رشد فست فودها در جهان، خوب است یا بد؟
ساده است که متوجه شویم در دهههای اخیر فستفودها و غذاهای غربی بهسرعت زیادی محبوبیت چشمگیری در ایران و خیلی از کشورهای جهان پیدا کردند. به قدری سریع که حتی اکثر ما مردم عادی حواسمان نبود که این نوع غذاها چقدر میتواند به سلامتی، نسل و فرهنگ ما لطمه بزند. فراموشی زیرساختهای غذای ایرانی، حتی فرهنگ ایرانی و سبک زندگی سالمتر گذشته ما به نفع ما است؟ بر اساس آمارهای رسمی در کشور آمریکا مشکلات سلامتی مثل چاقی و دیابت و مشکلات محیط زیستی مثل از بین رفتن جنگلها و تولید گازهای گلخانهای گوشهای از خروجیهای این سبک زندگی جدید بشر را نشان میدهد.
جایگاه آشپزی در فرهنگ ایران
ایران تنها یک کشور نیست؛ بلکه یکی از مهمترین سرمایههای تمدنی تاریخ بشر است.
زمانی با خلق اثری هنری بر ظروف غذا، رنگ و لعابی منحصر بفرد پدید میآمد تا غذاها در آن سرو شود، سفرههای پارچهای با نقوش خورشید و زندگی روی زمین پهن میشد و آداب زیبایی مثل شستن دستها در ظروف مسی، میل کردن غذای در پیش رو و عدم دستدرازی در سفره برای پیش، هنگام و پس از صرف غذا برگزار میشد. غذا در ایران فقط جنبه سیر کردن نداشته است؛ غذای ایرانی با نوع طبخی که دارد، زمانی که باید برای آن صرف کنید و ترکیبات خوراکیاش مدیتیشن، درمان و آرامش بوده است. اگر شما همین امروز از کوچه و پسکوچههای محلههای قدیمی تهران گذر کنید و بوی قورمه سبزی به مشامتان بخورد متوجه این موضوع خواهید شد.
آخرین باری که کوفته برنجی خوردید کی بود؟ آخرین بار که برای رسم و رسومات دور هم جمع شدید کی بود؟ آیا کرسی قدیم میتواند جای خود را به خوشگذرانیهای جدید بدهد؟ آیا ما هنوز در زندگی از ایرانی بودنمان رنگ و معنای گذشته را میگیریم؟
اما مهمترین سوال اینکه راهکار چیست؟
در سال 1401 هـ.ش وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، آموزشگاه آشپزی آرسس شف را بهعنوان بهترین آموزشگاه آشپزی در ایران در سال انتخاب کرد، این آموزشگاه آشپزی از یک آرزو صحبت میکند و آن معرفی فرهنگ ایرانی به وسیله آشپزی به دنیا است. اما این آموزشگاه شرایط روز را واقعبینانه نگاه میکند و اولین گام برای کشف هنر آشپزی ایرانی و ارائه آن به جهان را تسلط به علم روز آشپزی جهان میداند. بیانیه ماموریت این آموزشگاه به شرح زیر است:
"به آرسس شف خوش آمدید، ما با آموزش آشپزی حرفهای به عاشقان آشپزی کمک میکنیم دانش و مهارت لازم را برای اشتغال در بهترین سطح آشپزی ایران و جهان بدست بیاورند."
آشپزی چرا مهم است و امروز در جهان چه جایگاهی دارد؟ در ادامه این مطلب پاسخ این سوالات مهم را بخوانید.
برای پیدا کردن پاسخ این سوالها به بررسی رازهای موفقیت آموزشگاه آشپزی آرسسشف میپردازیم. این آموزشگاه آشپزی به برگزاری دوره شفشو معروف است، کلاس آشپزی متفاوتی که برای فهم اینکه چطور این آموزشگاه را به بهترین آموزشگاه کشور تبدیل کرد باید ابتدا چند موضوع دیگر را بررسی کنیم.
تفاوت شف با آشپز چیست؟
سرآشپز با آشپز فرق دارد؟ چقدر؟ شف (Chef)، در زبان محاوره به سرآشپزها گفته میشود و کوک (Cook) به آشپزها. شاید از دیدگاه مردم عادی شف و آشپز تفاوت چندانی ندارند، اما از دیدگاه حرفهای دارد. در دنیای حرفهای آشپزی، شف به فردی گفته میشود که تحصیلات آکادمیک آشپزی دارد. شف بر اساس جایگاه شغلیاش در آشپزخانه توانایی رهبری آشپزهای دیگر یا کل آشپزخانه را دارد. اما آشپز عادی یا همان کوک به فردی گفته میشود که دارای تجربه و مهارتهای تجربی برای آشپزی کردن است. برای درک عمیقتر از این موضوع پیشنهاد میکنیم مطلب شف کیست؟ را در وبلاگ آرسس شف مطالعه کنید.
ابعاد کاری یک شف بیشتر از آشپز است
سرآشپز یا شف باید بهغیراز طبخ غذا، به مواردی مثل: 1. آمادهسازی منو 2. خرید مواد اولیه رستوران 3. رهبری کارکنان آشپزخانه و... هم اِشراف داشته باشد. آموزشگاه آرسسشف در دوره شفشو تلاش میکند گام اول پیشرفت صنعت آشپزی کشور را با تسلط هنرجویان ایرانی به سطح اول آشپزی جهان بردارد.
یک آموزشگاه آشپزی خوب چه مشخصهای دارد؟
یک آموزشگاه آشپزی خوب باید ابتدا یک بستر علمی و بهروز را برای هنرجویان خود فراهم کند تا در این بستر با علم روز آشپزی آشنا شوند و بهصورت آکادمیک بخشی از مسیر را طی کنند. در مرحله بعد این وظیفه را دارد که بستری را فراهم کند تا آشپزها، علم خود را بهصورت اجرایی به میدان بیاورند و شروع به کار عملی کنند و مهارت خود را ارتقا بخشند.
بعد از گذراندن بخش اجرایی آموزش آشپزی، آموزشگاه وظیفه دارد تا دانشجوها را به مسیر صنعتیسازی مهارتشان هدایت کند تا آنها با بستری بسیار گستردهتر از فرایندی که طی کردهاند آشنا شوند. بهترین آموزشگاههای ایران هم باید این توانایی را داشته باشند. برای همین از تواناییهای مهم یک آموزشگاه آشپزی، باید ارائه گواهینامههای معتبر جهانی و تضمین اشتغال هنرجویان است. بیایید به لیستی از 4 آموزشگاه آشپزی برتر جهان هم نگاهی بیاندازیم:
بهترین آموزشگاه آشپزی جهان
-
مدرسه هنرهای آشپزی آگوست اسکوفیر آستین |Auguste escoffier school of culinary arts
-
آکادمی هنرهای آشپزی، سوئیس | Culinary Arts Academy, Switzerland
-
موسسه آشپزی آمریکا در هاید پارک، نیویورک | The Culinary Institute of America
-
کوردن بلو پاریس، فرانسه | Le Cordon Bleu
آموزشگاه آشپزی آرسس شف
آرسس شف با کسب شاخصهای وزارت میراث فرهنگی و گردشگری ایران بهعنوان بهترین آموزشگاه آشپزی سال 1401 معرفی شد. این آموزشگاه از متدهای بین المللی روز آشپزی برای تدریس دانشجوها استفاده میکند و در سطح بین المللی هم مورد تایید سازمانهایی مثل سازمان جهانی موسسههای آموزش هتلداری و آشپزی، موسسه مرجع CTH انگلستان و TCAترکیه که زیر نظر وزارت علوم ترکیه فعالیت دارد هم قرار گرفته است. از مزیتهای کلیدی آرسسشف ارائه مدارک بین المللی معتبر و معرفی به کار هنرجویان آشپزی است. این آموزشگاه در خیابان شهید بهشتی تهران واقع شده است.
