ممکن است در مورد برخی از فواید عسل شنیده باشید. والدینی که به دنبال جایگزینی برای شکر هستند اغلب عسل را به عنوان یک خوراکی طبیعی و مقوی انتخاب میکنند. با این حال، اگر کودک شما زیر یک سال سن دارد، اصلاً نباید به او عسل بدهید؛ زیرا دادن عسل به نوزاد بسیار برای او ضرر دارد!
عسل میتواند باعث بوتولیسم که نوعی مسمومیت غذایی است در نوزادان زیر یک سال ایجاد شود. نوزادان نباید به هیچ طریقی عسل بخورند، حتی در غذاهای پخته شده عسل برای نوزادی که تازه متولد شده و زیر یک تا دو سال دارند ضرر دارد.
با این حال دیده شده که برخی از والدین از عسل برای زردی و درمان آن استفاده میکنند که این راه هم بسیار غلط بوده و باید بدانید که خوردن عسل برای زردی نوزاد ضرر دارد.
اما در مواقعی ممکن است پیش بیاید که به طور اشتباه به کودک زیر یک سال خود عسل بدهید یا فرزند کوچکتان عسل خورده باشد و میخواهید بدانید که اگر به کودک عسل دادیم چه کنیم؟
برای پاسخ به سؤالهای رایجی که درمورد خوردن عسل نوزاد، مضرات عسل برای کودکان زیر دو سال و غیره که در انجمنهای مختلفی نظیر نی نی سایت هم مطرح شده است، ادامه مطلب قطعاً برای شما مفید خواهد بود.
(قبل از شروع خواندن این مطلب بهتر است نگاهی به مقاله معتبر زردی نوزاد چیست؟ بیندازید تا درک بهتری از این بیماری داشته باشید.)
بوتولیسم چیست؟ + علائم بیماری
دادن عسل به کودک زیر یک سال با یک بیماری نادر اما جدی به نام بوتولیسم نوزاد همراه است. بوتولیسم نوزاد در اثر قرار گرفتن در معرض هاگ باکتریها ایجاد میشود. این باکتریها میتوانند در روده کودک شما رشد کرده و تکثیر شوند و یک سم خطرناک تولید کنند که باعث بوتولیسم نوزاد میشود.
بوتولیسم اغلب در نوزادان زیر شش ماه رخ میدهد. اکثر بزرگسالان و کودکان بزرگتر دارای مواد و سیستم دفاعی در روده خود هستند که از جوانه زدن و تکثیر هاگها جلوگیری میکند. البته توجه داشته باشید که عسل تنها منبعی نیست که باعث بوتولیسم میشود. این هاگها میتوانند در خاک یا گردوغبار نیز وجود داشته باشند.
علائم بوتولیسم نوزاد میتواند خفیف یا شدید باشد که میتواند شامل موارد زیر نیز باشد:
- ضعف یا فلاپی کلی بدن نوزاد
- تغذیه آهسته و ضعیف نوزاد
- یبوست نوزاد
- بی حالی نوزاد
- تغییر در حالت چهره نوزاد
همچنین کودک شما ممکن است تحریک پذیر باشد، مشکلات تنفسی بگیرد یا گریه ضعیفی داشته باشد، تعدادی از نوزادان نیز ممکن است تشنج را تجربه کنند.
علائم بوتولیسم معمولاً در عرض 12 تا 36 ساعت پس از خوردن غذاهای آلوده ظاهر میشود و اغلب با یبوست شروع میشود. با این حال، برخی از نوزادان مبتلا به بوتولیسم ممکن است تا 14 روز پس از مواجهه با آن علائمی را نشان ندهند.
برخی از علائم بوتولیسم، مانند بیحالی و تحریکپذیری، ممکن است منجر به تشخیص نادرست سایر بیماریها، مانند سپسیس شود، بنابراین مهم است که به پزشک کودک خود اطلاع دهید که نوزادتان عسل خورده است؛ زیرا تشخیص صحیح به نحوه صحیح درمان نوزاد شما بسیار کمک خواهد کرد.
توجه: اگر نوزاد شما اخیراً عسل مصرف کرده است و علائم بوتولیسم را دارد، باید فوراً به پزشک متخصص برای معاینه نوزاد خود مراجعه کنید.
خواص عسل برای کودکان چیست؟
از آنجایی که عسل یک شیرین کننده طبیعی است، بسیاری از مردم فکر میکنند که سالمتر از شکر است. عسل حاوی مقادیر کمی از موارد، ویتامینها، مواد معدنی، الکترولیتها، آنزیمها، آمینو اسید و فلاونوئیدها است.
با این حال، برای دریافت فواید این مواد مغذی، باید عسل بسیار بیشتری مصرف کنید. عسل یک قند است و کالری بالایی دارد. عسل به عنوان یک قند افزوده در نظر گرفته میشود، بنابراین باید در مصرف آن تعادل برقرار کرد.
زردی گرام توصیه میکند که به هیچ وجه به کودکان زیر 2 سال قند اضافه ندهید. قندی که به طور طبیعی در میوهها، غلات کامل، حبوبات یا لبنیات وجود دارد، شکر افزوده محسوب نمیشود. این قندهای طبیعی برای رشد و تکامل کودک شما ضروری هستند. قندهای افزوده شده ممکن است به عنوان ساکارز، دکستروز و غیره به عنوان عسل برچسب گذاری شوند که این مواد برای بدن خطرناک هستند.
