بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

دوزینگ پمپ چیست و چه کاربردهایی در صنعت ایران دارد؟


دوزینگ پمپ (Dosing Ppump) به منظور تزریق و جا به جایی میزان مشخص و دقیقی از مواد سیال شیمیایی به داخل مخازن خطوط تولید در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

دوزینگ پمپ (Dosing Ppump) نوعی پمپ است که از قابلیت‌های ویژه‌ای برخوردار است و به منظور تزریق و جا‌به‌جایی میزان مشخص و دقیقی از مواد سیال شیمیایی به داخل مخازن خطوط تولید در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع پمپ با نام‌های پمپ اندازه‌گیری، پمپ تزریق مواد شیمیایی (Injection Pump)، پمپ کلرزن یا کلریناتور و مترینگ (Metering Pump) هم شناخته می‌شود. انواع مختلف این نوع پمپ با دبی پایین طراحی و تولید می‌شوند. البته در صورت درخواست مشتریان در زمان ثبت سفارش امکان تولید با دبی بالا هم وجود دارد. به طور کلی دبی این پمپ‌ها با استفاده از پیچ میکرومتر قابل تنظیم است و براساس فشار خط صورت می‌پذیرد. برای آشنایی بیشتر با ویژگی‌ها، انواع و کاربردهای دوزینگ پمپ تا انتهای این این مقاله با ما همراه باشید.

 


 

دوزینگ پمپ چه ویژگی‌هایی دارد؟

دوزینگ پمپ الکتروپمپ کوچکی با وزن پایین و دقت بالاست که برای کلرزنی و ضدعفونی کردن آب استخرها و تزریق مواد اسیدی و قلیایی به مخازن و لوله‌های تحت فشار در صنایع آب و فاضلاب، صنایع کشاورزی، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، صنایع کاغذسازی، صنایع غذایی، صنایع پزشکی، صنایع دارویی، صنایع معدنی، صنایع تولید نیشکر و ... کاربرد فراوانی دارد. پرکاربردترین متریال‌های به کار رفته در ساخت پمپ‌های دوزینگ یا کلریناتور عبارت‌اند از: تفلون خالص یا PTFF، کانیار یا PVDF، فولاد ضد زنگ یا Stainless Steel وپلی پروپیلن و تفلون پی‌وی‌سی یا PVC.

ساختار کلی انواع مختلف این دستگاه از لوازم جانبی مانند شیرهای اطمینان، دمپرهای پالس، شیر پس فشار، صافی، شیر مخزن، یکنواخت‌کننده جریان، شیر نقطه تزریق، سنسور پارگی دیافراگم، سنسور پارامترهای آب، سطح‌سنج مخزنی، بیس پلیت، اینورتر، فن‌ خنک‌کننده موتور، تابلو برق، محفظه کالیبراسیون، صفحه نمایش و ... تشکیل شده است. از مهم‌ترین مزایای پمپ تزریق مواد شیمیایی می‌توان به مواردی مانند قابلیت انتقال کاتالیست‌ها و مایعات حاوی مواد جامد، پمپاژ کردن مایعات حاوی کمترین مقدار چربی، سبک بودن وزن، کوچک بودن سایز نسبت به پمپ‌های دیگر، پایین بودن هزینه‌های نصب و راه‌اندازی، پایین بودن مقدار سایش قطعات پمپ، عدم نیاز به محافظ در برابر افزایش ناگهانی میزان سرعت، عدم وجود محدودیت برای تأمین فشار دبی، قابلیت تنظیم دبی برای جلوگیری از خطای انسانی هنگام تزریق مواد، فراهم کردن شرایط انتقال مایعات با ویسکوزیته بالا و عدم تاثیر گراویته سیال در میزان جریان پمپ اشاره کرد.

 


 

انواع دوزینگ پمپ به چند دسته تقسیم می‌شوند؟

انواع دوزینگ پمپ از نظر مکانیزم انتقال قدرت به دو گروه سلونوئیدی و موتوری و از نظر میزان تراکم سیال به سه گروه دیافراگمی، پیستونی و پلانجری تقسیم می‌شوند که در ادامه راجع به هر یک از آن‌ها توضیح خواهیم داد.

پمپ سلونوئیدی(Solenoid pump)

پمپ سلونوئیدی یا الکترومغناطیسی یکی از پمپ‌های تزریق شیمیایی پرکاربرد است که در تولید آن از مگنت استفاده شده است. این نوع پمپ برای تزریق مواد شیمیایی با کمترین میزان دبی کاربرد دارد و انتقال مواد شیمیایی را از طریق سیم پیچ برقی انجام می‌دهد. پمپ‌های سلونوئیدی بیشتر در صنایع کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد. از مهم‌ترین ویژگی‌های پمپ سلونوئیدی می‌توان به مواردی مانند قابلیت تنظیم دستی، کنترل از طریق سیگنال پالس، کمتر بودن حجم تزریق مواد شیمیایی نسبت به پمپ‌های برقی و قیمت مقرون‌به‌صرفه اشاره کرد.

پمپ‌ موتوری

پمپ موتوری نوع دیگری دوزینگ پمپ است که یک موتور الکتریکی قدرت مورد نیاز آن را تأمین‌ می‌کند و برای دبی بالا کاربرد دارد. سرو صدای پمپ‌های موتوری نسبت به پمپ‌های سلونوئیدی کمتر است. برای افزایش گشتاور و همچنین کاهش دادن دور موتور در این پمپ از گیربکس استفاده شده است‌. از مهم‌ترین ویژگی‌های پمپ‌های موتوری می‌توان به مواردی مانند داشتن کلاس حفاظتی برای جلوگیری از نفوذ رطوبت و گرد و غبار به داخل پمپ، یکنواخت‌تر بودن جریان و امکان استفاده در ظرفیت‌های بالا اشاره کرد.

