همیشه به کارجویان گفته میشود که در یک رزومه سوابق خود را طوری نشان دهید که کارفرما را مجاب کند استخدامتان کند. اما اگر دانشجو باشیم و سوابق کاری نداشتیم چه کنیم؟ آیا میتوان بدون سابقه کار هم استخدام شد؟ آیا در شرایطی که میخواهیم برای اولینبار در فضای حرفهای کار کنیم، باز هم باید رزومه داشته باشیم؟ همهٔ افراد اولین تجربهٔ حرفهای خود را بدون سابقه کار شروع کردهاند. اما باید بدانید که برای این کار باید نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کاری را بلد باشید. چرا که باید بتوانید نشان دهید مهارتها و تواناییهای لازم برای کارکردن در کنار افراد حرفهای را دارید. اگر شما هم در شرایط مشابهی هستید، این یادداشت را تا انتها بخوانید. میخواهیم در 10 مرحله نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کار را آموزش دهیم.
چطور بدون سابقه کار رزومه بنویسیم؟، رزومه کارآموزی
حتی افرادی که سابقه کار ندارند، برای احراز یک فرصت کارآموزی نیاز به نوشتن رزومه دارند. اما مهم است اصول نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کار را بدانید. در وهله اول پیشنهاد میکنیم موقعیت شغلی دلخواه خود را در سایت کاریابی ایران تلنت به آدرس irantalent.com و یا در سایتهای کاریابی خارجی معتبر نظیر indeed.com و glassdoor.com جستجو کنید و شرایط و مهارتهایی که میتوانید در کوتاه مدت کسب کنید را یادداشت کنید و قدمی در راستای رشد این مهارتها بردارید. در نظر داشته باشید که حتماً به این 10 نکته توجه کنید:
1. اطلاعات تماس
این بخش ارز رزومه کارآموزی برای افراد بدون سابقه کار، هیچ تفاوتی با یک رزومه حرفهای ندارد. اطلاعات کامل تماس خود شامل نام کامل، شمارهتلفن، ایمیل و شهر و منطقه محل زندگیتان را در بالای رزومه بهصورت خوانا و صحیح بنویسید. بهتر است برای نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کار یک ایمیل اختصاصی ایجاد کنید که کمی رسمی باشد. برای این کار از پسوندهایی مانند Business یا Job در آدرس ایمیلتان استفاده کنید.
2. هدف یا خلاصه رزومه
در این بخش منظور از رزومه سوابق، پیشینه تحصیلی است. باید یک جمله کوتاه و متقاعدکننده بنویسید که اهداف شغلی شما و دلیل علاقهتان به موقعیت کارآموزی یا شغل موردنظر را توضیح دهید. در این جمله باید بگویید که دنبال چه چیزی هستید و به انجام چه حرفهای علاقه دارید. برای نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کار از این مثال در بخش هدف یا خلاصه رزومه استفاده کنید:
«من آرزو شیری هستم؛ دانشجوی مهندسی کامپیوتر و علاقهمند به توسعه نرمافزار و مهارت در زبانهای برنامهنویسی Python و Java، به دنبال کسب تجربه عملی در یک محیط پویا و یادگیری از متخصصان صنعت.»
3. تحصیلات
در این بخش از رزومه دانشجویی باید دانشگاه، رشته تحصیلی، و تاریخ فارغالتحصیلیتان را بنویسید. اگر معدلتان خوب است (17 به بالا)، بهتر است معدلتان را هم قید کنید. این مورد در نظر کارفرما نشاندهنده جدیت شما در درس و علاقهتان به یادگیری است. در نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کاری، اگر دروس خاصی را گذراندهاید که مرتبط با شغل یا کارآموزی موردنظر است، حتماً آنها را ذکر کنید. برای راحتی کار خود میتوانید از رزومه ساز آنلاین استفاده کنید.
در هنگام نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کاری باید اعتماد کارفرما را جلب کنید و اثبات کنید که توانایی پذیرش مسئولیت حرفهای را دارید.
همچنین پروژههای علمی و عملی که در دانشگاه انجام دادهاید را بهعنوان تجربه ذکر کنید و بهویژه روی پروژههای مرتبط با موقعیت شغلی موردنظر تمرکز کنید. اگر به دنبال یک کار در زمینه تحقیقاتی هستید، به سوابق پژوهشی خود در دانشگاه و موضوعاتی که روی آنها تحقیق کردهاید هم اشاره کنید.
4. مهارتها
در این بخش باید به 3 دسته مهارت اشاره کنید: مهارتهای فنی، مهارتهای نرم و مهارتهای زبانی. تفاوتی ندارد برای کدام فرصت کارآموزی میخواهید رزومه ارسال کنید؛ باید نشان دهید که مهارتهای 7 گانه ICDL را میدانید. اگر در طول دوران تحصیل یا بهصورت مستقل فنی را آموختهاید، آن را هم قید کنید. در صورت داشتن گواهینامه، تصویر آن را به رزومه لینک کنید و مدت اعتبار آن را بنویسید.
