![](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/82225/208-SID.IR(552294)-1.jpeg)
به نقل از دکتر سیده مریم حاکم زاده: چنانچه قسمتهای اطراف دندانهایتان به طورغیرطبیعی بزرگ به نظر میرسد یا دارای لکههای غیرعادی قرمز رنگ هستند، ممکن است ورم لثه یا عفونت لثه را تجربه کنید. اگرچه لثههای متورم هرگز جالب نیستند، اما ورم لثهها یک مشکل رایج وابسته به دندان است که در صورتی که در ابتدا تشخیص داده شود، به راحتی، حتی در خانه قابل برطرف سازی است.
به نقل از دکتر قریشی: ورم لثه تنها یک التهاب ناراحتکننده نیست (متأسفانه)، و میتواند نشانه یک بیماری جدی باشد. دلیل اینکه باید تورم لثه را جدی بگیرید این است که این بافتهای حیاتی پر از رگهای خونی هستند، و اکسیژن و مواد غذایی را به ریشه دندانها و سایر بخشهای دهان میرسانند.
اگر بخواهیم کوتاه بگوییم، تورم لثه در اکثر موارد نشانه وجود بیماریهای مربوط به دهان و دندان است؛ همانطور که حدس میزدید. مثلاً ورم کردن لثهها یک نشانه بسیار قوی برای وجود و رسوب پلاک و تارتار است. البته بیماریهای پیشرفتهتری هم میتوانند باعث باد کردن لثه پدیده شوند.
به نقل از دکتر الهام وزیری نهاد: باد کردن و بزرگ شدن و به طور کلی ورم لثه که به عنوان هایپرپلازی (Gingival Hyperplasia) یا هایپرتروفی لثه نیز شناخته میشود، به رشد بیش از حد و غیر طبیعی بافتهای لثه گفته میشود.
![](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/82225/208-SID.IR(552294)-2.jpeg)
ورم لثه یک بیماری شایع است که میتواند باعث قرمزی و خونریزی نیز لثه شود. این بیماری میتواند در اثر تجمع پلاک و تارتار روی دندانها ایجاد شود. پلاک یک لایه نازک از باکتریها است که به طور مداوم روی دندانها تشکیل میشود. اگر پلاک پاک نشود، میتواند سخت شده و به تارتار تبدیل شود. تارتار یک رسوب سخت است که به راحتی پاک نمیشود. تارتار میتواند باعث تحریک لثهها شده و بیماری لثه را ایجاد کند.
چرا لثه باد میکند؟
عدم استفاده صحیح و مستمر از مسواک و نخ دندان علت اصلی باد کردن لثه است. چرا که با خوردن مواد غذایی و آشامیدنی، بخشی از آنها بین دندان ها و لثه باقی می ماند و تشکیل پلاک می دهد. اگر این پلاک ها هر روز به وسیله مسواک و نخ دندان پاک نشود، به تدریج سفت شده و در نتیجه بافت لثه از دندان ها جدا می گردد. به طوری که انواع باکتری، پلاک و تارتار به این فضا نفوذ کرده و افراد به صورت مکرر به عفونت و التهاب لثه مبتلا شده و شاهد باد کردن لثه برای مدت زمان طولانی خواهد بود. شایان ذکر است که این تورم در بسیاری موارد درد آور بوده و بیمار هنگام خوردن و آشامیدن احساس ناراحتی شدید خواهد داشت.
چرا لثه باد میکند؟
عدم استفاده صحیح و مستمر از مسواک و نخ دندان علت اصلی باد کردن لثه است. چرا که با خوردن مواد غذایی و آشامیدنی، بخشی از آنها بین دندانها و لثه باقی میماند و تشکیل پلاک میدهد. اگر این پلاکها هر روز به وسیله مسواک و نخ دندان پاک نشود، به تدریج سفت شده و درنتیجه بافت لثه از دندانها جدا میگردد. به طوری که انواع باکتری، پلاک و تارتار به این فضا نفوذ کرده و افراد به صورت مکرر به عفونت و التهاب لثه مبتلا شده و شاهد باد کردن لثه برای مدت زمان طولانی خواهد بود. شایان ذکر است که این تورم در بسیاری موارد دردآور بوده و بیمار هنگام خوردن و آشامیدن احساس ناراحتی شدید خواهد داشت.
دلایل اصلی تورم لثه کدامند؟
علاوه بر کم توجهی یا بی توجهی به بهداشت دهان و دندان، دلایل دیگری نیز وجود دارد، که موجب تورم و باد کرد لثه میشود. از بین اصلیترین و مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• استعمال دخانیات و جویدن تنباکوهای خوردنی
• مصرف الکل و سایر نوشیدنیهای حاوی الکل
• سوء تغذیه و عدم مصرف مناسب کربوهیدراتها، مواد قندی و ویتامین C
• خشک بودن فضای دهان و کم بودن بزاق
• ترمیم نامناسب دندانهای پوسیده و آسیب دیده
• دندانهای کج، نهفته و نیمه نهفته
• ابتلا به سرطان و بیماریهای تضعیف کننده سیستم ایمنی بدن
• مصرف داروهای خاص و تغییرات هورمونی در دورههای خاص نظیر قاعدگی، یائسگی و ...