پمپ دیافراگمی (diaphragm pump)

پمپ دیافراگمی یا پمپ کلرزن یکی دیگر از انواع پمپ‌های تزریق شیمیایی جابه‌جایی مثبت است که بیشتر برای تزریق کلر و مواد شیمیایی دیگر به آب استخر و سیستم‌های تصفیه آب و فاضلاب با بالاترین میزان دبی کاربرد دارد. نحوه راه‌اندازی انواع مختلف پمپ‌های دیافراگمی به صورت پنوماتیکی، برقی و دستی انجام می‌شود‌. در این نوع پمپ حرکت شفت باعث ایجاد انبساط و انقباض در دیافراگم شده و باعث می‌شود که مواد شیمیایی به سیال تزریق شوند. از مهم‌ترین مزایای این نوع پمپ می‌توان به مواردی مانند مقاومت در برابر خوردگی، دقت و راندمان بالا، امکان استفاده در دبی‌های ثابت و پایدار و نشت نکردن سیال به بخش محرک یا موتور پمپ اشاره کرد.

پمپ پیستونی(Piston Pump)

یک نوع دوزینگ پمپ پرکاربرد در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ماشین‌سازی، صنایع غذایی و دارویی، صنایع تولید نوشیدنی و صنعت تصفیه آب و فاضلاب پمپ پیستونی نام دارد. این نوع پمپ جابه‌جایی مثبت از طریق حرکت رفت و برگشت پیستون کار می‌کند. از مهم‌ترین مزایای پمپ‌های پیستونی می‌توان به مواردی مانند قابلیت تنظیم دبی، کاربرد در دبی‌های بالا، قابلیت پمپاژ سیالات گوناگون و مقاومت بالا اشاره کرد.

پمپ پلانجری (plunger pump)

عملکرد پمپ‌های پلانجری شبیه به پمپ‌های پیستونی است؛ با این تفاوت که در آن‌ها به جای پیستون، پلانجر به کار رفته است. قطر پلانجر باریک‌تر و طول آن بیشتر از پیستون است. از این پمپ در فشارهای بالا و دبی‌ها کم استفاده می‌شود‌. از مهم‌ترین مزایای پمپ‌های پلانجری می‌توان به امکان استفاده در روغن‌کاری قطره‌ای انواع کمپرسور اشاره کرد.

 


 

مهم‌ترین کاربردهای دوزینگ پمپ کدام‌اند؟

  • تزریق کلر به استخرهای شنا

  • تزریق مواد شیمیایی به مواد مورد نیاز تولید کاغذسازی

  • تزریق مواد شیمیایی به مواد مورد نیاز تولید پارچه

  • تزریق رنگ به بنزین در صنایع پتروشیمی

  • تزریق مواد شیمیایی به بویلر، سیال‌ دیگ‌های بخار و سیستم‌های تصفیه برای جلوگیری از پوسیدگی تجهیزات

  • تزریق وایتکس به خطوط لوله‌های آب جهت گندزدایی آب

  • تزریق کنسانتره به مواد غذایی و تزریق اسید به نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه در صنایع غذایی

 

جمع‌بندی

در این مقاله راجع به ویژگی‌ها، انواع و کاربردهای دوزینگ پمپ صحبت کردیم. برای خرید آنلاین انواع مختلف این‌ نوع پمپ بهتر است به سایت شرکت‌های معتبر مراجعه کنید. در زمان خرید پارامترهایی مانند میزان دبی مورد نیاز، میزان فشار تزریق، دمای سیال، نوع پمپ از نظر سلونوئیدی بودن یا موتوری بودن، محل نصب پمپ، کلاس‌های حفاظتی، سیستم برقی، بررسی قطعات مورد نیاز برای کنترل سطح سیال، قیمت و برند پمپ را در نظر داشته باشید. امیدواریم با مطالعه این مقاله به جواب تمام سؤالات خود درباره دوزینگ پمپ دست پیدا کرده باشید.

 

*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهده‌ی سفارش‌دهنده است.*

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

برای خرید بهترین پمپ آب چه نکاتی را بدانیم.

تاریخ: 1400/12/16

بازدید: 2006

1400

زمان مطالعه: 5 دقیقه دقیقه

پمپ آب از جمله ابزارآلات صنعتی است که وجود آن در بسیاری از فضاها، حیاتی و بسیار مهم است.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

پمپ سیرکولاتور خطی موتور خانه چیست؟ + مزایا و معایب

تاریخ: 1401/08/08

بازدید: 887

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

به طور معمول پمپ های خطی به صورت عمودی بوده و قادر هستند از نوع اتصال مستقیم یا فریم داری باشند.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

برای خرید بهترین پمپ آب چه نکاتی را بدانیم.

تاریخ: 1400/12/16

بازدید: 2006

1400

زمان مطالعه: 5 دقیقه دقیقه

پمپ آب از جمله ابزارآلات صنعتی است که وجود آن در بسیاری از فضاها، حیاتی و بسیار مهم است.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

پمپ سیرکولاتور خطی موتور خانه چیست؟ + مزایا و معایب

تاریخ: 1401/08/08

بازدید: 887

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

به طور معمول پمپ های خطی به صورت عمودی بوده و قادر هستند از نوع اتصال مستقیم یا فریم داری باشند.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins