مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

فیلم آموزشی فرآیند نوشتن مقاله مروری

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

آشنایی با گیاه بادام زمینی، چگونه بادام زمینی بکاریم؟


کاشت بادام زمینی یکی از روش‌های پُر سود و پُر درآمد است که خوشبختانه با اکثر مناطق جغرافیایی ایران قابلیت سازگاری دارد.

بیایید با گیاه بادام زمینی آشنا شویم! کاشت بادام زمینی یکی از روش‌های پُر سود و پُر درآمد است که خوشبختانه با اکثر مناطق جغرافیایی ایران قابلیت سازگاری دارد درواقع در زمین‌هایی که ذرت علوفه‌ای و پنبه و لوبیا کشت می‌شود بادام زمینی هم امکان کشت دارد. از طرفی به علت خشکبار بودن می‌توانیم تا چندین ماه نگهداری کنیم و وقتی بازار رونق گرفت به قیمت دلخواه بفروشیم. و یا می‌توانیم با فرآوری محصول و تولید بادام زمینی آجیلی درآمد این محصول را تا دو برابر افزایش دهیم.

 

آشنایی با گیاه بادام زمینی

 

روش کاشت بادام زمینی در مزرعه

روش کاشت بادام زمینی به‌صورت جوی و پشته است. برای کاشتن بادام زمینی ابتدا پشته‌هایی هم اندازه ذرت ایجاد می‌کنیم و سپس بادام زمینی را می‌کاریم. حتی اگر به‌صورت قطره‌ای هم بادام زمینی را آبیاری کنید. لازم است بادام زمینی روی پشته‌هایی قرار گیرد. چرا که آب نباید به‌صورت مستقیم روی بادام زمینی جمع شود چرا که بوته را خراب می‌کند. همچنین بادام زمینی موقع گل‌دهی نیاز به خاک‌دهی دارد. به همین خاطر بادام زمینی باید به‌صورت جوی و پشته کشت شود.

 

آشنایی با گیاه بادام زمینی!

بادام زمینی گیاهی یکساله است و دوره رشد 120 روزه دارد بادام زمینی کشت بهاره دارد. همزمان با محصولاتی نظیر پنبه و چغندر و ذرت کشت می‌شود. مزرعه‌ای که در آن بادام زمینی می‌کاریم نباید آب و خاک شور داشته باشد و بهترین یافت خاک برای رشد بادام زمینی، خاک لومی شنی است. همچنین دمای مطلوب برای رشد این گیاه دمای بین 22 تا 45 درجه است.

 

مراحل کشت بادام زمینی

در فصل بهار و از یک ماه مانده به کشت فرآیند آماده‌سازی زمین شروع می‌شود و با توجه آزمایش خاکی که داریم بستر کشت را با کودهای مختلف برای کشت بادام زمینی آماده می‌کنیم. شخم بهاره با دیسک شروع می‌شود. برخلاف شخم اولیه دو بار پشت سرهم دیسک می‌زنیم تا لایه‌های زمین که برگرداندیم را تبدیل به کلوخه کنیم.

بعد از دیسک نوبت روتیواتور هست اگر مزرعه شما سنگ نداشته باشد با روتیواتور می‌توانید کلوخه‌ها را خرد کرده و تبدیل به خاک کنید. بعد از کلوخ شکنی باید لولر بکشیم تا چاله‌های زمین پُر شود و شیب زمین برای آبیاری تنظیم شود. بعضی از کشاورزان بعد از تنظیم شیب زمین کودهای قبل کشت را به خاک اضافه می‌کنند ولی بهتر است این کودها را موقع تنظیم ردیف به خاک اضافه کنیم.

