هرچند که موسیقی غربی از یونان و روم باستان الهام و سرچشمه گرفته، موسیقی غربی مستقل را که از 1500 سال پیش مورد بررسی قرار میدهند شامل 6 دوره غالب است: قرون وسطا، رنسانس، باروک، کلاسیک، رمانتیک و مدرن، یکی از مهمترین فرمهای تاریخ موسیقی غرب، «سونات» است که در قرن هجدهم توسعه پیدا کرد و اصل و اساس اکثر سمفونیها را میسازد.
نوازندگی، صرفاً پیشرفت اطلاعات تئوریک و تقویت مهارتهای نواختن نیست، بلکه با خواندن کتب مناسب موسیقی هم میتوانید درک موسیقایی خود را افزایش دهید. با خواندن بهترین کتابهای تاریخ موسیقی غرب میتواند اطلاعات خود را درباره تاریخ موسیقی تثبیت کرده و پیشرفت کنید. بنابراین در این مقاله به معرفی 5 تا از بهترین کتابهای تاریخ موسیقی غرب پرداختهایم تا با مناسبترین و در عین حال پیشبرندهترین کتابهای این زمینه آشنا شوید و به یک درک اجمالی دست یابید. اما پیش از آن باید اطلاعاتی کلی از تاریخچه موسیقی غربی به دست بیاوریم.
چرا باید بهترین کتابهای تاریخ موسیقی غرب را مطالعه کنیم؟
موسیقی یک زبان جهانی است که از ابتدای تاریخ بشریت وجود داشته، از اولین آلات موسیقی شناخته شده تا پیچیدهترین آلات مدرن، موسیقی برای هزاران سال بخشی جداییناپذیر از فرهنگ بشری است. برای بسیاری، موسیقی منبع شادی، آسایش و الهام است. اما همچنین میتواند راهی برای یادگیری در مورد گذشته و بهدست آوردن درک عمیقتر از میراث فرهنگی مشترک ما باشد. شما هنرجوی گرامی، با خواندن تاریخچه موسیقی غربی میتوانید بینشی در مورد تحول سبکهای موسیقی، توسعه سازها و تأثیر فرهنگهای مختلف بر موسیقی گذشته و حال به دست آورید.
برای شروع، تاریخ موسیقی غربی نمای کلی از توسعه سبکهای موسیقی درطول قرنها را ارائه میدهد. با مطالعه آهنگسازان و حرکات موسیقی، میتوانیم تکامل فرمهای موسیقی را از اولین آثار شناخته شده آواز گریگوری تا سمفونیهای مدرن قرن بیستم دنبال کنیم. همچنین میتوانیم بینشی درمورد چگونگی تأثیر فرهنگهای مختلف بر تکامل موسیقی، مانند تأثیر ریتمهای آفریقایی و آمریکای لاتین بر جاز و راک اند رول، به دست آوریم.
تاریخ موسیقی غربی علاوهبر کاوش در تکامل سبکهای موسیقی، توسعه سازها را نیز پوشش میدهد. با مطالعه تاریخچه سازها، میتوانیم درک بهتری از نحوه استفاده از آنها، تکنیکهای نواختن آنها و روشهای اقتباس از آنها درطول زمان بهدست آوریم. همچنین میتوانیم در مورد توسعه سازهای جدید، مانند گیتار الکتریک، که شیوه نواختن و شنیدن موسیقی را متحول کرد، بیاموزیم.
در نهایت، با خواندن تاریخ موسیقی غربی، میتوانیم درک بیشتری از تأثیرات فرهنگی که موسیقی گذشته و حال را شکل داده است به دست آوریم. از آهنگهای عامیانه سنتی اروپا گرفته تا سمفونیهای کلاسیک دوران رمانتیک، موسیقی توسط فرهنگها و جوامعی که آن را تولید کردهاند، شکل گرفته است. با مطالعه تاریخچه موسیقی غربی، میتوانیم درک بهتری از این که فرهنگ ما چگونه موسیقی امروز را شکل داده است، بهدست آوریم.
