نیترات نقره (Silver nitrate) با فرمول شیمیایی AgNO3 یک ترکیب معدنی و یکی از نمکهای نقره است که خاصیت ضدعفونی کنندگی عالی دارد. این ماده را از کاتیون نقره و آنیون نیترات میسازند، بهشدت به نور حساس است و باعث سیاه شدن رنگ آن میشود.
ویژگیهای نیترات نقره:
- جامد بیرنگ
- بیبو
- دارای مزه تلخ و بسیار بد
- عامل ضدعفونی کننده و اکسید کننده قوی
- در دمای بالا (320 درجه سانتیگراد) تجزیه میشود و یک اکسیژن خود را از دست داده و به نقره نیتریت تبدیل میشود.
- حلالیت این ماده در آب با افزایش دما، افزایش مییابد، برای مثال در صفر درجه سانتیگراد 122 گرم از آن در 100 میلی لیتر آب حل میشود و در 100 درجه سانتیگراد، 912 گرم از آن در 100 میلی لیتر آب حل میشود.
فرمول شیمیایی
|
AgNO3
|
cas no
|
7761-88-8
|
شکل ظاهری
|
جامد سفید رنگ
|
چگالی
|
4.35 g/ml
|
جرم مولی
|
169.87 g/mol
|
نقطه جوش
|
444ºC
|
نقطه ذوب
|
212ºC
|
انحلالپذیری در آب
|
1.22 kg/L (0 °C)
2.16 kg/L (20 °C)
4.40 kg/L (60 °C)
7.33 kg/L (100 °C)
|
حلالیت
|
محلوا در اتانول و استون
|
منبع: https://shimistore.com/product/silver-nitrate/
روش تهیه نقره نیترات:
برای اولین بار این ماده در قرن 13 در آلمان ساخته شد. در آن زمان مدارک ثابت کردند، اسید نیتریک توانایی جداسازی طلا و نقره را دارد. این ماده را از افزودن عنصر نقره در اسید نیتریک در حضور هوا میسازند و معادله واکنش آن به شرح زیر است:
3Ag + 4HNO3 = 3AgNO3 + H2O + NO (سرد و رقیق)
Ag + 2 HNO3 = AgNO3 + H2O + NO2 (گرم و غلیظ)
راهنمای خرید و فروش نیترات نقره
به دلیل قیمت بالای این ماده و تعدد برندهای موجود در بازار، انتخاب فروشنده مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوهبر این، گریدهای مختلفی از این محصول در بازار به فروش میرسد و خریدار باید براساس نوع استفاده، گرید مناسب (آزمایشگاهی، صنعتی، دارویی و ...) را انتخاب نماید. قاعدتاً قیمت گریدهای دارویی و آزمایشگاهی از گرید صنعتی بیشتر است.
نقره نیترات را از کجا تهیه کنیم؟
درحال حاضر مراکز و شرکتهای بسیاری اقدام به فروش این محصول میکنند، یکی از فروشگاههای معتبر آنلاین که میتوان خرید نیترات نقره را با خیالی آسوده از آنجا انجام داد، شیمی استور است.
در فروشگاه خرید مواد شیمیایی شیمی استور، شما میتوانید مواد شیمیایی موردنظر خود را در بسته بندیهای متنوع و با قیمتهای کاملاً بهصرفه بخرید. تمامی سفارشها مطابق باآنالیز ارائه شده در وبسایت در سریعترین زمان ممکن برای شما ارسال میشوند.
کاربردهای نقره نیترات:
این ماده به دلیل خواص فوق العادهای که دارد در طیف گستردهای از صنایع استفاده میشود که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
کاربرد نیترات نقره در عکاسی:
نقره نیترات کم هزینهترین نمک نقره است که چند مزیت دارد، یکی از این مزایا این است که به راحتی میتوان آن را با لیگاندهای دیگر جایگزین کرد. در زمان ساخت فیلم عکاسی، نیترات نقره با نمکهای هالید سدیم و پتاسیم پردازش میشود تا هالید نقره نامحلول در ژلاتین عکاسی تشکیل شود. زمانی که به نوارهای پلیاستر یا تریاستات اضافه میشود، میتواند فیلمهای عکاسی را بسازد.