 

کودهای بستر کشت بادام زمینی

باتوجه به آزمایش خاک از کود مرغی و دی آمونیوم فسفات و کودهای آلی برای کشت بادام زمینی استفاده می‌شود. کود مرغی پلیت به مقدار 300 کیلو در هکتار، کود دی آمونیوم فسفات 100 کیلو در هکتار و کودهای آلی هم به مقدار 200 کیلو در هکتار مصرف می‌شوند. البته مقدار دقیق این کودها به آزمایش خاک شما بستگی دارد. 
نکته: از گوگرد معدنی هم به مقدار 500 کیلو در هکتار برای اصلاح خاک‌های آهکی و قلیایی در فصل پاییز و موقع شخم اولیه استفاده می‌شود.

بعد از تنظیم شیب زمین با لولر کودهای مرغی و دی آمونیوم فسفات رو به زمین اضافه می‌کنیم و بعد از آن ردیف‌ها را با دستگاه فاروئر ایجاد می‌کنیم. و بعد بذرها را با دستگاه ذرت‌کار می‌کاریم. در هر هکتار زمین 100 کیلو بذر بادام زمینی مصرف می‌شود و بذرها با فاصله 13 سانتی از هم کشت می‌شوند فاصله پشته‌ها هم بین 50 تا 75 سانتی‌متر تنظیم می‌شوند.

 

انتخاب بذر بادام زمینی

برای این که از کشت بادام زمینی بیشترین محصول را داشته باشیم باید بذر بادام زمینی سازگار با منطقه خودمان را انتخاب کنیم. بذر بادام زمینی دو گونه‌ی ایستاده و رونده دارد. گونه رونده فضای بیشتری را اشغال می‌کند و برای کشت توصیه نمی‌شود. گونه ایستاده هم ارقام مختلفی دارد: رقم nc2 ,nc7, والنسیا، فلوری اسپانیش، شولامیت، ویرجینیا، ایمپرود 306، ایمپرود 308، شولامیت و ... وجود دارد. که بین این ارقام رقم ویرجینیا محبوبیت زیادی بین کشاورزان سراسر دنیا دارد.

بعضی از این ارقام بادام زمینی در مناطق سردسیر و برخی در مناطق گرمسیر بهتر جواب می‌دهند. همچنین سلامت بذر درانتخاب بذرعامل مهمی است. یکی از عوامل تهدید کننده بذر بادام زمینی قارچ است. متأسفانه اکثر بذرهایی که در ایران وجود دارند آلوده به قارچ هستند و بعد از کشت این قارچ‌ها رشد کرده و گیاه را خشک می‌کنند.

 

روش‌های آبیاری بادام زمینی

بادام زمینی را به هر سه روش غرقابی و بارانی و قطره‌ای می‌توان آب داد. روش غرقابی آب زیادی را هدر می‌دهد ولی در کشت‌های زیاد که امکان تیپ‌بندی و تجهیز نوار قطره‌ای یا بارانی در مزارع وجود ندارد کشاورزان ناچارند‌ به روش غرقابی آبیاری کنند. بهترین روش آبیاری بادام زمینی روش قطره‌ای و استفاده از نوارتیپ است. خوبی این روش این است که می‌توان کودهای مختلف را به آب تزریق کرد. و زمان‌بندی آبیاری را به شکلی تنظیم کرد که همه جای مزرعه به یک میزان و به اندازه کافی آبیاری شود. 

 

آبیاری بارانی بادام زمینی

 

روش بارانی هم بزرگترین نکته مثبتش این است که زمین‌های شیب‌دار را به راحتی می‌شود به روش بارانی آب داد‌.

 

کاشت بادام زمینی به روش نمه‌کاری

بادام زمینی از خانواده حبوبات است و دوره رشدی مشابه لوبیا را طی می‌کند. بعضی از کشاورزان می‌خواهند بادام زمینی را مانند لوبیا به‌صورت نمه کاری کشت کنند یعنی ابتدا زمین را خیس کنند و بعد بادام زمینی را با دستگاه ردیف‌کار تیلری یا با دست کشت کنند. در این روش ابتدا چند روزی بادام زمینی را خیس می‌کنند و وقتی بادام زمینی جوانه زد اقدام به کشت می‌کنند. اما این کشت ایرادهای جدی دارد.

