![](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81862/1.jpg)
مجموعهای از عوامل از اولین مرحلهی تولید پروفیل سبک تا آخرین آن بر قیمت نهایی با درصدهای گوناگونی تأثیر میگذارند. شناخت این عوامل علاوه براین که کمکی بزرگ برای انتخاب درست است به خریدار کمک میکند تا حد زیادی نسبت به دلیل نوسان قیمتها آگاه باشد. قیمت شاید به تنهایی فاکتور درستی برای خرید نباشد اما عاملی مهم و تأثیرگذار زمان انتخاب و خرید محصول است. اهمیت قیمت پروفیل به دلیل آن که اغلب از آن به عنوان مادهی اولیه برای تولید محصولاتی دیگر استفاده میشود حتی بیشتر هم هست، زیرا تأثیر قابل توجهی بر سود نهایی تولید کننده دارد. در ادامه در مورد این عوامل و چگونگی اثرگذاری آنها بر قیمت پروفیل سبک توضیح خواهیم داد.
عوامل مؤثر بر قیمت پروفیل را میتوان به دو گروه اصلی تقسیم کرد. 1.عواملی که به طور کلی و فارغ از نوع محصول بر کل بازار اثر میگذارد. (دسته اول) 2.عواملی که تنها قیمت پروفیل سبک را دچار نوسان میکند. (دسته دوم)
دسته اول:
1.میزان عرضه و تقاضا:
اولین و مهمترین عاملی که بر قیمت به طور کلی و فارغ از محصول اثر میگذارد میزان عرضه و تقاضا یا به عبارت دقیقتر نسبت عرضه به تقاضا است. بدیهی است اگر موجودی بازار برای محصولی خاص بیشتر میزان تقاضا باشد محبوبیت این محصول و درنتیجه قیمت آن افزایش پیدا میکند اما در شرایط برعکس و با به وجود آمدن بازار رقابتی تولید کننده تلاش میکند با ارائه قیمت کمتر خریداران را جذب محصولات خود کند. عواملی چون شروع به کار کارخانههای جدید یا شروع پروژههای بزرگ ساختمانی یا صادرات محصولات بیتوجه به حجم موردنیاز بازار برهم زنندهی نسبت عرضه بر تقاضا هستند.
2.قیمت ارز:
قیمت ارز هم با تأثیری که بر حجم صادرات دارد میتواند باعث نوسان قیمتها بشود هم به واسطهی بارهای وارداتی. گرچه ایران خود یکی از بزرگترین تولیدکنندگان فولاد است اما به هرحال بخشی از موجودی بازار محصولات وارداتی است که قیمت ارز مستقیماً باعث نوسان در قیمت آنها میشود.
![](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81862/2.png)
3. حجم خرید:
نه فقط در بازار فولاد بلکه درمورد تمامی محصولات خرید عمده همیشه به صرفهتر از خرید خرد است. درمورد پروفیل سبک این تأثیر به واسطهی هزینهی حمل و بازکردن بندل کمی بیشتراست.
4.قیمت انرژی:
قیمت حاملهای سوخت برای صنعت انرژیبری چون فولاد بسیارمهم وکلیدی است. فرآوری فولاد در دماهای بالا و نزدیک به ذوب آن انجام میشود درنتیجه حجم زیادی سوخت برای رساندن فولاد به این دما استفاده میشود و قیمت انرژی مستقیماً بر هزینهی تولید اثر میگذارد. غیر از تولید، قیمت سوخت و انرژی تأثیر چشمگیری بر هزینههای حمل نیز دارد. اکثراً هر مرحله از تولید فولاد در کارخانهای مجزا انجام میشود. با بالا بودن هزینههای حمل در هر مرحله تولید قیمت نهایی شامل مقدار قابل توجهی هزینهی حمل میشود.
5.قیمت جهانی فولاد:
قیمت پایهی فولاد علیرغم اینکه صنعتی داخلی است براساس قیمت جهانی تعیین میشود، درنتیجه نوسانات آن میتواند قیمتهای داخلی را دچار نوسان کند.
دسته دوم:
1.قیمت مواد اولیه:
آهن به عنوان ماده اولیه تولید فولاد به شدت برقیمت نهایی ورق و ورق نیز به عنوان مادهی اولیهی تولید مقاطع مستقیماً قیمت پروفیل مبلی را دچار تغییرات میکند.
2.کیفیت ورق:
کیفیت ورق تعیین کنندهی عملکرد پروفیل حین انجام سایر فرآیندهای تخصصی فولاد است. به همین دلیل مستقیماً بر قیمت نهایی آنها اثر میگذارد. فرآیندپذیری ویژگی مهم برای پروفیل است؛ عدم بهرهمندی پروفیل از این ویژگی، تقاضا برای آن و قیمت این محصول را تحت تأثیر قرار میدهد.
3.کیفیت تولید:
فرآیند تولید پروفیل درزدار پیچیدگی زیادی ندارد به همین دلیل کیفیت تولید آن به دو ویژگی بستگی دارد. اول درزجوش و دوم دقت ابعادی. کیفیت درجوش هم برعملکرد پروفیل حین فرآیندهای تخصصی اثر میگذارد به خصوص خم و آبکاری، اما در مورد دقت ابعادی که کیفیت دستگاه و ورق بر آن اثرگذار است و در قطعهسازی نکتهی بسیارمهمی است. هر دوی اینها نشان دهندهی میزان کیفیت تولید هستند. کیفیت تولید نکتهای بسیار مهم هنگام خرید است، اما با توجه به اینکه تنها بعد ازخرید امکان سنجش کیفیت برای خریدار وجود دارد، بهترین راهکارخریداری پروفیل ازمجموعههای معتبر چون صبا پروفیل است.
![](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81862/3.jpg)
4.نوع ورق:
برای تولید پروفیل سبک ازسه نوع ورق روغنی، ورق روغنی گالوانیزه و اسیدشوی استفاده میشود. ورق اسیدشوی فولادی است که آنیل نشده و فرآیندپذیری خوبی ندارد. هم ویژگی مطلوبی ندارد وهم فرآیند تولید سادهتری دارد، هردو باعث میشود قیمت کمتری به نسبت ورق روغنی داشته باشد و به طبع پروفیل تولید شده از آن یا همان پروفیل راستهکاری نیز ارزانتر از پروفیل سبک است. ورق روغنی هم ویژگیهای بهتری دارد هم فرآیند تولید پیچیدهتر که نتیجه آنها اختلاف قیمت بین این دو نوع ورق است. اما در مورد قیمت ورق روغنی گالوانیزه هم هزینهی گالوانیزاسیون افزوده میشود و هم ارزش افزودهی ویژگی مطلوبی که به آن افزوده شده، به همین خاطر ورق روغنی گالوانیزه گرانقیمتتر از روغنی و اسیدشوی است.
5.ضخامت ورق:
ضخامت ورق یکی ازعواملی است که تعیین کنندهی وزن نهایی پروفیل است و قیمت پروفیل نیز براساس وزن آن در شاخه محاسبه میشود. درنتیجه افزایش و کاهش ضخامت با توجه به تأثیری که بر وزن دارد مستقیماً قیمت پروفیل را نیز دچار نوسان میکند.
6.ابعاد پروفیل:
ابعاد پروفیل دومین عامل تعیین کنندهی وزن و به دنبال آن قیمت است. هرچه ابعاد بزرگتر باشد حجم فولاد بیشتری برای تولید پروفیل مصرف شده، درنتیجه قیمت آن افزایش پیدا میکند.