دسترسی آزاد به مدارک علمی در سالهای اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در این راستا، پایگاه دادههای زیادی با هدف دسترسی آزاد به وجود آمده است. دسترسی آزاد باعث میشود تا محققان و دوستداران علم به راحتی به مدارک علمی دسترسی یابند و بدون نیاز به هیچ مجوزی از آخرین دستاوردهای علمی در سراسر جهان آگاه شوند. در این بین، تجزیه و تحلیل دادههای علمی از جمله مقالات و پروانههای ثبت اختراع یکی از مسائل مهم است تا دید کلی به رویکرد خاصی را در اختیار مخاطب قرار دهد.
پروانه ثبت اختراع، نوعی از مدرک علمی است که به سازنده آن اجازه میدهد تا مالکیت معنوی اختراع خود را ثبت کرده و تمامی حقوق مربوط به اختراع خود مثل فروش یا ساخت را دریافت کند. بحث ارتباط صنعت با علم از همین پروانههای ثبت اختراع نشات میگیرد. مقاله و پروانه ثبت اختراع بر هم تاثیر گذار هستند.
بر این اساس، پایگاه Lens، یک پایگاه دسترسی آزاد است که اطلاعات مربوط به مقالات و پروانههای ثبت اختراع را در اختیار محققان قرار میدهد. در این پست، به معرفی پایگاه Lens و قابلیتهای آن خواهیم پرداخت.
برای دریافت آخرینهای بلاگ در خبرنامه عضو شوید.
Lens چیست؟
دانش طیف وسیعی از مدارک علمی شامل مقالات، پروانههای ثبت اختراع، اسناد سیاسی، قوانین و مقررات، دادههای تجاری و غیره را در برمیگیرد. Lens، بین دانش آزاد و ابر دادههای آن پیوند برقرار میکند. Lens، به دنبال دسترسی به منابع، پیوند بین مجموعههای دانش شامل مقالات علمی و پروانههای ثبت اختراع، برای اطلاع از کشف، تجزیه و تحلیل، تصمیم گیری و حل مسئله است.
Lens دارای بیش از 225 میلیون مقاله علمی، 127 میلیون پروانه اختراع جهانی و بیش از 370 میلیون پروانه ثبت اختراع متوالی[1] و فرادادههایی شامل افراد و موسساتی است که دانش و پیوند بین آنها را از منابع متنوع تولید میکنند.
هدف Lens این است که مردم بتوانند بهترین تصمیمات را از شواهد بگیرند. ساخت ابزارهای انسان محور در پایگاه دادههای عمومی اجازه میدهد تا وظایف پیچیده را بپذیرید و پلی بین نیازهای فرهنگی بین اجزای سیستم مورد نیازی که محصولات، پروانههای ثبت اختراع، بورسیههای تحصیلی، استانداردهای ساخت، تجارت و اطلاعات قانونی و نظارتی بسازید.
دادههای علمی شامل مقالات و پروانههای ثبت اختراع را جستجو، تجزیه و تحلیل و مدیریت کنید
Lens پروانههای ثبت اختراع و دانش مقالات علمی را به عنوان یک خدمت رایگان برای حل مشکلات ارائه میدهد. با استفاده از Lens میتوانید دانش نوآوری جهانی را کشف، تجزیه و تحلیل کنید و نقشه جهانی آن را بسازید. Lens پلی بین مقالات علمی با نوآوری و صنعت میسازد و کمک میکند تا پروانههای ثبت اختراع را جستجو کنید و به تجزیه و تحلیل آن بپردازید. در بیش از 200 میلیون رکورد مقالات علمی از ماکروسافت آکادمیک، پابمد و کراس رف جستجو کنید. به شناسایی همکاران علمی بالقوه خود و متخصصان موضوعی در جهان بپردازید. به اکتشاف این بپردازید که چه مقالاتی روی پروانه ثبت اختراع تاثیر گذاشته است. از تاثیر علمی نقشه بسازید.
جستجو و کار با پایگاه Lens
برای جستجو در Lens به آدرس https://www.lens.org وارد شوید. در باکس جستجو، سه آپشن وجود دارد: جستجو در پروانههای ثبت اختراع با عنوان patents، جستجو در مقالات علمی با عنوان Scholarly Works و جستجو بر اساس پروفایل ارکید محققان با عنوان Profiles. پس به عناوین جستجوی خود توجه کنید و هرکدام را که مدنظرتان است انتخاب کنید. در این پست، به جستجو در پروانههای ثبت اختراع پایگاه Lens خواهیم پرداخت.
میتوانید جستجوی خود را بر اساس زمان، نوع داده و کشور از باکس پایین جعبه جستجو محدود کنید.
در قسمت بالای صفحه بازیابی نتایج جستجو، باکسی وجود دارد که شامل خلاصهای از رکوردهای بازیابی شده است. این اطلاعات شامل تعداد رکوردهای بازیابی شده، خانواده مشابه با اطلاعات بازیابی شده، خانواده گسترش یافته با اطلاعات بازیابی شده، تعداد استنادات پروانههای ثبت اختراع بازیابی شده به دیگران، تعداد استناداتی که پروانههای ثبت اختراع بازیابی شده دریافت کردهاند و غیره.
در باکس دوم نتایج بازیابی شده، امکاناتی مثل ذخیره کوئری جستجو، به اشتراک گذاری نتایج جستجو، خروجی گرفتن از نتایج جستجو، کاهش یا افزایش نتایج جستجو و تجزیه و تحلیل نتایج جستجو را ملاحظه خواهید کرد. علاو.ه بر این، میتوانید نتایج جستجوی خود را بر اساس جدیدترین مدرک علمی، ارتباط، استنادات و غیره مرتب کنید.
برای ملاحظه تجزیه و تحلیل نتایج جستجو، روی show analysis کلیک کنید. در سمت راست صفحه، اطلاعات مربوط به شرکتهایی که موفق به ثبت پروانههای ثبت اختراع شدهاند را ملاحظه خواهید کرد. این اطلاعات به شما به عنوان محقق کمک خواهد کرد تا شرکتهایی که در حوزه موضوعی مورد نظر شما پروانه ثبت اختراع دارند را شناسایی کنید.
روند تعداد پروانههای ثبت اختراع در حوزه موضوعی تان را در نمودار ببینید. آیا حوزه موضوعی مورد مطالعه شما، بروز است یا اینکه در سالهای اخیر توجه کمی به آن شده است. روند آن را از این نمودار میتوانید درک کنید.
وضعیت حقوقی پروانههای ثبت اختراع خود را از قسمت Legal Status ملاحظه کنید.
نقشه پراکندگی جهان در حوزه موضوعی خود را از اینجا ملاحظه خواهید کرد. در این نقشه، کشورهایی که پروانه اختراع بیشتری دارند با رنگ پررنگ تر مشخص شدهاند.
اسمی مخترعین پروانه ثبت اختراع را در حوزه موضوعی مورد نظرتان را در نقشه Inventors ملاحظه خواهید کرد.
نوع مدارک علمی Document Types پروانههای ثبت اختراع را نیز میتوانید از این قسمت ملاحظه کنید.
از تب Analyze میتوانید نتایج بازیابی شده را تجزیه و تحلیل کنید.
در قسمت بعد به نحوه جستجو و تجزیه و تحلیل مقالات خواهیم پرداخت.