مقالات ریترکت شده یا سلب اعتبار شده یا retract ، به مقالاتی گفته می شود که بعد از انتشار در مجله، ناشر آن را سلب اعتبار کرده و از لیست انتشارات خود خارج می کند. حوزه ی موضوعی کامپیوتر یکی از حوزه های موضوعی است که به دلیل سرعت انتشار بالای مقالات در آن ، نرخ ریترکت نیز در آن بالا است.
در این پست ، به معرفی مهم ترین دلایل ریترکت مقالات علمی حوزه ی موضوعی علوم کامپیوتر در سال های 2014 تا 2023 می پردازیم.
داده های مربوط به مقالات ریترکت شده از پایگاه اسکوپوس گرفته شد و برای بررسی دلایل ریتکرت مقالات از پایگاه crossref استفاده شد. بعد از دانلود داده های همه ی مقالات ریترکت شده، با doi یا شناسه ی اختصاصی هر مقاله ، شناسایی شدند. به این ترتیب مهم ترین دلایل ریترکت مقالات پس از تجزیه و تحلیل داده ها با پایتون ، مشخص شد. گفتنی است که کشورهای چین ، هند و تایوان، به ترتیب کشورهایی هستند که بیشترین میزان ریترکت مقالات حوزه موضوعی علوم کامپیوتر را دارند.
مهم ترین دلایل ریترکت مقالات
Fake Peer Review
Investigation by Journal/Publisher
Rogue Editor
Unreliable Results
Investigation by Third Party
Paper Mill
Randomly Generated Content
Fake Peer Review چیست ؟
Fake Peer Review یا داوری جعلی به فرآیندی گفته می شود که نویسندگان مقاله به دستکاری داوری می پردازند. به این معنا که ، برای پذیرش مقاله داوران آن را جعل می کنند. Fake Peer Review شامل وارد زیر است:
توصیه به داوری جعلی : به این معنا که نویسندگان مقاله برای داوری مقاله ی شان به مجله آدرس ایمیل تقلبی ارسال می کنند.
خدمات به شخص ثالث: اشخاص ثالث ممکن است خدماتی را برای ارائه نظرات جعلی ارائه دهند.
داورانی که به توصیههای نویسندگان تکیه میکنند: داوران ممکن است به نویسندگان برای توصیه به بازبینها تکیه کنند، که ممکن است از آدرسهای ایمیل نادرست برای نوشتن نظرات مطلوب استفاده کنند.
Investigation by Journal/Publisher
به یک تحقیق داخلی یا خارجی اشاره دارد که توسط یک مجله یا مؤسسه انتشاراتی در پاسخ به نگرانی های مطرح شده در مورد یکپارچگی یا اخلاقیات یک مقاله پژوهشی، مقاله یا انتشار انجام می شود. این تحقیقات معمولاً زمانی اتفاق میافتد که در فرآیند تحقیق یا خود مجله ، به بیان ادعاها یا سوء ظنهایی در مورد سوء رفتار، اشتباهات یا نقض دستورالعملهای اخلاقی می پردازد.
Rogue Editor به چه کسی گفته می شود ؟
سردبیر سرکش به سردبیر مجله ای که رفتار غیراخلاقی یا غیرحرفه ای انجام می دهد، گفته می شود. این اصطلاح معمولاً برای توصیف افرادی است که از موقعیت قدرت خود در یک مجله برای دستکاری در فرآیند بررسی یا انتشار به منظور منافع شخصی، دلایل ایدئولوژیک یا اهداف سوء استفاده می کنند.
Unreliable Results به چه نتایجی گفته می شود ؟
Unreliable Results یا نتایج غیر قابل اعتماد ، به دلایلی مانند خطای انسانی ، محیط نامناسب ، کنترل ناکافی، دستکاری داده ها و شانس اتفاق می افتد. برخی از نمونههای دادههای غیرقابل اعتماد عبارتند از دادههای از بین رفته، دادههای ناسازگار، دادههای پرت یا Outlier، دادههای تکراری و دادههای نامعتبر.
Investigation by Third Party چیست ؟
تحقیق توسط شخص ثالث به تحقیق یا بررسی انجام شده توسط یک نهاد مستقل و خارجی اشاره دارد که مستقیماً با طرف های مورد تحقیق درگیر نیست. این نوع تحقیقات اغلب زمانی آغاز می شود که برای حل تعارضات، ارزیابی ادعاها یا تعیین مسئولیت در شرایطی که افراد درگیر ممکن است تضاد منافع داشته باشند، نیاز به بی طرفی باشد.
Paper Mill چیست ؟
به مقالاتی که توسط موسسات ساخته شده و به فروش می رسد Paper Mill می گویند. این دسته از Paper Mill شامل مقالات ، پایاننامهها یا پایاننامههای تقلبی یا بیکیفیتی گفته می شود که برای منافع شخصی یا حرفهای فروخته می شود.
Randomly Generated Content چیست؟
محتوای تولید شده به صورت تصادفی به مطالبی مانند متن، داده ها، تصاویر یا انواع دیگر اطلاعات گفته می شود که به طور خودکار توسط الگوریتم ها یا نرم افزارها بدون ورودی انسان، ساخته شده و اغلب با استفاده از تکنیک های تصادفی سازی تولید می شوند. این محتوا معمولاً با پیروی از قوانین یا الگوهای خاص تولید می شود، اما شامل عناصر تصادفی برای اطمینان از تنوع یا غیرقابل پیش بینی بودن است.