همین موضوع سبب میشود تا شما بخواهید کودکان را به مسیر استعدادهایشان سوق دهید. کودکانی که در مسیر استعدادهایشان قدم میگذارند، به دلیل هموار بودن مسیر و سریعتر طی کردن راه رشد، کمتر دچار ناکامی و نارضایتی میشوند. به همین دلیل نسبت به سایر همسالان خود زودتر به موفقیت دست پیدا میکنند. کودکانی که در دوران کودکی استعدادیابی میشوند و در همان مسیر گام بر میدارند، در آینده بیشترین میزان رضایت از شغل و زندگی را دارند.
بهترین سن استعدادیابی کودکان
استعدادیابی کردن کودکان در سن مناسب، موضوعی است که اغلب والدین به آن بیتوجه هستند. اگرچه امکان استعدادیابی کودکان در همه سنین وجود دارد؛ اما آیا پرورش استعداد در هر سنی امکان پذیر است؟ لازم است استعداد کودکان از سن 3 تا 6 سالگی کشف شود؛ چراکه در این بازه سنی، ذهن کودک از قدرت انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و همین موضوع سبب میشود تا بتوانند در مسیر استعداد خود پیشرفت خوبی داشته باشد.
با وجود اینکه سن مناسب برای کشف استعداد کودک 3 تا 6 سالگی است؛ اما والدین میتوانند حتی تا سن 8 سالگی برای استعدادیابی کودکان به مراکز ارزیابی هوش و استعداد کودکان مراجعه کنند. قطعاً متخصصان و تحلیل گران این حوزه بعد از تشخیص استعداد کودکان در 8 سالگی، راه حلهایی را برای تقویت آن، در اختیارتان قرار میدهند.
انواع استعداد کودکان
قبل از استعدادیابی کودکان بهتر است به عنوان والد با انواع استعداد کودکان آشنا باشید تا بتوانید با شناخت بهموقع اقدامات لازم برای بالا بردن هوش کودکان را انجام دهید. براساس نظریه هوش گاردنر، هشت دسته کلی برای استعدادهای ذاتی کودکان وجود دارد. همه کودکان در حداقل یکی از این هشت گروه هوش دارای استعداد ذاتی ویژهتری هستند. هوشهای هشتگانه گاردنر عبارتند از:
-
هوش زبانی-کلامی: توانایی درک کلمات و زبان و بهکارگیری درست آنها در گفتار و نوشتار. افراد دارای این نوع هوش، در خواندن، نوشتن، داستانگویی و حفظ لغات و تاریخها عملکرد خوبی دارند.
-
هوش دیداری-فضایی: توانایی درک، تجسم و دستکاری ذهنی الگوها، اشکال، فضاهای بزرگ و کوچک هندسی و سه بعدی
-
هوش موسیقیایی: توانایی درک، تولید و یادگیری الگوهای موسیقیایی
-
هوش بدنی-حرکتی: توانایی استفاده از بدن خود به نحو مؤثر
-
هوش منطقی-ریاضی: توانایی تحلیل و حل مسئله با بکارگیری منطق و انجام پژوهشهای علمی
-
هوش طبیعتگرا: توانایی تمییز، دستهبندی و بکارگیری عناصر محیط طبیعی مانند اشیا، حیوانات، گیاهان و مواد معدنی
-
هوش درونفردی: توانایی درک و شناخت خود، شناسایی انگیزهها، ترسها و قدرتهای خود، بهکارگیری مؤثر اطلاعات برای خودتنظیمی هیجانی و تنظیم وضعیت زندگی.
-
هوش بین فردی: توانایی درک احساسات، انگیزهها و اهداف، آرزوها و دردهای دیگران، همدلی و تعامل مؤثر با آنها و تأثیرگذاری و نفوذ بر آنها
راههای استعدادیابی کودکان
استعدادیابی کودکان در سنین مختلف با راههای متعددی امکان پذیر است. در برخی از مواقع میتوان با بررسی دقیق رفتارها و عکس العملهای کودک نسبت به موضوعات مختلف، استعداد فرزندان را در منزل کشف کرد. اما برای تشخیص دقیق و استعدادیابی اصولی کودکان بهتر است به مراکزی مراجعه شود که در حوزه کشف استعداد کودک به صورت تخصصی عمل میکنند.
در این مراکز با توجه به وضعیت کودک، از تستهای استعدادیابی برای کشف استعداد و سنجش هوش کمک میگیرند. با تحلیل و بررسی نتیجه تستها تواناییها و استعدادهای هر کودک مشخص میشود. در ادامه چند تست هوش کودک معتبری که توسط متخصصان استعدادیابی برای سنجیدن هوش کودکان استفاده میشود، آورده شده است.
تست هوش کودک گاردنر
هاوارد گاردنر یکی از روان شناسانی بود که عقیده داشت هوش انسان دارای نه جنبه مختلف است. او عقیده داشت که ممکن است انسان در یک جنبه از هوش دارای استعداد بالایی باشد و در جنبه دیگری از هوش ضعیف عمل کند. در واقع گاردنر مخالف باهوش بودن یا کم هوش بودن کودکان بود. طبق نظریههای گاردنر، انسانها دارای 9 جنبه از هوش به نام هوش دیداری فضایی، موسیقیایی، منطقی ریاضی، کلامی زبانی، بدنی حرکتی، درون فردی، میان فردی، وجودی، اخلاقی و طبیعت گرا هستند.