ساخت آینه
یکی از کاربردهای جذاب این ماده معدنی، ساخت آینه است. در این روش با استفاده از سدیم هیدروکسید، آمونیوم و شکر میتوان آینه ساخت. آینه ساخته شده با این روش کیفیت بسیار بالایی ندارد و در صنعت معمولاً روشهای دیگری مورد استفاده قرار میگیرند.
نیترات نقره برای ضدعفونی در پزشکی:
این ماده به دلیل خاصیت ضدعفونی کننده در پزشکی استفاده میشود، البته در غلظتهای بسیار پایین کاربرد دارد. برای مثال در دندانپزشکی، برای بهبود زخمهای دهانی استفاده میشود. از محلول رقیق آن برای چشم نوزادان در بدو تولد، به منظور جلوگیری از انقباض و انتقال سوزاک مادر به نوزاد، که میتواند باعث نابینایی شود، استفاده میکنند. لازم به ذکر است درحال حاضر از آنتی بیوتیکها برای اینکار استفاده میکنند. همچنین از این ماده برای رگهای خونی سطحی، که باعث خونریزی بینی میشوند، استفاده میکنند.
از بین بردن زگیل:
استفاده روزانه و دائمی این ماده باعث تخریب زگیلهای پوستی میشود؛ اما گاهی اوقات میتواند رنگدانههایی را ایجاد کند. درطی یک تحقیق بر روی 70 بیمار، این ماده تا 43% باعث پاکسازی زگیلها و تا 26% باعث بهبود زگیلها شده است.
قلم نیترات نقره:
نقره نیترات ذوب شده به شکل چوب بهعنوان یک عامل سوزاننده برای برداشتن بافت استفاده میشود.
نحوه استفاده از قلم نیترات نقره:
برای به کارگیری این ماده روی زگیلها، ضایعات پوستی و غیره ابتدا ناحیه موردنظر را با هیدروژن پُراکسید شستشو داده و خشک کنید.
در ادامه با استفاده از این قلم نیترات، اقدام به حذف ضایعات پوستی نمایید.
MSDS و نکات ایمنی:
- در زمان کار از لباس، عینک و دستکش محافظ استفاده کنید.
- تماس این ماده باعث سوختگی و خوردگی پوست میشود. پس از تماس لباسها را تعویض و برای 15 دقیقه آن ناحیه را با آب بشویید.
- درصورت تماس با چشمها، باعث آسیب به چشمها میشود. پس از تماس، لنز تماسی را خارج و برای 15 دقیقه چشم آسیب دیده را با آب بشویید. درصورت نیاز به چشم پزشک مراجعه نمایید.
- بلع این ماده باعث استفراغ، درد شکم، خواب آلودگی و گیجی میشود. پس از آن دهان را با آب بشویید و یک الی دو لیوان آب بنوشید.
- پس از استنشاق، از محیط کار خارج و هوای تازه استشمام کنید.
- این ماده مضر و سمی برای آبزیان با اثرات طولانی مدت است.
- این ترکیب را در محیطی خشک، خنک، تاریک، دارای تهویه و ظرف در بسته نگهداری کنید. این ماده درصورت مجاورت با نور، به رنگ سیاه تغییر رنگ میدهد.
- این ماده را در محیط زیست رها نکنید.
با رعایت نکات ایمنی، خطرات ناشی از کار با این ماده را کنترل کنید.
جمعبندی:
نقره نیترات یکی از نمکهای نقره است که از کاتیون نقره و آنیون نیترات تشکیل شده است. از مزایای این ماده میتوان به خاصیت ضدعفونی کنندگی و حلالیت عالی در آب اشاره کرد. این ماده در صنایع بسیاری از جمله پزشکی، دارویی، عکاسی و غیره کاربرد دارد. برای خرید نیترات نقره با بهترین کیفیت و بهصورت آنلاین به سایت شیمی استور مراجعه نمایید.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*