افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده به دلیل اینکه میزان قند خون این دسته از افراد بیش از حد مجاز بوده که بدن توانایی کنترل سطح قند خون خود را از دست میدهد و ایمپلنتهای دندانی 3 تا 6 ماه زمان نیاز دارند تا پایههای تیتانیومی به استخوان فک جوش بخورند و کاملاً بهبود پیدا کند. همین امر میتواند در بیماران با دیابت کنترل نشده مانع از جوش خوردن پایه ایمپلنتها با استخوان فک شود و در نتیجه کاشت ایمپلنت با دیابت ناسازگار به نظر برسد و یا با شکست مواجه شود.
ایمپلنت در افراد دیابتی یکی شرایط خاص که باید با مراقبتهای زیاد و نظارت انجام بگیرد. در این بخش میخواهیم علاوه بر پاسخ به این سژال که ایمپلنت دندان برای افراد دیابتی امکانپذیر هست یا خیر به جنبههای مختلف به شرایط ایمپلنت برای دیابتیها بپردازیم.
رابطه ایمپلنت دندان و دیابت علت ناسازگاری ایمپلنت با دیابت
تأثیر مستقیمی بین افزایش گلوکز خون و کند شدن روند بهبود زخمها وجود دارد. هرگونه تغییر در گلوکز خون و بالا ماندن آن به طور دائم عملکرد گلبولهای سفید را دچار اختلال میکند این اختلال میتواند سیستم ایمنی را ضعیف کند تا حدی که گلبولهای سفید بدن قادر به مقابله و مبارزه با باکتریها و زخم ها نباشد از جمله بهبود جراحتهای ناشی از کاشت ایمپلنت دندان.
علاوه بر این ممکن است دیابت کنترل نشده بر گردش خون تأثیرگذار باشد و ضعف سیستم بدن باعث کند شدن گردش خون که در نتیجه با نرسیدن مواد مغذی به زخمها مشکلات مربوط به ایمپلنت و دیابت را تشدید و باعث پس زدن ایمپلنت دندان باشد.
افراد دیابتی میتوانند ایمپلنت انجام دهند؟
افراد دیابتی نیز مانند سایرین با انجام مراقبتهای پیش از درمان و اقداماتی خاص از چند هفته قبل از جراحی ایمپلنت، می توانند سطح گلوکز خون خود را در حد ایده آل کنترل کنند. بدین منظور متخصص ایمپلنت بر حسب تجربه افراد دیابتی را به پزشک و متخصص مربوطه ارجاع میدهد. تا با انجام معاینات تخصصی و کنترل گلوکز سطح خون در آزمایشات مربوطه مسیر جراحی و کاشت ایمپلنت را برای بیماران دیابتی مطلوبتر کند.
مراقبتهای قبل از کاشت ایمپلنت در افراد دیابتی
دندانپزشک قبل از اقدام به انجام ایمپلنت برای کاهش عوارض مواردی را مورد بررسی قرار میدهد.
از آنجایی که دیابت میتواند بر روند جراحی و کاشت ایمپلنت تأثیر بگذارد، یک سری مراقبتها پیش از جراحی انجام میشود.
- کنترل سطح خون: از چند هفته قبل از جراحی ایمپلنت میزان قند خون خود و دیابت را کنترل کنید در صورت بالا بودن درمان ایمپلنت به تعویق میافتد.
- بهتر است جراح دندانپزشک را از داروهای مصرفی و نحوه مصرف مطلع سازید در صورت لزوم به تجویز دندانپزشک برای اصلاح نحوه مصرف به متخصص دیابت ارجاع داده شوید.
- تهیه آزمایش هموگلوبین ای وان سی(HBA1C) برای کنترل و اطمینان از قند بلند مدت خون.
- تهیه آزمایش کامل خون برای پیگیری و عدم وجود عفونت و مواردی از این قبیل.
- استفاده از داروهای کنترل کننده دیابت و مهار کنندهها در صورت لزوم ممکن است از 48 ساعت قبل از جراحی و کاشت ایمپلنت ممنوع باشد.
- بررسی کامل برای تعیین روش درمان ایمپلنت (توسط پزشک متخصص).
- در صورت استفاده از انسولین از پزشک خود بپرسید که چه دوزی را در چه زمانی برای قبل از جراحی و یا در حین جراحی مصرف کنید.
- آنچه در انجام ایمپلنت برای افراد دیابتی توجه قرار میگیرد به پزشک متخصص و متبحر است.
یک متخصص ایمپلنت تمام موارد لازم در بیماران دیابتی کنترل میکند و در مورد تمام ریسکهای ممکن با بیمار صحبت میکنند و به صورت متوالی پس از انجام درمان ایمپلنت بررسی و چکاپ میکند تا از میزان موفقیت ایمپلنت و سلامت محل جراحی مطمئن شود.