طبق نظریه گاردنر ممکن است کودکی در جنبه طبیعت گرا از هوش بالایی برخوردار باشد؛ اما در هوش موسیقیایی ضعیف عمل کند. بنابراین؛ این کودک به لحاظ IQ ضعیف نیست؛ بلکه تنها در چند جنبه از هوش ضعیف عمل میکند. تست هوش کودک گاردنر که براساس هوش چندگانه طراحی شده است؛ این امکان را فراهم میکند تا والدین با نقاط ضعف و قوت کودکان خود آشنا شوند و راه درستی را برای ترقی کودک انتخاب کنند.
تست هوش کودک وکسلر
دیوید وکسلر با هدف ارزیابی چند جانبه هوش کودک، به طراحی آزمون هوش وکسلر پرداخت. متخصصان استعدادیابی کودکان با کمک این تست دو جنبه مهم هوش کودک، یعنی هوش عملکردی و هوش کلامی را ارزیابی میکنند. متخصصان با بررسی نتیجه تست هوش وکسلر میتوانند از توانایی کودک در درک مطالب، دایره واژگان و همچنین وضعیت استدلال کردن او مطلع شوند. این آزمون با توجه به سن فرد طبقه بندی میشود. برای مثال آزمون وکسلر کودکان 2.5 تا 7 سال با تست هوش کودکان 6 تا 16 سال یا 16 سال به بالا متفاوت است. این طبقه بندی باعث شده است تا نتیجه تست عادلانه و دقیقتر باشد.
تست هوش کودک آدمک
تست هوش کودک آدمک یا گودیناف یکی از محبوبترین آزمونهای سنجش هوش کودکان است. استعدادیابی کودکان به واسطه تست هوش کودک آدمک به صورت غیر کلامی انجام میشود. بنابراین؛ گزینه مناسبی برای کودکانی است که قدرت تکلم آنها کامل نشده است. این تست معمولاً برای ارزیابی رفتار و اختلالات عاطفی کودک انجام میشود. البته تحلیل گران حوزه استعدادیابی با توجه به طرح آدمک به تشخیص سطح IQ کودک میپردازند. تست استعدادیابی کودکان با آزمون هوش آدمک اغلب زمانی استفاده میشود که امکان انجام سایر تستهای هوش وجود نداشته باشد.
تست هوش کودک بوناردل
در مراکز ارزیابی استعداد کودکان از تست هوش بوناردل برای سنجش هوش شناختی کودک استفاده میکنند. این آزمون غیر کلامی است؛ به همین دلیل استعدادیابی کودکانی که دچار اختلال تکلم و شنوایی هستند، با این تست هوش امکان پذیر است. بوناردل این تست را برای بررسی توانایی شناختی بزرگسالان طراحی کرده است؛ با این حال آسان بودن این آزمون نسبت به سایر آزمونهای هوش باعث شده است تا برخی از مراکز استعدادیابی از آن برای سنجش هوش کودک استفاده کنند. تست هوش کودک بوناردل شامل 65 سال است؛ که 5 سؤال اول صرفاً برای آشنایی کودک با سؤالات است.
تست هوش کودک ریون
تست هوش ریون یکی از آزمونهای معتبر سنجش هوش است؛ که برای کودکان بالای 5 سال انجام میشود. تحلیل گران و متخصصان با تحلیل نتیجه این آزمون به بررسی میزان هوش عمومی و همچنین هوش استدلالی کودک میپردازند. تست هوش کودک ریون متشکل از 60 سؤال است؛ که هر کدام دارای حداقل 6 و حداکثر 8 گزینه برای جواب هستند. با کمک نتیجه این تست علاوه بر اندازه گیری هوش عمومی، میتوان به ارزیابی هوشهای غیر کلامی، انتزاعی و شناختی پرداخت.
استعدادیابی کودکان در بازی بوک
در مطلب فوق به بررسی اهمیت استعدادیابی و معرفی بهترین راههای کشف استعداد در دوران کودکی پرداختیم. دانستیم که تست هوش گاردنر، گودیناف، وکسلر، بوناردل و ... از جمله آزمونهایی هستند که برای استعدادیابی کودکان استفاده میشوند. با توجه به اینکه نتیجه این آزمونها باید توسط متخصصان و تحلیل گران حوزه استعدادیابی تحلیل شود، بهتر است برای انجام آن به مراکزی که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت میکنند، مراجعه شود.
بازی بوک یک مرکز تخصصی نام آشنا برای کشف استعداد کودکان با کمک تستهای معتبری چون گاردنر و وکسلر است. در این مجموعه علاوه بر تحلیل و بررسی تست هوش کودکان، انواع بازیها و سرگرمیهایی که به کشف استعداد و افزایش خلاقیت کودکان منجر میشود، معرفی میشود.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*