مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

فیلم آموزشی فرآیند نوشتن مقاله مروری

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

افسانه‌ها و واقعیت‌ها در خصوص اکوسیستم‌های کسب و کاری


در دهه‌های اخیر تغییرات زیادی در کسب وکار رخ داده است.

اکوسیستم کسب و کار چیست؟

در دهه‌های اخیر تغییرات زیادی در کسب وکار رخ داده است. همزمان با تغییرات در کسب و کار، رویکردها و مفاهیم جدیدی در مدیریت مطرح شده است. یکی از این مفاهیم، اکوسیستم کسب وکار است. با توجه به تغییرات و نیازهای جدید در دنیای کسب وکار ظهور به وجود آمده است. جهان کسب وکار مانند اکوسیستمی است که در آن کسب وکارهای مختلف از صنایع گوناگون، با یکدیگر روابط متقابل دارند و بقای آنها تقریبا به یکدیگر وابسته است. طبق تعریف ارائه شده در مقاله تبیین مبانی فکری رویکرد اکوسیستم کسب و کار که توسط فاطمه جهانی زاده و دیگران نگارش شده ، پذیرش و بکارگیری اکوسیستم کسب و کار، با تغییرات زیادی در نگرش به کسب وکار همراه است. مبانی فکری رویکرد اکوسیستم کسب وکار به منزله تغییراتی است که در ذهنیت افراد روی می‌دهد.

تغییرات ذهنی، در پاسخ به تغییرات محیطی روی داده که در واقع، به منظور پاسخ به نیازها و درخواست‌های جدید برای موفقیت در کسب وکار است. مبانی اکوسیستم کسب و کار بر یکدیگر تأثیر گذار هستند و یکدیگر را تقویت میکنند. مبانی اکوسیستم کسب و کار به روش‌های مختلفی از سمت شرکت‌های پیشتاز انجام شده ، اما رویکرد اکوسیستم کسب وکار، این مبانی را به طور منسجم مطرح کرده و آن را برای راهکاری به عنوان مقابله با تغییرات گسترده جهان کسب وکار به دیگران ارائه می‌دهد. اکوسیستم کسب و کار افراد را تشویق می‌کند تا با ذهنی پویا و باز به تغییرات محیطی توجه کنند و به آنها پاسخ دهند و در صورت نیاز قواعد بازی را تغییر دهند.

اکوسیستم کسب وکار به سیستمی گسترش یافته از سازمان‌های مختلف تشکیل شده که از یکدیگر حمایت می‌کنند. در نگرش اکوسیستم کسب وکار هر کدام از اعضا روی سرنوشت کل اکوسیستم کسب وکار تأثیر دارند. به عبارت دیگر، ورود و خروج هریک از اعضا بر عملکرد بقیه تاثیرگذار است. برای مثال، هنگامی که تعداد مشتریان شبکه کاهش می‌یابد، ارزش شبکه برای تأمین کنندگان و سایر مشتریان شبکه کاهش خواهد یافت. در نتیجه زمانی که تأمین کننده جدید یک محصول مکمل به شبکه وارد می‌شود، ارزش شبکه برای کل اعضای آن افزایش خواهد یافت.

افسانه‌ها و واقعیت‌ها در خصوص اکوسیستم‌های کسب و کاری

وبینار افسانه‌ها و واقعیت‌ها در خصوص اکوسیستم‌های کسب و کاری ، به مناسبت هفته پژوهش توسط دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی شریف برگزار خواهد شد. در وبینار افسانه‌ها و واقعیت‌ها در خصوص اکوسیستم‌های کسب و کاری آقای دکتر رضا سمیع‌زاده، مدیر عامل و عضو هیئت مدیره‌ی هلدینگ فاخر سخنرانی خواهد داشت. وبینار افسانه‌ها و واقعیت‌ها در خصوص اکوسیستم‌های کسب و کاری به دلیل آلودگی هوا تاریخ برگزاری این وبینار تغییر کرد که متعاقبا به اطلاع خواهد رسید. علاقمندان می‌توانند برای شرکت در وبینار افسانه‌ها و واقعیت‌ها در خصوص اکوسیستم‌های کسب و کاری به آدرس   مراجعه کنند.

اکوسیستم‌های کسب و کاری

منبع:

اصغر مشبکی، اسدالله کردناییج، سید حمید خداداد حسینی، فاطمه جهانی زاده، (1394). تبیین مبانی فکری رویکرد اکوسیستم کسب و کار، فصلنامه پژوهش های مدیریت در ایران، 19(2).

 

لینک کوتاه

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

ساختارهای کنترلی توزیع یافته و جایگاه آن در توسعه سامانه های هوشمند

تاریخ: 1400/08/16

بازدید: 1207

1400

زمان مطالعه: 5 دقیقه دقیقه

استفاده از هوش مصنوعی توزيع شده و به کارگيری زيرساخت های کنترل باعث ايجاد طرحي انعطاف پذير براي کنترل شبکه قدرت مي شود ، بسیاری از فناوری ها بر پایه توسعه استراتژی های بهینه و زمان استوار هستند .

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button