در قسمت اول چگونه برای مقالات نمودار مناسب بسازیم، به اهمیت نمودارها در مقالات پرداختیم و فرمتهای مناسب را برای ساخت تصویر از نمودار در مقالات علمی را گفتیم. در این پست به اقدامات لازم قبل از ساخت نمودار مناسب، معرفی انواع نمودارها، نرمافزارهای مناسب برای ساخت نمودار خواهیم پرداخت.
برای دریافت آخرینهای بلاگ در خبرنامه عضو شوید.
قدم دوم: قبل از ساخت نمودار
قبل از اینکه شروع به ایجاد تصاویر و ساخت نمودارها برای مقالهتان شوید، باید چند تصمیم بگیرید. این تصمیمات برای تعیین نوع نمودارهای مقاله و نرم افزاری که برای ساخت نمودارها استفاده خواهید کرد به شما کمک خواهد کرد. شما باید زمانی را برای فکر کردن در مورد هر نوع نمودار اختصاص دهید. میتوانید با همکار پژوهشی خود مشورت کنید.
نوع نموداری را که میخواهید در مقاله استفاده کنید، انتخاب کنید
برخی اوقات، نویسندگان مقاله در مورد نوع نمودارهای مقاله که در قسمت یافتهها آورده میشود، سردرگم هستند. معمولا، چندین استاندارد در مورد آنچه میخواهید در مقاله ارائه دهید، وجود دارد.
انواع نمودار
- نمودار میلهای یا Bar Graph
- نمودار ستونی یا Column Chart
- نمودار خطی یا Line Graph
- نمودار با دو محور یا Line Graph
- نمودار مساحت یا Line Graph
- نمودار ستون انباشته یا Line Graph
- نمودار موزاییکی یا Line Graph
- نمودار دایرهای یا Line Graph
- نمودار پراکندگی یا Line Graph
- نمودار حبابی یا Line Graph
- نمودار آبشاری یا Line Graph
- نمودار قیفی یا Line Graph
- نمودار گلولهای یا Line Graph
- نقشه حرارتی یا Line Graph
اگر میخواهید مقایسه دو مقدار با هم را در نمودار مقاله نشان دهید، میتوانید از نمودار میله ای، نمودار پراکندگی، نمودار دایره ای، نمودار خطی یا جدول داده استفاده کنید. اگر میخواهید توزیع مجموعهای از مقادیر را با داده پرت، طیف نرمال و غیره نشان دهید، میتوانید از نمودار میلهای، نمودار پراکندگی، نمودار خطی یا نمودار جعبهای استفاده کنید.
برای نشان دادن قسمتی از کل، چند پیشنهاد وجود دارد، نمودار زمانی، نمودار روند و روابط در دادهها. قبل از ساخت نمودار در مقالهتان به نوع داده ای که میخواهید در مقالهتان تحلیل کنید، توجه داشته باشید و بهترین نوع نمودار را برای مقالهتان انتخاب کنید.
نرم افزاری را که میخواهید از آن استفاده کنید را انتخاب کنید
عکسها
اگرچه هدف از گرفتن تصویر از نمودار این است که تغییرات کمی روی آن انجام دهید، ام به برخی از تنظیمات نیاز دارید. برای گرفتن تصویر مناسب از نمودار و ویرایش آن نیاز به نرم افزار مناسبی دارید.
دو برنامهای که برای ویرایش تصویر نمودارها توصیه میشود، نرم افزارهای فتوشاپ[1] و گیمپ[2] هستند. فتوشاپ محبوبترین نرم افزار برای ویرایش حرفهای عکسها است. گیمپ، هم یکی از نرمافزاری رایگان برای ویرایش عکس ها است.
به این نکته دوباره تاکید میشود که اصل تصاویری را که تغییر میدهید و آنها را ویرایش میکنید، در سیستم خود نگه دارید و برای داشتن تصاویری با کیفیت آنها را با پسوند tiff ذخیره کنید. بنابراین، اگر دو گروه از عکس دارید که برخی از آنها را ویرایش کردید و برخی را خیر، ویرایش باید روی همه آنها اعمال کنید. ویرایش تصویر برای یکی قابل پذیرش نیست و باید برای همه تصاویر اعمال شود.
نمودارها
ساخت نمودار مناسب برای مقاله نیاز به نرم افزار مناسبی دارد. برخی از نرم افزارهای خوب برای ساخت نمودار مناسب، شامل Corel Draw، Microsoft Expression Design و Adobe Illustrator است که دسترسی به برخی از آنها نیازمند اشتراک است.
نرمافزارهای رایگان دیگری برای ساخت نمودار مناسب در دسترس محققان است. از جمله این نرم افزارها شامل Dia، Inkscape و Excel هستند. اکسل، محبوبترین نرم افزار برای محاسبه، رسم نمودار و غیره است. با استفاده از اکسل، میتوانید سایز نمودارها را تغییر دهید، خطوط نمودار را حذف کنید، رنگ نمودار را تغییر دهید. آپشن های گفته شده فقط بخشی از امکانات اکسل است.
توجه داشته باشید نرم افزاری که برای ساخت نمودار مناسب انتخاب میکنید باید ترفندها و نکاتی داشته باشد که بتواند نیازهای شما را برآورده کند و البته سایر محققان نیز به آن دسترسی داشته باشند تا اگر در مورد نرم افزار سوالی داشته باشید بتوانید از همکاران علمی خود بپرسید.
نتیجهگیری:
قبل از اینکه نمودار مقاله خود را بسازید، نوع نموداری را که میخواهید در مقاله خود استفاده کنید را با توجه به نوع داده خود انتخاب کنید.
پست بعد