قرارداد
امروزه انواع گوناگونی از قراردادها از جمله قرارداد مشارکت در ساخت، کار و ... وجود دارد که موضوعات مختلفی را پوشش میدهند و بیانگر توافقات بین طرفین است که اساس و بنیان هر معاملهای محسوب میگردند و تنظیم قراردادهای فوق به صورت رسمی در دفاتر اسناد رسمی میتواند اعتبار کامل به آنها بخشیده و آنها را غیر قابل انکار و تردید نماید.
سند پیش فروش آپارتمان
سند پیش فروش آپارتمان یکی از قراردادهای حیاتی و مهم در حوزه خرید و فروش ملک است که اهمیت بسیاری دارد زیرا این قرارداد شرایط و تعهدات طرفین را به صورت رسمی و قانونی تعیین میکند. با امضای این قرارداد، حقوق و وظایف طرفین مشخص میشود و در صورت وقوع اختلافات و نقض تعهدات، میتوان به این قرارداد به عنوان یک سند رسمی مراجعه کرد.
قرارداد پیش فروش آپارتمان چیست؟
قرارداد پیش فروش آپارتمان یک نوع قرارداد بیع و خرید است که بین فروشنده (پیش فروشنده) و خریدار (پیش خریدار) منعقد میشود و به این ترتیب، خریدار واحد مسکونی آتی الاحداث را خریداری مینماید.
در قرارداد پیش فروش آپارتمان، شرایط و جزئیات معامله شامل: مشخصات فروشنده و خریدار، مشخصات دقیق مورد معامله و حتی مصالح و تجهیزات مورد استفاده در مورد معامله، قیمت و شرایط پرداخت، زمان تحویل، زمان تنظیم سند، مسئولیتها و حقوق طرفین، شرایط لغو قرارداد و سایر اقتضائات مشخص میشوند. عموماً قرارداد پیش فروش آپارتمان، شامل شرایطی برای تکمیل و ساخت واحد مسکونی توسط فروشنده است.
به طور معمول قرارداد پیش فروش آپارتمان، امکان پرداخت اقساطی ثمن معامله را فراهم مینماید به عبارت دیگر خریدار مبلغی را به عنوان پیش پرداخت (معمولاً یک قسمت از کل مبلغ واحد مسکونی) پرداخت میکند و چندین قسط از آنرا در بازههای زمانی مختلف و براساس پیشرفت مراحل ساخت به فروشنده پرداخت مینماید و یکی از اقساط را در هنگام تحویل و الباقی ثمن را که معمولاً 10 درصد از مبلغ کل معامله است در زمان تنظیم سند قطعی پرداخت مینماید.
پیش فروش آپارتمان به موجب سند رسمی یا سند عادی؟
برابر قانون پیش فروش آپارتمان مصوب سال 1389 تنظیم قرارداد پیش فروش آپارتمان باید به موجب سند رسمی و در دفاتر اسناد رسمی صورت پذیرد و تنظیم آن توسط مشاورین املاک وصف مجرمانه داشته و در صورت شکایت یکی از طرفین قرارداد یا سازمان مسکن و شهرسازی می تواند به ترتیب مشمول مجازات های حبس و یا جزای نقدی و تعلیق موقت پروانه کسب بنگاه های معاملاتی و ابطال آن حسب مورد میگردد.
سند رسمی قرارداد پیش فروش آپارتمان باید در دفتر اسناد رسمی تنظیم گردد. تنظیم قرارداد پیش فروش در دفتر اسناد رسمی علاوه بر اینکه به طرفین امکان میدهد در صورت نقض قرارداد، به راحتی و با کمترین هزینهها از حقوق خود دفاع کنند مانع جدی برای نقض شروط و تعهدات قرارداد توسط طرفین بوده که این امر موجب میگردد وقت با ارزش طرفین در دادگاهها تلف نگردد.
تنظیم قرارداد پیش فروش در دفتر اسناد رسمی دارای مزایای قابل توجهی است که عبارتند از:
1. هزینه تنظیم سند رسمی بسیار کمتر ازهزینه قراردادهای تنظیمی در بنگاههای معاملاتی است چراکه مبنای وصول حق الثبت و حق التحریر اسناد پیش فروش ارزش معاملاتی مندرج در دفترچه مالیاتی است که بسیار کمتر از مبلغ واقعی و قراردادی است.
