به گزارش روابط عمومی مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی SID، استاندارد مجموعهای از قوانین، دستورالعملها و مشخصات فنی است که برای تضمین کیفیت، ایمنی و سازگاری محصولات و خدمات در یک صنعت یا حوزه خاص استفاده میشود. استانداردها جهت تعیین نحوه طراحی، تولید، اجرا و ارزیابی محصولات و خدمات توسط سازمانها و مؤسسات مختلف استفاده میشوند. همچنین، استانداردها را میتوان ابزاری جهت ارتقاء کارایی، بهبود فرآیندها و حفاظت از محیط زیست نیز نامید.
شاخص استاندارد
شاخص استاندارد به معنای معیاری است که برای اندازهگیری و ارزیابی عملکرد یا کیفیت یک سیستم، فرآیند یا محصول مورد استفاده قرار میگیرد. این شاخصها که معمولاً با استفاده از مقادیر کمی یا کیفی به دست میآیند، بهعنوان یک معیار مشترک برای تعیین سطح عملکرد یا کیفیت در دسترس همه افراد و سازمانها قرار میگیرند. به دنبال این مطلب که: استاندارد، شهرها را هوشمندتر میکند، میتوان گفت که استفاده از شاخصهای استاندارد در طراحی و پیادهسازی شهرهای هوشمند، به شهرداران و مسئولان شهری کمک میکند تا عملکرد و کیفیت خدمات شهری را ارزیابی کرده و اقدامات مناسبی را برای بهبود آنها انجام دهند. این استانداردها شامل مواردی همچون: ارتباطات هوشمند، اینترنت اشیاء، حفاظت از دادهها، انرژی پایدار و مدیریت منابع و ... است.
ازآنجاکه استاندارد طیف وسیعی از موضوعات را در برمیگیرد، موضوعات بهکار رفته در مقالات علمی نیز متفاوت است. به همین دلیل به بررسی مقالات فارسی با موضوع استاندارد در حوزههای موضوعی مختلف در پایگاه اطلاعات علمی جهاددانشگاهی (SID) خواهیم پرداخت.
تجزیه و تحلیل مقالات پربازدید علمی فارسی با موضوع استاندارد
جدول 1، مقالات فارسی با موضوع استاندارد که بیشترین بازدید را داشتهاند، نشان میدهد.
براین اساس مقالات «مقایسه اثر بخشی تک دوز تینیدازول با دوره 7 روزه مترونیدازول، دوز استاندارد، در درمان ژیاردیازیس: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده»، «بررسی تاثیر سیستم توربوشارژر بر پارامترهای مصرف سوخت موتور، توان و کشش تراکتورهای ITM475 ،ITM485 و ITM800» و «بررسی سن استخوانی در کودکان 15- 7 سال در شهرستان سنندج» بهترتیب پربازدیدترین مقالات فارسی با موضوع استاندارد هستند.
مقالهی «مقایسه اثر بخشی تک دوز تینیدازول با دوره 7 روزه مترونیدازول، دوز استاندارد، در درمان ژیاردیازیس: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده» که در مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم (حکیم) منتشر شده، تاکنون بیش از 33 هزار بار بازدید داشته است.
این مقاله به بررسی ژیاردیازیس که از شایعترین عفونتهای انگلی رودهای در کشورهای درحال توسعه مانند ایران است، پرداخته است. درمان ژیاردیازیس با مترونیدازول معمولاً به مدت 7-10 روز و روزانه در سه نوبت صورت میگیرد. جامعه آماری این پژوهش شامل 106 کودک است که 69 نفر آنها پسر و 37 نفر دیگر دختر هستند. این مقاله به این نتیجه رسیده که تینیدازول با دوز واحد تأثیر بیشتری از مترونیدازول با دوز طولانی مدت بر روی ژیاردیا دارد. ضمناً عوارض جانبی دو دارو مختصر و تاحدودی قابل چشمپوشی است.
جهت دسترسی به لینک مقالات پربازدید با موضوع استاندارد به پیوست 1 در انتهای گزارش مراجعه شود.
جدول 1. مقالات فارسی پربازدید با موضوع استاندارد
شاخص استاندارد جهانی
شاخص استاندارد جهانی، مجموعهای از استانداردها و مشخصات فنی است که در سطح بینالمللی توسط سازمانها و مؤسسات مختلف تعیین شده است. این استانداردها در حوزههای مختلفی مانند کیفیت، ایمنی، محیط زیست، فناوری اطلاعات و غیره استفاده میشوند. شاخص استاندارد جهانی بهعنوان یک راهنمای بینالمللی برای طراحی، تولید و ارزیابی محصولات و خدمات بهکار میرود و به شرکتها و صنایع کمک میکند تا با بهبود فرآیندها، افزایش کیفیت و رقابتپذیری بیشتری داشته باشند.
با بررسی جدیدترین مقالات فارسی با موضوع استاندارد در حوزههای موضوعی مختلف در پایگاه اطلاعات علمی جهاددانشگاهی (SID) با موضوعات جدید در این حوزه آشنا خواهیم شد.