معرفی بهترین کتابهای تاریخ موسیقی غرب
دانستن تاریخچه موسیقی غربی برای هر نوازنده، علاقهمند به موسیقی یا هنرجو موسیقی ضروری است. خوشبختانه، کتابهای بسیار خوبی وجود دارد که بینشی درمورد تکامل موسیقی غربی و ژانرهای مختلف آن ارائه میکند. در ادامه، نگاهی به بعضی از برجستهترین کتابهای تاریخ موسیقی غرب خواهیم انداخت.
1. معرفی کتاب تاریخ موسیقی غرب
کتاب تاریخ موسیقی غرب نوشته ریبنت، یکی از چندین جلد کتاب آموزش موسیقی در دانشگاه کمبریج است که بهطور کامل از تاریخ موسیقی غرب میگوید. یکی از امتیازات این کتاب نسبت به سایر کتابهای تاریخ موسیقی، این است که نویسنده تا جای ممکن زیادهگویی را کنار گذاشته، و به دور از هر حشوی، کلیاتی مانند سبک شناختی و شنیداری دهههای مختلف تاریخ موسیقی غرب را از قرون وسطا تا اواخر قرن بیستم تحلیل کرده است.
ریبنت در این کتاب، ابتدا مفهوم سبک و عناصر سازنده آن در موسیقی را مورد بحث قرار داده و یک چشمانداز کلی از دورههای تاریخ موسیقی غرب ایجاد میکند. سپس و در فصول بعدی، براساس تاریخ موسیقی غرب، سبکشناسی را تشریح کرده و از سیر تحول موسیقی را در قرون وسطا و دورههای رنسانس، باروک، کلاسیک، رمانتیک و قرن بیستم گفته است.
تاکید کلی کتاب بر طبقهبندی و ارائه اطلاعات ضروری تاریخی است و به جای تمرکز بر اطلاعات تاریخی، بر اطلاعات موسیقی تاکید کرده است. به ویژگیهای سبک و فرم پرداخته و برجستهترین آهنگسازان و نوازندگان را مورد بررسی قرار میدهد. در واقع این کتاب راهنمایی جامع برای خوانندگان غیرحرفهای است.
![کتاب تاریخ موسیقی غرب ری بنت](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81972/1.jpg)
خرید کتاب تاریخ موسیقی غرب ری بنت
کتاب درک و دریافت موسیقی
در کتاب درکودریافت موسیقی راجرکیمیین نویسنده، پیشگفتار کتاب را با چنین پرسشی آغاز میکند: «دلیل نگارش کتابی دیگر برای درک موسیقی چیست؟» و آشکار است که سبب طرح این پرسش وجود کتابهای فراوان دیگری در این مقوله است و او میخواهد انگیزهاش را در نگارش کتابی تازه و متفاوت بیان کند. اما در میان کتابهای فارسی کمبود منابع جامع، علمی، روزآمد و برخوردار از جذابیتها و قابلیتهای آموزشی نیازی به اثبات ندارد و در قلمرو موسیقی علمی این کمبود به نبود نیز بدل میشود.
کتاب درک و دریافت موسیقی راجرکیمیین، با بررسی تفصیلی سبکها و گونههای تاریخ موسیقی غرب از قرون وسطا تا آغاز دهه 1990 و نیز تأملی کوتاه اما آموزنده بر برخی از گونههای موسیقی غیر غربی، مطالبی را فراهم میآورد که آگاهی از آنها برای هر علاقهمند جدی موسیقی ضروری است.
![کتاب درک و دریافت موسیقی](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81972/2.jpg)
خرید کتاب درک و دریافت موسیقی راجر کمی ین
در کتاب درک و دریافت موسیقی راجرکیمیین به کارگیری واژگان و مفاهیم موسیقایی، اجتناب از تحلیلهای سلیقهای یا احساساتی، تحلیل اوضاع اجتماعی هر دوره برای درک روشن ویژگیهای سبک شناسانه موسیقی آن، خلاصهای از سرگذشت آهنگسازان مهم هر دوره و تحلیل زنده نمونههایی از آثار آنان و حتی بررسی موسیقی مردمپسند غربی با معیارهای علمی، همگی از مواردی هستند که کتاب راجرکیمین را در نوع خود شاخص و ارزشمند ساختهاند.
گرچه این کتاب نگرشی بسیار تخصصی به موسیقی ندارد اما شاخصترین فصلهای تاریخ موسیقی غرب، پرکاربردترین فرمها و خلاصهای از ویژگیهای سبکهای گوناگون آن را در خود جای داده و میتواند زمینهای بسیار مناسب برای مطالعهای ژرفتر در این زمینهها فراهم آورد.
