چگونه موضوعهای روز رشته خود را پیدا کنم؟
محققان برای نگارش مقاله و پایان نامه نیاز دارند تا موضوعات داغ علمی را در حوزه موضوعی خودشان پیدا کنند. نگارش مقاله و پایان نامه در حوزه موضوعی که قبلا اشباع شده و یا دیگر مورد توجه نیست باعث می شود تا علی رغم زحمتی که برای نگارش کار تحقیقاتی خود می کشید، آن دیده نشود. این دیده نشدن باعث می شود که کار پژوهشی شما دیده نشود و دلسرد شوید.
به همین دلیل در این پست، با ابزارهایی که آشنا می شویم که با کمک آنها می توان جدیدترین موضوعات علمی را پیدا کرد. استفاده از این ابزارها در کنار هم می تواند به شما کمک کند تا به روز ترین موضوع را در رشته خود پیدا کنید. این ابزارها به صورت رایگان در اختیار محققان قرار گرفته است.
شناسایی موضوعات داغ به شما کمک می کند تا:
تصمیم بگیرید که در مورد چه چیزی می خواهید مطالعه کنید.
بودجه تحقیقاتی دریافت کنید.
محققان برتر حوزه موضوعی مورد نظر خود را شناسایی کنید.
مقالات مهم را پیدا کنید.
به دیگران توضیح دهید که چرا کار شما مهم است.
معرفی بهترین ابزارها برای انتخاب موضوعات جدید پایان نامه
ابزار اول برای انتخاب موضوعات جدید پایان نامه: استفاده از گوگل ترندز
به آدرس https://trends.google.com مراجعه کنید. موضوع مورد نظر خود را وارد کنید. بهتر است برای اینکه در سطح جهانی موضوع خود را ببینید موضوع مورد نظر خود را به زبان انگلیسی وارد کنید. با مراجعه به فیلم می توانید بهتر در این سایت جستجو کنید تا بررسی کنید تا موضوع مورد نظر شما برای پژوهش جدید است یا خیر؟ آیا هنوز به آن توجه می شود؟
اگر نمودار اصطلاحی که جستجو کردید هنوز رو به افول بود می توانید از آن حوزه موضوعی به عنوان موضوع جدید رشته خود استفاده کنید. اما اگر رو به افول بود احتمالا موضوع انتخابی شما برای انجام کار پژوهشی دیگر به روز نیست و بهتر است سراغ موضوع دیگری بروید.
ابزار دوم برای انتخاب موضوعات جدید پایان نامه : استفاده از گوگل اسکالر
گوگل اسکالر یا اسکولار، موتور جستجوی است که به صورت رایگان در اختیار همه قرار گرفته است. گوگل اسکالر علاوه بر اینکه یک موتور جستجو است، استنادات را هم به مخاطبان خود نشان می دهد. استنادات در گوگل اسکالر دقیق تر از پایگاه های استنادی دیگر نظیر وب آو ساینس و اسکوپوس است. دلیل این امر آن است که خزشگر های گوگل اسکالر کل منابع علمی وب را رصد می کنند نه فقط مقالاتی را که وارد اسکالر شده است.
برای اینکه موضوع پژوهش خود را از نظر جدید بودن در گوگل اسکالر چک کنیم، به آدرس https://scholar.google.com مراجعه کنید. موضوع مورد نظر خود را وارد کنید. مقالات را بر اساس تاریخ مرتب کنید. اگر مقالات در چند روز گذشته منتشر شده بود نشان دهنده این است که موضوع مورد نظر شما برای انجام فعالیت پژوهشی جدید است و می توانید از آن استفاده کنید.
ابزار سوم برای انتخاب موضوعات جدید پایان نامه: مراجعه به سایت سایمگو
سایمگو، سایتی است که به رتبه بندی موسسات، مجلات و کشورها بر اساس داده های اسکوپوس می پردازد. در این سایت می توانید شاخص های استنادی هر مجله را به صورت رایگان ملاحظه کنید. علاوه بر این می توانید برای مقاله ی خود مجله انتخاب کنید. سایمگو ابزار مناسب رایگانی برای محققان است که در این پست فقط به بررسی جدید بودن موضوع می پردازیم.
به آدرس https://www.scimagojr.com مراجعه کنید. وارد قسمت journal ranking شوید. از دسته موضوعی اصلی که all subject area است موضوع اصلی را انتخاب کنید و از all subject categories دسته موضوعی فرعی را انتخاب کنید. برترین مجلات حوزه موضوعی مورد نظر شما بر اساس شاخص SJR بازیابی می شود. به صفحه مجله بروید. از صفحه مجله موجود در سایمگو به صفحه مجله به بیرون لینک داده شده است. با مراجعه به لینک مجله آخرین مقالاتی که آن مجله منتشر کرده را ملاحظه کنید. به این اطمینان برسید که از موضوع مورد نظر شما مجله اخیرا مقاله ای چاپ کرده یا نه. به ترتیب می توانید بقیه مجلات را نیز بررسی کنید. با شیوه ذکر شده می توانید بهترین مجلات دنیا را در حوزه موضوعی خود ملاحظه کنید.
ابزار چهارم برای انتخاب موضوعات جدید پایان نامه: گزارش شناسایی موضوعات داغ علمی
گزارش شناسایی موضوعات داغ علمی، هر ساله دو بار توسط مرکز اطلاعات علمی ارائه می شود. در این گزارش موضوعات جدید علمی در گروه تخصصی به پژوهشگران ارائه می شود تا از جدیدترین موضوعات علمی حوزه موضوعی خود با خبر شوند. برای ملاحظه گزارش موضوعات داغ به آدرس https://www.sid.ir/blog/post/81932 مراجعه کنید. همچنین ، در صفحه مقالات فارسی مرکز اطلاعات علمی نیز می توانید جدیدترین موضوعات علمی را کشف کنید.
راه حل دیگر برای شناسایی موضوعات جدید علمی، استفاده از مقالات مروری حوزه موضوعی شما می تواند به شناسایی موضوعات روز کمک کند. برای انتخاب بهتر موضوع می توانید با افراد صاحب نظر نیز مشورت کنید.