برای نشاندادن مهارتهای نرم اعم از مهارتهای ارتباطی، مدیریت زمان، و ... از انواع گرافیکهای خطی یا دایرهای Milestone استفاده کنید. قرار دادن نتیجهٔ یک تست شخصیتشناسی که به طور دقیق ابعاد شهودی، منطقی، ادراکی و ... شما را نشان میدهد، را هم توصیه میکنیم.
در نوشتن رزومه دانشجویی بدون سابقه کار، نشاندادن تسلط شما بر زبان انگلیسی بهعنوان دومین زبان برای اشتغال به کار اهمیت دارد. نشان دهید که سطح زبان انگلیسی شما کدام یک از 4 سطح Basic، Intermediate، Upper Intermediate و Advance است. اگر به جز فارسی بر زبان دیگری مانند ترکی یا ... مسلط هستید، آنها را هم قید کنید.
5. تجربه کاری یا سایر فعالیتها
ممکن است بپرسید برای نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کار چطور باید این بخش را پرکنیم؟ برای این منظور بخش سوابق کاری را به 3 قسمت تقسیم کنید: تجربههای غیررسمی، فعالیتهای دانشجویی و کارهای داوطلبانه. اگر تجربه کارآموزی، کار پارهوقت، یا هر نوع فعالیت غیررسمی داشتهاید که به شما مهارتهای ارزشمندی داده است، آنها را در بخش سوابق غیررسمی ذکر کنید.
سپس به سراغ ذکر فعالیتهایی که در انجمنها، باشگاهها، یا تیمهای دانشجویی داشتهاید بروید. این سوابق میتواند نشاندهنده تواناییهای رهبری، سازماندهی شما باشد و بر تواناییهای کار گروهی شما تأکید کند.
در نهایت هم اگر در فعالیتهای خیریه یا داوطلبانه شرکت میکنید، آنها را در رزومه خود بیاورید و بر انفرادی یا گروهی بودن، نحوهٔ جذب شما به این فعالیتها، مهارتها و تجربیاتی که در این فرایند کسب کردهاید تأکید کنید.
6. پروژهها
یکی از مراحل نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابق کار، اشاره به پروژههای شخصی یا دانشگاهی است. هر پروژهای که خودتان بهتنهایی یا بهصورت تیمی انجام دادهاید و مرتبط با موقعیت شغلی است، را با جزئیات بیان کنید. مثلاً یک وبسایت، اپلیکیشن، یا مقاله علمی. در این بخش زمان شروع و پایان پروژه، دستاوردها (به شکل کمی) و وضعیت اکنون پروژه را ذکر کنید.
7. دورههای آموزشی
اشاره به دورههای آموزشی که بهصورت آنلاین یا حضوری گذراندهاید، بخش مهمی از فرایند نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کار است. همهٔ دورههای مرتبط با شغل موردنظر را وارد کنید. اگر تاکنون از منابع آزاد آموزشی برای یادگیری استفاده نکردهاید، سری به پلتفرمهایی مانند Coursera، Udemy، edX و لینکدین بزنید.
8. جوایز و افتخارات
هر نوع بورس تحصیلی، جایزه یا افتخاری که در طول تحصیل دریافت کردهاید را در رزومه کارآموزیتان ذکر کنید. این جوایز نشاندهنده تعهد شما به موفقیت و پیشرفت هستند. حتی اگر کاندیدای دریافت یک جایزه بودهاید به آن اشاره کنید.
9. سایر فعالیتها
در نوشتن رزومه کارآموزی بدون سابقه کاری از ذکر هرگونه فعالیت ورزشی، هنری، یا اجتماعی که در آن شرکت کردهاید دریغ نکنید. این دسته از فعالیتها نشاندهندهٔ این است که شما تمایل دارید توشهٔ تجربیات خود را از کارهای مختلف پر کنید.
10. معرف
بخش معرف میتواند در جلباعتماد کارفرما مؤثر باشد. با قراردادن آدرس ایمیل یا شماره تماس چند استاد دانشگاه یا افرادی که سابقاً با آنها کارگروهی انجام دادهاید، از آنها بخواهید اطلاعات تکمیلی را در اختیار نماینده کارفرما قرار دهد. توصیه میکنیم چند نقلقول از آنها در بخش معرف یا حتی در بخش Endorsement لینکدین خود قرار دهید.
ممکن است کارفرما از شما بخواهد برای اثبات ادعایتان چند رفرنس معرفی کنید. در چنین شرایطی از معرفهای خود بخواهید اظهارات شما را تأیید کنند. در غیر این صورت شاید حتی نشاندادن چند عکس از حاصل پروژهها یا تصاویری از اعضای گروهی که در کنار هم کار میکردهاید، بتواند اعتمادآفرین باشد.
جمعبندی
اگر در موقعیت مشابه هستید و به دنبال فرصتهای کارآموزی میگردید، به کمک 10 مرحلهای که در بالا اشاره کردیم، نشان دهید که فردی باانگیزه، فعال و اهل تلاش هستید. همچنین با ارائهٔ مدارک و گواهینامهها و قراردادن اطلاعات چند نفر بهعنوان معرف اعتماد کارفرما را جلب کنید تا برای سپردن مسئولیت به شما مجاب شود.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*