![عسل و نوزاد](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/82679/175-SID.IR(776721)-2.jpg)
چه زمانی خوردن عسل برای نوزادان بی خطر است؟
قرار دادن کودک در معرض انواع غذاها و مواد جدید خوراکی یکی از هیجانانگیزترین بخشهای سال اول زندگی نوزاد است؛ از طرفی عسل شیرین و ملایم است، بنابراین والدین و مراقبان کودکان ممکن است فکر کنند که این ماده انتخاب خوبی برای شیرین کردن مواد دیگر با آن است. با این حال، کارشناسان تغذیه توصیه میکنند تا بعد از اولین سالگرد تولد نوزاد صبر کرده و سپس عسل را در رژیم غذایی نوزاد خود با مشورت پزشک یا افراد متخصص وارد کنید.
آیا پختن عسل آن را برای نوزادان بی خطر میکند؟
به طور کلی، خیر. هاگهایی که باعث بوتولیسم نوزاد میشوند در برابر گرما مقاوم هستند. پخت و پز یا پخت معمولی عسل در خانه هاگها را از بین نمیبرد. از آنجایی که روشهای فراوری متفاوت است، توصیه میشود از غذاهایی که در فروشگاهها حاوی عسل هستند، برای نوزادان زیر 12 ماه، از جمله محصولات پخته شده، نان، غلات و سایر محصولات خودداری شود.
آیا عسل برای درمان زردی نوزاد مناسب است؟
با توجه به اینکه زردی نوزاد یکی از بیماریهای شایع در بین نوزادان متولد شده است، اقدام برای درمان زردی و رفع بیلی روبین خون نوزاد که موجب زردی میشود، هدف اصلی هر والدینی است؛ اما متأسفانه به دلیل کمبود آگاهی و مطالب غیر جامع، والدین دست به هر نوع درمانی برای بهبود زردی بچه خود میزنند که بسیار کار اشتباهی است!
خوردن عسل برای زردی نوزاد و درمان یرقان یکی دیگر از اشتباههای رایج والدین است که فکر میکنند با عسل میتوانند زردی نوزاد خود را از بین ببرند، اما باید بدانند که این اتفاق نخواهد افتاد و برعکس حال نوزادشان وخیمتر خواهد شد.
با توجه به مطالعات انجام شده قطعیترین راه درمان زردی نوزاد، استفاده از دستگاه فتوتراپی و نوردرمانی نوزاد است. در این روش والدین با هزینهای کمتر، زمان کمتر و آسودگی بیشتر، نوزاد را زیر دستگاه زردی قرار میدهند تا در کوتاهترین زمان زردی نوزادشان از بین برود.
والدین عزیز میتوانند بجای استفاده از عسل برای زردی نوزاد با اجاره دستگاه زردی نوزاد از سایت معتبر زردی گرام، یرقان کودک خود را به راحتی درمان کنند.
اگر به کودک عسل دادیم چه کنیم؟
در بسیاری از مواقع ممکن است نوزاد به عسل دست پیدا کند و از آن بخورد یا به اشتباه ممکن است والدین به نوزاد خود عسل بدهند. در این مواقع ابتدا باید یک نفس عمیق بکشید و آرامش خود را حفظ کنید؛ زیرا خطر ابتلا به بیماری بوتولیسم بسیار کم بوده و بوتولیسم نوزادان شایع نیست.
اگر کودک غذا را با عسل میخورد، از دادن آن غذا خودداری کنید و بهمرورزمان مراقب علائم بوتولیسم باشید. علائم بیماری ممکن است بین 3 تا 30 روز طول بکشد تا ظاهر شوند و میتوانند از خفیف تا شدید متغیر باشند. این علائم عبارتند از: یبوست، گریه ضعیف، مکیدن ضعیف (کند شدن شیردهی)، ناتوانی در بیان حالات صورت، رفلکس ضعیف تهوع و از دست دادن کلی توان عضلانی به طوری که کودک ناتوان به نظر می رسد.
پس از مشاهده علائم بیماری یا مشکلات در نوزاد خود بهتر است هرچه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.
![نوزادی که زردی دارد](https://sid.ir/cdn/sid/content/post/82679/175-SID.IR(776721)-3.jpg)
عسل برای نوزاد؛ مفید یا مضر؟!
عسل یکی از مواد غذایی است که به دلیل خواص تغذیهای و درمانی آن مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. با این حال، مصرف عسل برای نوزادان زیر یک سال توصیه نمیشود. علت اصلی این توصیه، خطر ابتلا به بوتولیسم نوزادی است که میتواند ناشی از وجود اسپورهای باکتری در عسل باشد. این بیماری نادر اما جدی میتواند موجب ضعف عضلانی و مشکلات تنفسی در نوزادان شود؛ بنابراین، برای جلوگیری از بروز این مشکل، بهتر است از دادن عسل به نوزادان خودداری کرده و تا بعد از یک سالگی صبر کرد. همچنین برای درمان بیماریهای نوزاد مانند زردی، والدین باید بجای استفاده از عسل از دستگاه فتوتراپی برای درمان زردی نوزاد خود استفاده کنند.
مطالعات و مقالات متعدد نشان دادهاند که رعایت این توصیهها میتواند به طور قابل توجهی از خطرات سلامتی نوزاد جلوگیری کند.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*