کمپرسورهای باد ابزارهای مفیدی هستند که کاربردهای مختلفی دارند، اما می توانند گران قیمت باشند. با این حال، با کمی دانش و ابزار، می توانید کمپرسور باد خود را با قطعات نسبتاً ساده بسازید. در این مقاله، شما را با قطعات مورد نیاز برای ساخت کمپرسور باد و نحوه مونتاژ آنها آشنا خواهیم کرد.
کمپرسورباد چیست؟
همانطور که در کمپرسورسازان یکی از برترین تولید کننده کمپرسور پیستونی و کمپرسور اسکرو آمده است:
کمپرسور یک دستگاه مکانیکی است که هوای محیط را مکش کرده و با فشرده سازی آن فشار هوا را تا میزان قابل توجهی بالا می برند که از این هوای فشرده با فشار بالا برای تجهیزات و ماشین آلات پنوماتیکی در بسیاری از صنایع استفاده می شود.
قطعات مورد نیاز برای ساخت کمپرسور باد
قبل از اینکه به سراغ آموزش ساخت پمپ باد با موتور یخچال برویم باید قطعات لازم آن را تهیه کنید این قطعات به شرح زیر است:
- موتور یخچال
- باتری یا منبع تغذیه
- پمپ
- شیلنگ
- مخزن هوا
- سوئیچ یا کلید
5 مرحله برای ساخت کمپرسور باد
ساخت کمپرسور باد با استفاده از موتور یخچال روشی خلاقانه و کمهزینه برای تولید باد فشرده است. این فرایند شامل چند مرحله ساده است که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
مرحله 1: آماده سازی موتور یخچال
همانطور که در روتو پارس آمده است:
در مرحله اول آموزش ساخت پمپ باد با موتور یخچال اطمینان حاصل کنید که موتور یخچال قطع برق شده است و امنیت کامل برای کار با آن فراهم شده است؛ موتور را باز کنید و آن را از بخشهای دیگر یخچال جدا کنید. در صورت نیاز، مراحل جدا کردن موتور ممکن است بسته به مدل یخچال متفاوت باشد و موتور را از هر گونه ذرات غبار و آلودگی پاکسازی کنید.
مرحله 2: اتصال شلنگ
یک شیلنگ مقاوم با طول مناسب تهیه کنید. طول شیلنگ به کاربرد مورد نظر شما (مثلاً اتصال به مخزن هوا) بستگی دارد. یک سر شیلنگ را به خروجی هوای پمپ وصل کنید. محل اتصال معمولاً یکی از لولههای موجود روی موتور است.
مرحله3: نصب مخزن هوا
هوای فشرده تولید شده از کمپرسور باد به سمت مخزن ذخیره (Tank) فرستاده می شود تا در زمان نیاز بتوان از آن استفاده نمود. موضوعی که در رابطه با مخزن ذخیره هوا بسیار مهم است:
- ضخامت ورق
- جنس ورق مخزن
- نوع جوشکاری مخزن
- رنگ بدنه مخزن
میتوانید از مخازن آماده موجود در بازار استفاده کنید، یا برای صرفهجویی در هزینه، خودتان یکی بسازید. برای عملکرد بهتر، مخزن را تا حد امکان نزدیک به پمپ قرار دهید. از یک شیلنگ بادوام و مقاوم در برابر فشار برای اتصال مخزن به پمپ استفاده کنید.
همانطور که در ایران پمپ آمده است:
یکی دیگر از قطعات مهم در ساخت پمپ باد، پرشر سوئیچ یا کلید قطع کن میباشد. پرشر سوئیچ با اسامی مختلفی چون کلید اتوماتیک، کلید فشار و کلید قطع کن شناخته میشود. پرشر سوئیچ بر روی مخزن نصب شده و فشار هوای داخل مخزن را در بازه مشخص شدهای تنظیم میکند.
