به مجموعهای از دو یا چند دستگاه محاسباتی متصل به هم که میتوان از آنها برای اشتراکگذاری سختافزار، نرمافزار، دادهها و اطلاعات و همچنین تسهیل در ارتباطات استفاده کرد، شبکه گفته میشوند. شبکههای کامپیوتری در انواع مختلفی وجود دارد که معمولاً براساس انداره در سه دسته شبکههای شخصی کوچک (PAN)، شبکههای محلی (LAN) و شبکههای گسترده وسیع (WAN) جای میگیرند. تفاوتی ندارد که از کدام نوع شبکه در کسب و کارهای امروزی استفاده میشود؛ امنیت شبکه یکی از مهمترین مسائلی است که در طراحی و مدیریت شبکه باید مورد توجه قرار بگیرد. اهمیت این موضوع باعث شده که دورههای آموزش امنیت شبکه یکی از دورههای آموزشی پرطرفدار و کاربردی در دنیای امروز باشد که در آن افراد با اصول امنیت شبکه و نحوه محافظت از تهدیدات آشنا میشوند.
امنیت شبکه چیست؟
مشاغل و کسب و کارهای امروزی برای مولد بودن نیاز به استفاده از یک نوع شبکه دارند خواه این شبکه از نوع LAN باشد که اجازه دسترسی کارکنان به اینترنت را فراهم میکند و خواه یک شبکه WAN باشد که قسمتهای مختلف را به یکدیگر ارتباط میدهد. هر گونه اقدامی که به منظور محافظت از یک شبکه کامپیوتری و دادهها و اطلاعات آن در برابر دسترسی غیر مجاز یا آسیبهای مختلف انجام میشود، امنیت شبکه نام دارد. در حوزه امنیت سایبری یکی از جنبههای مهم مربوط به تأمین امنیت شبکه میشود؛ زیرا هکرها، بدافزارها و سایر تهدیدات سایبری میتوانند آسیب جدی به شبکهها وارد کنند که این آسیب در مواردی میتواند منجر به از بین رفتن یک کسب و کار شود.
مهمترین اصول امنیت شبکه چیست؟
در دوره های هک و امنیت شبکه افراد میآموزند که چه تهدیداتی توانایی وارد کردن آسیب به شبکهها و دادهها و اطلاعات آن را دارند و از چه راههایی میتوانند از شبکههای مختلف در برابر این تهدیدها محافظت نمایند. امنیت شبکه یا Network Security براساس یک سری اصول انجام میشود که در ادامه با مهمترین اصول این حوزه آشنا میشویم.
لزوم محرمانگی
یکی از مهمترین اصولی که در دوره آموزش امنیت شبکه مورد تأکید قرار میگیرند، اصل محرمانگی است. محرمانه بودن شبکه یکی از اقداماتی است که میتواند دادههای حساس در برابر دسترسیهای غیر مجاز محافظت کند. برای پیادهسازی این اصل باید کنترلهای دسترسی را اجرا کرد که میتوان دسترسی افراد به دادهها و همچنین نحوه دسترسی را محدود کند. به عنوان مثال در نظر گرفتن رمز عبور یکی از اقدامات و اصولی است که میتواند دسترسی به دادههای حساس را محدود کرده و به این شکل از آنها در برابر تهدیدات محافظت کند. استفاده از فایروالها یکی دیگر از اقداماتی است که میتوان دسترسی غیر مجاز به دادهها را محدود کرده و به این شکل از آنها محافظت نماید.
حفظ یکپارچگی شبکه
یکی دیگر از اصولی که در دوره های آموزشی امنیت شبکه مورد تأکید قرار دارد، یکپارچگی شبکه است. یکپارچگی میتواند از دادهها در برابر تغییرات غیر مجاز محافظت کند. برای دسترسی به یکپارچگی در شبکه باید از کنترلهایی استفاده کرد میتوانند عدم دستکاری و تغییر در دادهها را تضمین کنند. برای مثال میتوان به امضای دیجیتال اشاره کرد که در شبکههای مختلف به منظور اطمینان از عدم تغییر و دستکاری دادهها از زمان ایجاد مورد استفاده قرار میگیرد.