2. معرفی کتاب تاریخچه موسیقی غربی آکسفورد
کتاب «تاریخچه موسیقی غربی آکسفورد» نوشته جرارد ایبرهم منبعی ضروری برای هرکسی است که به تاریخ موسیقی غربی علاقه دارد. اهمیتی ندارد به تازگی نوازندگی را شروع کردهاید یا فقط به آن علاقهمندید، این کتاب گزینه مناسبی برای شما خواهد بود.
نویسنده با نگاه جامع و کاملی، به پیشرفت موسیقی غربی از دوره یونان باستان تا امروز پرداخته و مواردی مثل تئوری موسیقی، آهنگسازی، اجرا و همچنین ژانرها و سبکهای مختلف موسیقی را درطول تاریخ بررسی میکند. این کتاب منبع خوبی برای نوازندگان تازهکار و علاقهمندان به موسیقی است تا به درک عمیقتری از تاریخ موسیقی دست پیدا کنند.
![کتاب تاریخچه موسیقی غربی آکسفورد](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/81972/3.jpg)
3. معرفی کتاب مقدمهای بر تاریخ موسیقی
کتاب «مقدمهای بر تاریخ موسیقی» نوشته مایکل فینک هم یکی دیگر از کتابهای خوب و کاربردی است که مروری بر تاریخچه موسیقی غربی ارائه میدهد. خواننده این کتاب میتواند با زبانی ساده و همه فهم به موضوعاتی مثل پیشرفت و توسعه فرمهای مختلف موسیقی، نقش آهنگسازان و نوازندگان، و تکامل آلات موسیقی پرداخته، همچنین به شما این امکان را میدهد تا تأثیر رویدادهای تاریخی و فرهنگی مختلف را بر موسیقی درک نمایید و تأثیر پیشرفتهای فناوری را مورد بررسی قرار دهید.
4. معرفی کتاب تاریخ کمبریج تئوری موسیقی غربی
کتاب «تاریخ کمبریج تئوری موسیقی غربی» نوشته توماس کریستنسن، نگاهی عمیق به توسعه تئوری موسیقی میاندازد و تأثیرات آن را بر آهنگسازی و اجرای موسیقی بررسی میکند. نویسنده در این کتاب، نظریات نظریهپردازان بزرگ را مرور میکند و درباره نحوه شکل دادن ایدههای آنها و درک ما از دید موسیقی امروزی صحبت میکند. همچنین مواردی مثل تونالیته، هارمونی و کنترپوان را مورد بحث و بررسی قرار میدهد و مفاهیمشان را مورد تفسیر و تحلیل قرار میدهد.
5. معرفی کتاب تاریخ موسیقی غرب
بالاخره و بهعنوان آخرین معرفی کتاب این مجموعه، نوبت به کتاب «تاریخ موسیقی غرب» نوشته پیتر بورکهولدر میرسد. این کتاب منبعی بسیارعالی برای دانشجویان و هنرجویان است تا به درک عمیق و اصولی از تاریخ موسیقی برسند. این کتاب مروری جامع از پیشرفت موسیقی غربی از قرون وسطی تا به امروز ارائه میدهد و موضوعاتی از جمله موسیقی مانند ساختار ملودیک و هارمونیک، فرم و بافت و همچنین تأثیر ژانرها و سبکهای مختلف بر موسیقی را پوشش میدهد.
کلام آخر
اینها تنها تعدادی از کتابهای ضروری و مهم درمورد تاریخ موسیقی غرب هستند. چه یک نوازنده باشید، چه دانشجوی موسیقی، یا فقط یک علاقهمند به موسیقی، این کتابها مطمئناً بینش ارزشمندی را درمورد پیشرفت موسیقی غربی در اختیار شما قرار میدهند.
خواندن تاریخ موسیقی غربی میتواند تجربهای ارزشمند باشد، نه تنها میتوانیم از تکامل سبکهای موسیقی، توسعه سازها و تأثیرات فرهنگی که موسیقی گذشته و حال را شکل داده است، قدردانی کنیم، بلکه میتوانیم درک بهتری از میراث فرهنگی خود نیز به دست آوریم.
https://iranmusicology.com/