روشهای درمان باد لثه
اکنون که با مفهوم ورم لثه و دلایل اصلی بروز آن آشنا شدید، زمان آن فرا میرسد تا بدانید که چه روشهایی برای درمان این مشکل شایع و مزمن وجود دارد. به عبارتی میخواهیم به این سؤال که "وقتی لثه باد میکنه چیکار کنیم؟" پاسخ دهیم. در این خصوص روشهای اصلی درمان باد لبه به قرار زیر است:
1- درمان خانگی باد کردن لثه
در صورتی که تازه به ورم لثه مبتلا شدهاید، میتوانید از روشهای خانگی برای درمان آن استفاده کنید. در غیر این صورت و با گذشت بیش از دو هفته از باد کردن لثه باید سریعاً به دندانپزشک متخصص بیماریهای لثه مراجعه نمایید. بدین ترتیب روشهای اصلی و کاربردی درمان خانگی باد لثه به ترتیب زیر عبارت است از:
استفاده از آب نمک
در بسیاری از مواقع شستشوی محیط دهان با آب نمک موجب تسکین التهاب لثه و درمان آن میشود. بدین صورت یک قاشق چایخوری نمک را با 8 اونس آب ولرم مخلوط کنید. پس از آن دهان را با این محلول به مدت 30 ثانیه بشویید و سپس آب را بیرون بریزید (قورت ندهید). انجام این کار دو تا سه بار در روز موجب میکروب زدایی فضای دهان و بافت لثه شده و به مرور باد لثه از بین خواهد رفت.
استفاده از کمپرس آب سرد و گرم
تجربیات نشان داده که استفاده از کمپرس آب سرد و گرم دو تا سه بار در روز در بازههای زمانی 5 دقیقهای موجب بهبود باد لثه شده و تورم آن را کاهش میدهد. همواره به یاد داشته باشید که کمپرس آب سرد یا گرم را حتماً روی محل تورم لثه قرار دهید. این کار موجب تسریع فرآیند تسکین ورم لثه و بهبودی کامل آن میشود.
استفاده از پراکسید هیدروژن
بسیاری از دانشمندان و متخصصین طب سنتی استفاده از پراکسید هیدروژن را برای درمان باد لثه مفید می دانند. در این روش سه قاشق غذاخوری پراکسیدن هیدروژن 3 درصد را با سه قاشق غذاخوری آب مخلوط کرده و سپس به مدت 30 ثانیه غرغره کنید. این کار را دو تا سه بار در روز انجام دهید و شاهد آثار مطلوب آن در کاهش باد لثه و درمان آن باشید. خاطر نشان می شود به هیچ عنوان محلول پراکسید هیدروژن را قورت ندهید و پس از شستشوی دهان، آن را کاملاً بیرون بریزید.
2- درمان پزشکی و دارویی باد لثه
یکی از روشهای پزشکی و مؤثر رفع باد لثه و بهبود وضعیت دهان استفاده مستمر از مسواک، خمیر دندان و نخ دندان است. درواقع رعایت نکات بهداشتی و حفظ سلامت دهان و دندان از بروز هرگونه پلاک، باکتری، تارتار و درنتیجه التهاب و ورم لثه جلوگیری میکند.
مصرف آنتی بیوتیک و مسکن
مصرف داروهای آنتی بیوتیک، خشک کننده و مسکن نیز ضمن تسکین درد ناشی از باد کردن لثه، موجب التیام ورم لثه میگردد. به عبارتی این داروها به مقابله با عفونتهای شایع لثه میپردازند و بدین ترتیب بیمار شاهد رفع کامل باد لثه و بهبودی آن خواهد بود.
رژیم غذایی مناسب
همانگونه که در ابتدا نیز به آن اشاره کردیم، سوء تغذیه و مصرف نادرست مواد غذایی موجب عفونت، التهاب و ورم لثه میگردد. از اینرو با استفاده از یک رژیم غذایی مناسب و مصرف مواد غذایی مفید مثل کربوهیدراتها، مواد قندی، کلسیم و ویتامین C میتوانید از سلامت لثه در برابر هرگونه عفونت، باکتری و التهاب جلوگیری کنید. در این رابطه مصرف مواد خوراکی حاوی ویتامین C نظیر خربزه درختی، فلفل دلمهای، توت فرنگی، آناناس، کیوی، پرتقال و همچنین مصرف لبنیات سالم و پاستوریزه را برای جذب کلسیم کافی دربدن افزایش دهید.
جراحی لثه
در بعضی مواقع تحلیل شدید بافت لثه موجب بروز عفونتهای مزمن و باد کردن لثه میشود. در اینگونه موارد برای درمان باد لثه دندانپزشکان متخصص بیماریهای لثه، اقدام به جراحی لثه و پیوند بافت لثه میکنند. این روش تأثیر بسزایی در درمان این بیماری شایع لثه دارد و موجب بهبودی کامل بیمار خواهد شد.
سخن آخر
باد کردن یا ورم لثه ممکن است برای بسیاری از افراد یک بیماری شایع و ساده به نظر برسد. در حالی که این بیماری نه تنها ساده نیست، بلکه تشدید آن موجب آسیب به بافت لثه، تحلیل استخوان فک و لق شدن دندانها میشود. بنابراین این بیماری مزمن را جدی بگیرید و درصورت مشاهده آن سریعاً نسبت به درمان آن اقدام کنید. در این راستا میتوانید به مطب دکتر الهام وزیری نهاد متخصصین درمان بیماریهای لثه و ایمپلنت دندان مراجعه نموده و از خدمات تخصصی و با کیفیت ایشان برای درمان کامل باد لثه بهرهمند شوید. جهت کسب اطلاعات بیشتر، دریافت مشاوره و رزرو نوبت به وب سایت دندانپزشکی دکتر الهام وزیری نهاد مراجعه نمایید.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*