مراقبتهای بعد از جراحی و کاشت ایمپلنت دندان
به میزانی که مراقبتهای قبل از درمان اهمیت دارد مراقبتهای بعد از درمان ایمپلنت تا بهبودی کامل و استحکام ایمپلنت ضروری و الزامی است. عدم رعایت مراقبتها پس از درمان ایمپلنت احتمال خوب شدن زخم و ایجاد عفونت را افزایش میدهد.
به صورت منظم قند خون خود را کنترل کنید ممکن است به دلایل مختلفی مانند مصرف دارو، تغذیه، استرس و درد و … تغییر در سطح قند خون به وجود آمده باشد. همچنین در مورد زخم ایمپلنت صبور باشید و انتظار این را داشته باشید که زخم ایمپلنت شما خوب شود و طول درمان شما زیاد است در این مدت به صورت مرتب به متخصص خود مراجعه کنید تا وضعیت ایمپلنت و مواردی مانند داغی در لمس، تورم، عفونت درد یا بیحسی به صورت دقیق معاینه گردد. بهداشت در محیط ایمپلنت به درستی حفظ شود که در روند بهبود درمان و موفقیت ایمپلنت تأثیرگذار است.
از چه روشهای کاشت دندان برای افراد دیابتی استفاده میشود؟
روشهای مختلف ایمپلنت وجود دارد که متخصص با توجه به شرایط فک و دندانها و وضعیت قند خون برای کاهش عوارض مربوط به ایمپلنت و دیابت میتواند استفاده کند.
- ایمپلنت یک روزه
- بریج دندانی
- four All on (همه بر روی چهار پایه)
در روش ایمپلنتهای یک روزه معمولاً طرح درمانی برای یک دندان از دست رفته است به دلیل حجم دندان و ایجاد جراحی برای یک دندان روش مناسبی برای دیابتیها نیست چراکه برای بهبود به زمان بیشتری نیاز دارد معمولاً برای افراد دیابتی توصیه نمیگردد.
بهترین روش برای افراد دیابتی که اگر همه دندانهای فک از بین رفته باشد با قرار دادن چهار پایه ایمپلنت کاملی از مجموعه دندانهای فک بالا و پایین فراهم میشود. متخصص با قرار دادن چهار پایه ایمپلنت در فک بالا و فک پایین همه دندانها را روی آن سوار میکند روشها مورد استفاده است.
عوارض ایمپلنت برای افراد دیابتی
احتمال عوارض ایمپلنت برای تمام افراد وجود دارد اما در افراد دیابتی احتمال ایجاد عوارض بیشتر از افراد عادی است یکی از عوارض عفونت است افرادی که برای مدت زمان زیادی دیابت داشته باشند سطوح بالای قند در خون و بافتها به باکتریها اجازه رشد میدهد و روند عفونت را تسریع میکند. در صورت عدم مراجعه به متخصص که دانش کاملی از درمان ایمپلنت و یا افراد دیابتی داشته باشد ممکن است این عوارض را با شدت بیشتری نمایان کند.نکات مراقبتی قبل و بعد از درمان و معاینات تخصصی میتواند به پیوند استخوان و ایمپلنت کمک کند تا نتیجه موفقیت آمیزی از درمان حاصل شود.
جمعبندی
درنهایت برای ایمپلنت در افراد دیابتی باید گفت گرچه دیابت توان بدن را در مقابل بهبود زخم و جراحت کمتر میکند و مشکلات بین دیابت و ایمپلنت را به وجود میآورد اما با کنترل شرایط قبل، حین درمان و بعد درمان، این اقدام برای افراد دیابتی نیز قابل انجام خواهد بود. بنابراین نیاز است به دندانپزشکی مراجعه داشته باشید که علم، تخصص و تجربه کافی لازم جهت این موضوع را داشته باشد تا از احتمالات ناخوشایندی که ممکن است برای بیماران ایجاد شود جلوگیری کند. عارف کلینیک با حدود یک دهه فعالیت با مدیریت آقای دکتر مصطفی عارف با حضور بهترین متخصصان ایمپلنت به عنوان بهترین مرکز ایمپلنت در غرب تهران و کرج ، در میان مردم شناخته شده است و روزانه بیماران دیابتی زیادی از نقاط مختلف کشور جهت ایمپلنت کردن دندان به این مرکز مراجعه میکنند.
- Dubey RK, Gupta DK, Singh AK. Dental implant survival in diabetic patients; review and recommendations. Natl J Maxillofac Surg. 2013 Jul;4(2):142-50. doi: 10.4103/0975-5950.127642. PMID: 24665167; PMCID: PMC3961886.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*