در دسترس بودن شبکه
منظور از در دسترس بودن شبکه در آموزش امنیت شبکه این است که کاربران مجاز تا چه میزان توانایی دسترسی به شبکه و منابع آن را درصورت نیاز دارند. درواقع یکی از اصول امنیت شبکه این است که کنترلهایی اجرا شود که تضمین کننده در دسترس بودن شبکه و منابع آن باشند. به عنوان مثال میتوان سیستمهای اضافی درنظر گرفت که در صورت از کار افتادن یک سیستم بتواند به عنوان سیستم جایگزین فعال شده و شبکه را در دسترس نگه دارد.
احراز هویت کاربران
از دیگر اصول مهم در امنیت شبکه که در دوره های آموزشی امنیت شبکه مورد تأکید زیادی قرار داد، احراز هویت کاربران برای دسترسی به شبکه و دادهها و اطلاعات آن است. به فرآیند تأیید هویت یک کاربر یا دستگاه قبل از این که اجازه دسترسی به شبکه یا منابع آن را داشته باشد، احراز هویت گفته میشود. برای دستیابی به این اصل باید از کنترلهایی استفاده شود که کاربران را ملزم کند قبل از اجازه دسترسی، اعتبارنامه مانند نام کاربری یا رمز عبور ارائه کنند. استفاده از احراز هویت دو مرحلهای یکی دیگر از اصول مهم برای تأمین امنیت شبکه است که که یک لایه امنیتی اضافه برای شبکه ایجاد میکند تا کاربر با استفاده از نوع دوم احراز هویت مانند اثر انگشت بتواند اجازه دسترسی پیدا کند.
جداسازی مرورگر (Browser Isolation)
یکی از عوامل مهمی که میتوان امنیت شبکه را با خطر جدی مواجه کند، دسترسی به اینترنت از طریق شبکه است. با توجه به اینکه مرورگر میتواند کد از منابع غیر قابل اعتماد خارجی را در دستگاه کاربر اجرا کند یکی از راههای تأمین امنیت شبکه جداسازی مرورگر است؛ این کار باعث میشود که کدهای خارج از شبکه داخلی، اغلب روی یک سرور ابری اجرا شده و به این ترتیب خطری از سوی آنها شبکه را تهدید نکند.
پشتیبانی از شبکه
در آموزش امنیت شبکه، پشتیبانی به معنای توانایی ردیابی فعالیتها در شبکه و پاسخگویی آن به کاربر یا مسئول اشاره دارد. استفاده از کنترلهایی که بتوانند تمام فعالیتهای مربوط به شبکه را ثبت کند و به یک کاربر یا مدیر شبکه مرتبط کند، به معنای پشتیبانی از شبکه است. همچنین میتوان به استفاده از سیستمهای تشخیص نفوذ، هر گونه فعالیت مشکوک در شبکه را شناسایی کرده و به افراد مسئول تأمین امنیت شبکه هشدار و گزارش داد.
جمعبندی
در دنیای امروز بسیاری از کسب و کارها و مشاغل به منظور اشتراکگذاری دادهها و اطلاعات بین کارکنان خود از شبکههای کامپیوتری استفاده میکنند. تهدیدات سایبری یکی از مهمترین تهدیداتی هستند که امنیت شبکه را با خطر جدی مواجه کرده و ممکن است باعث از دست رفتن دادهها و اطلاعات و در موارد حاد باعث از بین رفتن کسب و کارها و مشاغل شوند. به همین منظور یکی از جنبههای مهم در شبکههای کامپیوتری، تأمین امنیت شبکه به منظور جلوگیری از وارد شدن آسیب به دادهها و اطلاعات حساس است. تأمین امنیت شبکه از یک سری اصول تشکیل شده که در دوره های آموزشی امنیت شبکه به افراد آموزش داده میشود. چنانچه به کسب اطلاعات بیشتر دربارهی دوره آموزش امنیت شبکه علاقهمند هستید میتوانید به سایت آموزشگاه IT کندو مراجعه نمایید و با مشاوران آموزشی این موسسه در تماس باشید.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*