در سالهای اخیر عبارتهایی مانند آموزش آنلاین، آموزش مجازی یا کلاس آنلاین را بسیار شنیدهایم. در کشور ما این شیوهی تدریس پس از شیوع بیماری کرونا بیشتر به شکل یک اجبار مطرح شد و سپس مؤسسات و افراد با آن آشنا شدند. اما مزایای کلاس آنلاین از مدتها پیش سبب شده که کشورهایی با صنعت آموزش پیشرفته، این شیوه را در ترکیب با شیوهی آموزش حضوری و حتی بهطور مستقل از آن اجرا کنند.
اکنون که بسیاری از کشورها از کرونا عبور کردهاند و برخی دیگر درحال گذار از آن هستند، کارشناسان آموزش بر این اعتقادند که آموزش آنلاین قطعاً حضور پُررنگی در جهان پساکرونا خواهد داشت. اما مزیت برگزاری کلاس آنلاین در مقابل شیوههای سنتی و حضوری چیست؟ این سؤالی است که در این مقاله قصد داریم به آن پاسخ دهیم. اگر در امر آموزش فعال هستید با ما همراه شده تا در پایان، درک بهتری از آموزش آنلاین پیدا کنید.
گسترش آموزش و درآمدهای آن
یکی از مهمترین مزایای برگزاری کلاس آنلاین رفع محدودیتهای جغرافیایی است. در این شیوه میتوانید مدرسانی حتی از سایر کشورها داشته باشید. در ثبتنام از فراگیران نیز محدود به یک محله و شهر نخواهید بود. امروزه دانشگاههای برتر دنیا اقدام به برگزاری کورسهای آنلاین کرده و مدرک آن را نیز به دانشجو ارائه میدهند.
رفع محدودیت جغرافیایی بهطورکلی باعث گسترش فرهنگ آموزش و توزیع بهتر امکانات آموزشی حتی در مناطق محروم میشود. اتفاقی که در بلندمدت میتواند در توسعهی هر کشوری اثرگذار باشد. علاوهبر این مزیت کلی و بلندمدت، رفع این محدودیت، فرصتهای درآمدزایی بیشتری برای مؤسسات آموزشی و مدرسان فراهم میکند. آنها حتی میتوانند درآمد ارزی کسب کرده و مؤسسات نیز خواهند توانست با دعوت از مدرسان حرفهای از اقصی نقاط دنیا، اعتبار خود را افزایش دهند.
تنوع بیشتر شیوههای آموزشی
در آموزش حضوری، روش تدریس شما محدود است. غالباً باید سرکلاس حاضر شده و مطالب را به روشهای معمول انتقال دهید. اما آموزش آنلاین این فرصت را فراهم میکند که ایدهها و روشهای نوین و متکی به امکانات دیجیتال در تدریس را نیز امتحان کنید. بهعنوان مثال بسیاری از نرمافزارهای سیستم مدیریت یادگیری که به آنها LMS گفته میشود، به شما امکان تعریف دورههای آفلاین و بارگذاری آنها میدهند.
دیگر برتری کلاس آنلاین نسبت به کلاس حضوری، سهولت بهکارگیری امکانات دیجیتال است. در یک کلاس حضوری برای پخش یک فایل تصویری باید به تعداد کافی کامپیوتر فراهم کنید یا حداقل از ویدئو پروژکتور استفاده نمایید. این در حالی است که در کلاس آنلاین تنها لازم است که فایل موردنظر را با فراگیران به اشتراک بگذارید. امکان استفاده آنی و بیشتر از منابع مطالعاتی اینترنتی نیز از دیگر مزایای کلاس آنلاین است.
البته برای دسترسی به امکانات کامل آموزش آنلاین لازم است که پلتفرم مناسبی برای کلاسهای خود انتخاب کنید. تدریس در اپلیکیشنهای پیامرسان نمیتواند چنین مزیتی را مُحقق کند. برای این منظور بهتر است پلتفرمهای آموزش آنلاین مانند سامانه رویداد مجازی الوکام را انتخاب نمایید. پلتفرم الوکام، علاوهبر اینکه امکانات پلتفرمهای خارجی را در اختیار شما قرار میدهد شامل مزایایی مانند محاسبه اینترنت نیمبها، محیط کاملاً فارسی با رابط کاربری آسان و پشتیبانی لحظهای نیز میشود.