درآمد شغل آشپزی
سهم بازار آشپزی و شغل آشپزی چقدر است؟ برای یک آشپز گزینههای مختلفی برای کار کردن وجود دارد. کار به عنوان شف در رستوران، راه اندازی رستوران، کافیشاپ، شیرینی پزی یا تهیه غذا، تبدیل شدن به یک شف شخصی، تولید کتاب و محتوای آشپزی، تحقیق، توسعه، تدریس، طراحی منوی رستورانها، مدیریت آشپزخانهها و توسعه رسپیهای جدید از جمله این شغلها است.
امروز آشپزی حتی به کمک استارتاپها آمده است. مثلا در ایران با گسترش استفاده از برنامههای غذارسان (مثل اسنپ فود و ...) دغدغه توزیع، بازاریابی و فروش غذا کمتر شده رستورانها این فرصت طلایی را دارند تا به صنعتیسازی، افزایش کیفیت و تنوع آشپزی بپردازند؛ در سطح جهانی هم میتوان به استارتاپهایی مثل Tovala، Salted، Good Catch، Rotimatic، Chefclub، DELY اشاره کرد. با توجه به سهم 50%ی تراکنشهای جهان در موضوع غذا بنظر میرسد شما در این حرفه بیکار نخواهید ماند. به همین جهت آرسسشف هم علاوه بر آموزشهای آشپزی خدمات آشپزی مثل راه اندازی رستوران، معرفی نیروی کار و مهاجرت از طریق اشتغال آشپزی را هم ارائه میدهد.
کلاس آشپزی
برای شروع یادگیری آشپزی چه گزینههایی پیش رو دارید؟ همانطور که در تعریف شف گفتیم، شما باید کار را با تحصیلات آکادمیک شروع کنید. کلاس آشپزی به صورت حضوری و مجازی برگزار میشود. پیشتر درباره بهترین آموزشگاههای آشپزی جهان صحبت کردیم، از مطرحترین دورههای بینالمللی آشپزی آنلاین هم میتوانیم به دورههای سایت Udemy، Kitchen Cooking School، Rouxbe، Americas Test Kitchen Online Cooking Course، Master Class، BBC Food، Cheflix و The Chef University اشاره کنیم. در ایران هم آرسسشف دورههای آشپزی را آنلاین و حضوری برگزار میکند. در صورت تأیید شما در آزمون دوره، به شما گواهینامههای بینالمللی میدهد. مثلا آرسس شف دوره آشپزی بین المللی را در تهران برگزار میکند و دورههای متفاوتی که برگزار میکند شامل موارد زیر میشود:
دوره های آشپزی حضوری
-
دوره حضوری آموزش الفبای آشپزی شف شو
-
دوره حضوری آموزش آشپزی عمومی
-
دوره حضوری آموزش فستفود
-
دوره حضوری آشپزی ملل (دوره آشپزی بین المللی)
-
دوره حضوری آموزش تخصصی کباب
-
دوره حضوری آموزش تخصصی استیک
-
دوره حضوری آموزش تخصصی سوشی
-
دوره حضوری آموزش شیرینی پزی و قنادی
-
و انواع ورکشاپ آشپزی تخصصی
کلاس های آشپزی آنلاین
-
دوره آنلاین آموزش آشپزی ملل
-
دوره آنلاین آموزش آشپزی تخصصی
-
دوره آنلاین آموزش آشپزی خاص و اصیل سنتی ایرانی
-
دوره آنلاین آموزش آشپزی فستفود
-
دوره آنلاین آموزش شیرینی پزی، قنادی و کیک پزی
سرآشپزی و هنر غذا فقط یادگرفتن یک نوع رسپی خاص نیست، پیشنهاد میکنیم وبلاگ سایت آشپزی آرسسشف را هم مطالعه کنید. مطالبی را در آن پیدا میکنید که هیچکجا ندیدهاید؛ اما باید این نکته را هم در نظر داشته باشید که پیشرفت در آشپزی در نهایت بسیار به تمرین و استمرار در این هنر بستگی دارد.
در نهایت از اینکه در این مقاله با ما همراه بودید خرسند و متشکریم.