1_ وقتی بادام زمینی خیس می‌شود و در معرض هوا قرار می‌گیرد در بیشتر مواقع قارچ می‌گیرد و حتی اگر در روزهای اول هم رشد کند بعد از کشت قطعاً بوته‌های بادام زمینی قارچی شده و از بین می‌روند.

2_ موقعی که بذر جوانه زده شده را می‌کاریم امکان شکستن جوانه بذر زیاد است.

 

نگهداری از مزرعه بادام زمینی

برای این که کشت خوب و پُر محصولی داشته باشیم کافیست رطوبت خاک بادام زمینی را تأمین کنیم و درمواقعی که رطوبت خاک کم شد آبیاری انجام دهیم. بعد از گل‌دهی گیاه بادام زمینی نیاز به خاک‌دهی دارد تا نیام بادام زمینی در خاک نفوذ کند برای بادام زمینی بعد از کشت از اوره و کودهای پتاسیم‌دار استفاده می‌کنیم تا محصول درشت و خوشمزه‌ای داشته باشیم. برای افزایش روغن بادام زمینی گوگرد مایع توصیه می‌شود.

 

برداشت و فروش بادام زمینی مغان هوم

 

برداشت بادام زمینی مغان

 

قطعاً شیرین‌ترین مرحله کشاورزی مرحله برداشت و فروش محصول است. حدودا 120 روز بعد از کاشت بذر بادام زمینی رسیده شده و آماده برداشت می‌شود. هر هکتار زمین 5 تا 7 تن غلاف خشک بادام زمینی می‌دهد که قیمت بادام زمینی سر زمین در سال 1401 کیلویی 50 هزار تومان بود. تصویر بالا عملیات برداشت بادام زمینی در پارس‌آباد مُغان است. ساده‌ترین راه فروش بادام زمینی خام فروشی این محصول است. بادام زمینی به‌صورت نقد و اقساط خرید و فروش می‌شود. خام فروشی فقط یک حسن دارد آن هم این است که زودتر پول کشاورز نقد می‌شود. ولی آن دسته از کشاورزانی که در فصل سرما یعنی پاییز و زمستان بی‌کار باشند می‌توانند با فرآوری و فروش مستقیم محصول به بازار درآمد بادام زمینی را به‌صورت قابل توجهی افزایش دهند. مثلاً می‌توانند دستگاه غلاف‌شکن و برشته کن بادام زمینی بگیرند و با مغز کردن و برشته کردن بادام زمینی مغز بوداده بادام زمینی را به آجیل فروشی‌ها بفروشند.

از مغزهای شکسته و به اصطلاح لپه بادام زمینی هم برای کره‌گیری استفاده می‌کنند و کره بادام زمینی ارگانیک تولید کنند. با توجه به استقبال زیاد هموطنانمان قیمت کره بادام زمینی در سال‌های اخیر همواره افزایشی بوده است.

از مغزهای ریز بادام زمینی برای روغن‌گیری استفاده می‌شود و حتی ضایعات و پوست بادام زمینی هم برای مصرف گاو و گوسفند به گاوداری‌ها و دامداری‌ها فروخته می‌شود. علاوه‌بر این‌ها بادام زمینی برای تولید مواد آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می‌شود. همچنین علوفه بادام زمینی هم به علت داشتن چربی زیاد برای تولید شیرهای پرچرب و مقوی همواره مورد توجه دامداران است.

 

*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهده‌ی سفارش‌دهنده است.*

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

نهال گردو پیوندی چه تفاوتی با نهال گردو بذری دارد؟

تاریخ: 1400/08/04

بازدید: 4589

1400

زمان مطالعه: 5 دقیقه دقیقه

گردو به دلیل داشتن مواد مغذی سرشار، محصولی پرطرفدار در ایران است. این مغز سرشار از امگا۳، آنتی اکسیدان و چربی مفید است که این املاح، نهال گردو را به درختب مناسب برای سوددهی در باغداری و کشاورزی تبدیل کرده است.

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button