نظریه اطلاعات، به انگلیسی Information theory، به کمیت، کد گذاری و انتقال اطلاعات از مبدا به مقصد مربوط است. ایده اصلی نظریه اطلاعات ابتدا توسط نی کوئیست و هارتلی به وجود آمد. بعد از جنگ جهانی دوم یعنی در سال 1949، شانون نظریه اطلاعات را کامل کرد. نظریه اطلاعات کمک زیادی به توسعه تکنولوژی کرده است.
نظریه اطلاعات شاخه ای از آمار علوم ارتباطی است که از روش های کمی برای اندازه گیری محتوای اطلاعاتی پیام ها استفاده می کند.
شانن و همکارانش در آزمایشگاه های تلفن بل فعالیت می کردند. شانون در سال 1948 به ارائه نظریه ریاضی مخابرات پرداخت. سپس او در حوزه های موضوعی کامپیوتر به خصوص ICT فعالیت کرد.
کار اصلی شانون طراحی سیستم های مخابراتی که بتوان اطلاعات را از نقطه ای به نقطه دیگر برد، بود. علم ریاضی یکی از علوم به کار گرفته شده در نظریه شانون بود. با کمک این علم می توان اطلاعات را در مبدا و مقصد تعریف کمی کرد و از راه کانال اطلاعات را منتقل کرد.
در نظریه اطلاعات، مغز گوینده اطلاعات که مبدا اصلی تولید اطلاعات است، اطلاعات یا پیام را از راه نرون عصبی به انتقال دهنده، انتقال می دهد. زمانی که مبدا شروع به صحبت می کند، پیغام به صورت سیگنال صوتی خارج می شود و به گیرنده پیام (شنونده) می رسد. گوش مقصد پیام یا گیرنده پیام، پیام را به سلسله اعصاب مغز می فرستد. مغز شنونده اطلاعات را دریافت می کند و آن را پردازش می کند.
معیار شانن برای ارسال و دریافت اطلاعات، بیت یا رقم در مبنای 2 است. پس، اگر وسیله ای مانند کلید داریم که روشن و خاموش می کند از فرمول زیر استفاده می شود.
هدف اصلی شانون در نظریه اطلاعات این بود که کارآیی کانال ارتباطی را به حداکثر برساند.
وبینار نظریه اطلاعات، سیر پیدایش تا کاربردهای آن
دانشکده مهندسی برق دانشگاه صنعتی شریف، وبینار رایگان نظریه اطلاعات، سیر پیدایش تا کاربردهای آن را برگزار خواهد کرد. وبینار نظریه اطلاعات، سیر پیدایش تا کاربردهای آن به صورت حضوری و مجازی برگزار خواهد شد. در وبینار نظریه اطلاعات، سیر پیدایش تا کاربردهای آن، دکتر محمدحسین یاسائی میبدی استادیار دانشکدهی برق دانشگاه صنعتی شریف حضور خواهد داشت. دکتر یاسائی بر اساس اطلاعات پروفایل گوگل اسکالر، در زمینه نظریه اطلاعات Information theory و نظریه یادگیری Learning theory تخصص دارد و دارای 26 مقاله با شاخص هرش 11 است.
علاقمندان برای شرکت در وبینار نظریه اطلاعات، سیر پیدایش تا کاربردهای آن، روز دوشنبه، 25 اردیبهشت ساعت 17:30 تا 19 به آدرس https://vc.sharif.edu/ch/jaryan مراجعه کنند.
منابع:
بیگ لو، اعظم، و داورپناه، محمدرضا. (1395). محاسبه بار اطلاعاتی متون علمی فارسی بر اساس شاخص آنتروپی نظریه اطلاعات. پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی (مطالعات تربیتی و روان شناسی)، 6(1 (پیاپی 11))، 88-108. SID. https://sid.ir/paper/205031/fa
میرزایی، اردوان. (1385). حشو در زبان با رویکرد نظریه اطلاعات. پیک نور- علوم انسانی، 4(4 (ویژه یادگیری و آموزش از راه دور))، 40-48. SID. https://sid.ir/paper/128449/fa