کاهش هزینهها
یکی از مهمترین مزایای کلاس آنلاین کاهش هزینههای آموزش برای همهی طرفین درگیر در این فعالیت است. فراگیر دیگر نیازی ندارد که هزینهای برای رفتوآمد خود صرف کند. مؤسسهی آموزشی نیز در هزینههای مربوط به فضا و نگهداری از آن صرفهجویی کرده و نیازش به خرید وسایل کمک آموزشی کاهش مییابد. به این موارد باید هزینههای فرعیتری مانند گرمایش و سرمایش، نیروی انسانی بهمنظور مدیریت محل آموزشگاه، میز و صندلی و هزینههای مالیاتی را نیز اضافه کنید.
کاهش هزینههای کلاس آنلاین در مقابل کلاس حضوری به معنی مجانی یا بیهزینه بودن این روش آموزشی نیست. لپتاپ یا حداقل گوشی تلفن همراه هوشمند و اینترنت پرسرعت از مهمترین هزینههای فراگیر در آموزش آنلاین هستند. مؤسسه یا مدرس نیز باید همین هزینهها را بهاضافهی هزینهی خرید پلتفرم آموزشی، دکوراسیون و تهیهی لوازم کمکآموزشی پرداخت کند. با اینحال، برتری کلاس آنلاین بر کلاس حضوری درخصوص هزینهها همچنان مشهود است.
انعطافپذیری بیشتر
از مهمترین مزایای کلاس آنلاین انعطافپذیری زمانی آن است. تحصیل و آموزش، مخصوص دانشآموزان و دانشجویان نیست؛ بلکه بسیاری از افراد شاغل و در سنین بالاتر نیز با وجود محدودیت وقت، تمایل دارند خود را در بسیاری زمینهها آموزش دهند. کلاسهای حضوری نیز عموماً در ساعات اداری و روزهای غیرتعطیل برگزار میشوند. برتری کلاس آنلاین در این زمینه این است که فراگیر میتواند برحسب محدودیتهای زمانیاش، زمان کلاس خود را نیز با هماهنگی با مدرس و مؤسسه آموزشی، تنظیم کند. بهاین ترتیب، ساعات شب، اوقات فراغت و حتی روزهای تعطیل نیز میتوانند بهمنظور آموزش استفاده شوند.
این انعطافپذیری زمانی برای مدرسان نیز صادق است. بسیاری از افراد تمایل دارند از ساعات غیراداری نیز برای تدریس استفاده کرده و درآمد بیشتری کسب کنند. برخی افراد نیز تدریس را بهعنوان شغل دوم خود انتخاب کردهاند، از مزایای کلاس آنلاین برای آنها، امکان درآمدزایی در اوقاتی است که از کار اصلی خود فارغ شدهاند.
بازدهی بیشتر
بازدهی بیشتر از مزایای کلاس آنلاین است که رفتهرفته کارشناسان آموزش درمورد آن به توافق و اجماع رسیدهاند. به ویژه اگر فراگیر، انگیزهی کافی برای حضور در کلاس را داشته باشد، آموزش آنلاین عمدتاً سبب افزایش تمرکز و انرژی او در حین تدریس میشود. ابزارهای کمک آموزشی نیز در تفهیم بهتر مطالب به کمک این شیوهی تدریس آمدهاند. افزایش سرعت انتقال مطلب با دانلود و آپلود فایل و کاهش استرس فراگیر را نیز به این موارد اضافه کنید.
تحقیقات ثابت کردهاند که درصورت استفاده از پلتفرمهایی با امکانات کافی، مشارکت فراگیران در کلاس به دلیل کاهش بار روانی، افزایش مییابد. پلتفرمهایی مانند الوکام امکاناتی مانند قطع صدا و تصویر به منظور برقراری نظم در کلاس، برگزاری نظرسنجی و تجزیه و تحلیل روند آموزش را نیز برای مدرسان و مؤسسات آموزشی فراهم کردهاند که قطعاً دربازدهی کلاس آنلاین نقش مهمی خواهند داشت.
سخن آخر
مزایای کلاس آنلاین به همین مواردی که در این مقاله بررسی کردیم محدود نمیشوند. به همین دلیل است که تقریباً در هر زمینهی آموزشی و هر شکلی از آن، اعم از رسمی، خصوصی یا غیررسمی شاهد رشد روزافزون استفاده از روش تدریس آنلاین هستیم. همانطور که گفتیم بهرهگیری از یک نرمافزار آموزش آنلاین کارآمد، لازمهی تحقق مزایا و شکوفایی ظرفیت آموزش آنلاین است.