پایین پا و داخل، خارج و پشت ران را درگیر می‌کند. اختلال در شاخه‌های کوچک‌تر این رگ، واریس کوچک‌تر صافن نامیده می‌شود. این عارضه در پشت مچ پا و زانو بروز می‌یابد.

سخن آخر

ما در این مقاله انواع واریس پا را بررسی کردیم. بر اساس شدت علائم، واریس به سه شکل خفیف، متوسط و شدید بروز پیدا می‌کند. بر حسب شکل ظاهری نیز به صورت واریس به صورت تار عنکبوتی، رتیکولر و طنابی مشاهده می‌شود.

واریس پا صرف نظر از نوع آن، باید سریعاً مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد، زیرا علائم در صورت بی‌توجهی، شدت یافته و عوارض جبران‌ناپذیری برجای خواهد گذاشت. مراجعه زود هنگام به پزشک می‌تواند در درمان و کنترل این بیماری بسیار مؤثر باشد.

در صورتی که دارای واریس پا هستید می‌توانید برای درمان آن با کلینیک تخصصی واریس تهران با شماره ۰۹۹۰۳۸۶۸۶۳۱ یا ۰۲۱۲۲۲۶۵۱۵۰ تماس بگیرید.

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

بررسی ابعاد مختلف اخلاقی، فقهی و حقوقی روش های درمان ناباروری

تاریخ: 1403/10/12

بازدید: 326

1403

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تبادل نظر و ارائه دستاوردهای جدید در زمینه روش های درمان ناباروری و بررسی ابعاد مختلف حقوقی، فقهی و اخلاقی

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

روز ملی ادبیات کودکان و نوجوانان و بازخوانی مقالات مرتبط با آن در SID

تاریخ: 1402/04/17

بازدید: 3223

1402

زمان مطالعه: 2 دقیقه

براساس گزارش مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی، پربازدیدترین مقالات علمی با موضوع ادبیات کودک و نوجوان معرفی شدند.

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

روز فرهنگ عمومی و بازخوانی مقالات مرتبط با آن در SID

تاریخ: 1401/08/11

بازدید: 4921

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

براساس گزارش مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی، پربازدیدترین مقالات علمی با موضوع فرهنگ عمومی معرفی شدند.

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

جاوا اسکریپت(JavaScript): معرفی بهترین آموزش های جاوا اسکریپت

تاریخ: 1401/09/20

بازدید: 7155

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

معرفی زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت به همراه بهترین منابع یادگیری برنامه نویسی جاوا اسکریپت در این مطلب.

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button