2 - لازم الاجرا بودن و قابلیت اجرا بدون احتیاج به حکم محاکم قضایی: قرارداد پیش فروشی که در دفتر اسناد رسمی تنظیم میشود، به عنوان یک سند رسمی قانونی شناخته شده که در صورت عدم اجرای تعهدات توسط هر یک از طرفین، طرف مقابل بدون احتیاج به حکم محاکم قضایی، میتواند تقاضای اجراییه نموده و از طریق واحد اجرای سازمان ثبت، طرف نقض کننده را ملزم به اجرای تعهدات خود نماید که این امر زمان و هزینههای مربوط به رفتن به دادگاه را کاهش داده و فرایند اجرایی را سریعتر و آسانتر میکند.
3- انکار و تردید نسبت به مندرجات سند رسمی درخصوص تمام بخشهای آن ازجمله مبلغ قرارداد، تعهدات طرفین، امضاء ذیل قرارداد و غیره مسموع نبوده در حالیکه قراردادهای عادی قابل انکار و تردید بوده و اثبات اصالت آنها می تواند چالش بزرگی برای طرفین باشد.
4- اعتبار اسناد رسمی در محاکم قضایی و ارگانهای دولتی:
هیچ یک از قضات و مأمورین دولتی نمیتوانند به سند رسمی ثبت شده در دفاتر اعتبار ندهند و درصورت عدم اعتبار بخشیدن به اسناد رسمی تحت تعقیب انتظامی قرار گرفته و چنانچه از این بابت خسارت و یا ضرری متوجه دارنده سند شود مسئول جبران خسارت هستند.
مزایا قرارداد پیش فروش آپارتمان
عقد قرارداد پیش فروش آپارتمان برای خریداران مزایایی دارد که عبارتند از:
1. قیمت مناسبتر
قیمت آپارتمانها در زمانی که هنوز به طور کامل ساخته نشدهاند، معمولاً کمتر از زمانی است که آپارتمانها به طور کامل ساخته و آماده فروش هستند.
2 – پرداخت اقساطی ثمن معامله
همانگونه که در مراتب بالا عنوان شد خریدار میتواند مطابق توافق صورت گرفته، ثمن معامله را طی اقساط پرداخت نماید .
3- انتخاب متریال
خریدار میتواند مصالح و تجهیزات واحد خود را مطابق توافق قبلی یا طی توافق جداگانه با فروشنده انتخاب نموده و واحد خود را مطابق سلیقه خود خریداری نماید.
4- تسویه ثمن معامله براساس نرخ زمان معامله
ازآنجائیکه ثمن معامله در زمان تنظیم قرارداد مورد توافق طرفین قرارداد قرار میگیرد لذا افزایش یا کاهش قیمت در اثر تورم تأثیری بر ثمن نهایی معامله نخواهد داشت.
سخن آخر
بسیار از اختلافات، ناشی از قراردادهای عادی بوده که در بنگاههای معاملات ملکی؛ بدون داشتن دانش حقوقی و بدون اخذ استعلام از مراجع ثبتی در خصوص مالکیت و بررسی عدم بازداشت ملک، قراردادهای معارض و دارای نقصان حقوقی تنظیم میگردد و اسناد عادی با الصاق هولوگرام و یا داشتن کد رهگیری هرگز رسمی نمیشوند و اخذ کد رهگیری برای قراردادهای تنظیمی در بنگاههای معاملاتی صرفاً درخصوص تاریخ تنظیم قرارداد دارای ارزش هستند.
بی شک حقوق متعاملین با تنظیم قراردادهای عادی پیش فروش تضییع میشود و نهایتاً بعد از انجام اغلب معاملات، مراجع قضایی مواجه با تشکیل پروندههای قضایی، شده و متعاملین هم علاوه بر خسارات زیاد، راهی راهروهای دادگاهها شده و هم دولیت و هم جامعه از این امر آسیب میبیند.
در این مقاله درباره قرارداد پیش فروش آپارتمان صحبت شد. قرارداد پیش فروش آپارتمان از نظر حقوقی و عرفی حائز اهمیت است زیرا تضمین میکند که هر دو طرف معامله به تعهدات خود عمل کنند و حقوق و منافع هر یک از آنها حفظ شود. این قرارداد به عنوان یک سند رسمی و ملزم، اعتماد طرفین به هم را افزایش میدهد و اختلافات را کاهش میدهد.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*