مرحله 4: اتصال منبع تغذیه به کمپرسور
اگر موتور یخچال دارای باتری داخلی باشد میتوانید از همان باتری استفاده کنید در این شرایط نیازی به اتصالات جداگانه ای نیست. ولی اگر بخواهید از منبع تغذیه خارجی (باتری یا آداپتور) استفاده کنید باید آن را به موتور یخچال وصل کنید و دقیت کنید که پایانههای مثبت و منفی منبع تغذیه را به پایانههای مربوطه روی موتور وصل می کنید.
مرحله 5: راه اندازی کمپرسور باد
قبل از روشن کردن پمپ، از محکم بودن تمام اتصالات و عدم نشتی هوا از شیلنگها و اتصالات اطمینان حاصل کنید. منبع تغذیه را روشن کنید. موتور یخچال و پمپ باید روشن شوند.
مزایای کمپرسور باد یخچالی
- بی صدا و بدون لرزش: برخلاف کمپرسورهای پر سر و صدای پیستونی، پمپ باد یخچالی برای استفاده در مکان های عمومی و مسکونی مانند آپارتمان ها و کارگاه های کوچک ایده آل است.
- قدرتمند: با وجود اندازه جمع و جور، این پمپ ها می توانند قدرت کافی برای انجام طیف وسیعی از کارها را ارائه دهند.
- قابل تنظیم: می توانید با توجه به نیاز خود، مدل های مختلف را با ظرفیت و قدرت های گوناگون انتخاب کنید.
- مصرف کم برق: این پمپ ها در مقایسه با سایر انواع کمپرسور، برق کمتری مصرف می کنند.
نکات مهم در نگهداری کمپرسور یخچالی
محل قرارگیری: کمپرسور را روی سطحی صاف و تراز قرار دهید. از قرار دادن آن در محیط های مرطوب و پر گرد و غبار خودداری کنید.
نحوه استفاده: اگر از پمپ به مدت طولانی استفاده می کنید، به طور متناوب به آن استراحت دهید هر 10 دقیقه یکبار به مدت 10 دقیقه خاموش کنید . حدوداً هفته ای یکبار (بعد از 50 ساعت کار)، مایعات داخل مخزن را تخلیه کنید تا از زنگ زدگی و پاشش قطرات آب با باد جلوگیری شود.
چرا موتور یخچال برای کمپرسورهوای خانگی مناسب است؟
موتور یخچال (یا همان کمپرسور) به دلایل متعددی می تواند گزینه ی مناسبی برای ساخت کمپرسور هوای خانگی باشد.
بی صدا و بادوام:
موتور یخچال به دلیل مکانیزم الکتریکی و استفاده از راه انداز سلفی در اکثر مدل ها بسیار کم صدا است. این نوع راه انداز، عمر و دوام موتور را نیز به طور قابل توجهی افزایش می دهد.
مصرف کم برق:
موتور یخچال مصرف برق بسیار پایینی بین 100 تا 300 وات دارد. این امر آن را به گزینه ای مقرون به صرفه برای استفاده ی طولانی مدت تبدیل می کند.
فشار هوای بالا:
موتور یخچال به راحتی می تواند فشار هوایی تا 8 بار را تامین کند. برخی ادعاها حتی از فشار تا 36 بار نیز خبر می دهند.
دبی هوای مناسب:
دبی هوای تولیدی توسط این موتور حدود 28 لیتر بر دقیقه است که برای مصارف خانگی کافی به نظر می رسد.
سرعت بالا:
موتور یخچال از سرعت قابل قبولی برخوردار است به عنوان مثال، در آزمایشی، یک موتور رایج در بازار توانست مخزن 3 لیتری را در 1 دقیقه و 20 ثانیه از 0 به 8 بار برساند.
اشغال فضای کم:
موتور یخچال فضای نسبتاً کمی اشغال می کند که آن را برای استفاده در فضاهای محدود مناسب می سازد.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*