تجزیه و تحلیل مقالات جدید علمی فارسی با موضوع استاندارد
جدول 2، جدیدترین مقالات فارسی با موضوع استاندارد را نشان میدهد.
براین اساس مقالات «رده بندی شاخص های استاندارد جهانی LEED در معماری پایدار شهرهای معاصر ایران بر پایه ویژگی های زیست بوم منطقه ای: بررسی موردی شهر قم»، «استفاده از شاخص های SPI و SPEI در ارزیابی تأثیر خشک سالی بر کیفیت منابع آب سطحی (مطالعه موردی: رودخانه کشف رود)» و «بررسی رابطه فرهنگ ایمنی بیمار با استقرار استانداردهای مدیریتی اعتباربخشی ملی در بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل در سال 1400» جدیدترین مقالات فارسی با موضوع استاندارد هستند.
مقالهی «رده بندی شاخص های استاندارد جهانی LEED در معماری پایدار شهرهای معاصر ایران بر پایه ویژگی های زیست بوم منطقه ای: بررسی موردی شهر قم» که در مجله تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی (علوم جغرافیایی) منتشر شده است، به بررسی رویکرد معماری پایدار بر پایه اصول استاندارد جهانی با درنظر گرفتن آییننامه استاندارد جهانی LEED در منطقه شهر قم پرداخته است. به این منظور سنجههای ارزشیابی بافتها و محلات شهری در آییننامه مرجع (LEED) تبیین شده و سپس با هدف تعیین رده اهمیت، شاخصهای مبنا در مقیاس منطقه مورد مطالعه -به عنوان شهرکهای نو ساختار (شهر پردیسان)- به شیوه تحلیل کیفی مورد بررسی قرار گرفته است. در نهایت سنجش کمی در هر بخش از شاخصهای زمینه بر پایه دادههای مستند آماری موجود برای زیرشاخصهای اعتباربخشی انجام پذیرفته است و باتوجه به یافتههای نهایی, ردهبندی جدیدی از شاخصهای جدول ارزیابی مبنا برای طرح بافتهای شهری دوران معاصر براساس میزان اثربخشی ارائه شده است. این مقاله به این نتیجه رسیده که ردهبندی شاخصهای LEED برای طرح معماری شهرهای معاصر با رویکرد معماری پایدار در شهر قم و براساس شرایط بومی منطقهای است.
جهت دسترسی به لینک مقالات جدید با موضوع استاندارد به پیوست 2 در انتهای گزارش مراجعه شود.
جدول 2. مقالات فارسی جدید با موضوع استاندارد
منابع:
فلاح، محمد، و مشتاقی، سیدعلی اکبر. (1384). مقایسه اثر بخشی تک دوز تینیدازول با دوره 7 روزه مترونیدازول, دوز استاندارد, در درمان ژیاردیازیس: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. تحقیقات نظام سلامت حکیم (حکیم)، 8(1)، 16-21. SID. https://sid.ir/paper/29127/fa
حاجی امیری، حسن، و ثقفی اصل، آرش. (1402). رده بندی شاخص های استاندارد جهانی LEED در معماری پایدار شهرهای معاصر ایران بر پایه ویژگی های زیست بوم منطقه ای: بررسی موردی شهر قم. تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی (علوم جغرافیایی)، 23(68 )، 293-311. SID. https://sid.ir/paper/962944/fa
*************************
پیوست 1. جهت ورود به صفحه مقالات پربازدید با موضوع استاندارد روی عنوان مقاله کلیک کنید.
* مقایسه اثر بخشی تک دوز تینیدازول با دوره 7 روزه مترونیدازول، دوز استاندارد، در درمان ژیاردیازیس: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده
* بررسی تاثیر سیستم توربوشارژر بر پارامترهای مصرف سوخت موتور، توان و کشش تراکتورهای ITM475 ،ITM485 و ITM800
* بررسی سن استخوانی در کودکان 15- 7 سال در شهرستان سنندج
* ارزیابی و مقایسه اثر زلزله حوزه های نزدیک و دور از گسل با طیف طرح استاندارد آیین نامه 2800 ایران
* استانداردسازی پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF): ترجمه و روان سنجی گونه ایرانی
پیوست 2. جهت ورود به صفحه مقالات جدید با موضوع استاندارد روی عنوان مقاله کلیک کنید.
* رده بندی شاخص های استاندارد جهانی LEED در معماری پایدار شهرهای معاصر ایران بر پایه ویژگی های زیست بوم منطقه ای: بررسی موردی شهر قم
* استفاده از شاخص های SPI و SPEI در ارزیابی تأثیر خشک سالی بر کیفیت منابع آب سطحی (مطالعه موردی: رودخانه کشف رود)
* بررسی رابطه فرهنگ ایمنی بیمار با استقرار استانداردهای مدیریتی اعتباربخشی ملی در بیمارستان امام خمینی شهر اردبیل در سال 1400
* مطالعه تطبیقی دلایل اداره قراردادهای استاندارد ناعادلانه
* بررسی رابطه فرهنگ ایمنی بیمار با استقرار استانداردهای مدیریتی اعتباربخشی ملی در بیمارستان امام خمینی