بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

ساختمان ها و مکان های مناسب برای اجرای سقف وافل


سقف های وافل ظاهری شبیه وافل دارند و به دلیل داشتن این ویژگی نسبت به سقف های معمولی بسیار سبک تر هستند و وزن ساختمان را تا حدود زیادی کاهش می دهند.

تصویر سقف وافل لوکس - سقف وافل مناسب چه مکان ها و ساختمان هایی است؟

 

سقف‌های وافل یکی از تکنولوژی‌های جدید در صنعت ساختمان سازی هستند که امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند. این سقف‌ها همان‌طور که از نامشان پیداست ظاهری شبیه وافل دارند و به دلیل داشتن این ویژگی نسبت به سقف‌های معمولی بسیار سبک‌تر هستند و وزن ساختمان را تا حدود زیادی کاهش می‌دهند. اما شاید برای شما هم سؤال باشد که سقف وافل برای چه ساختمان هایی مناسب است و در چه مکان‌هایی بهتر است مورداستفاده قرار بگیرد. در ادامه این مطلب به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

 

مکان‌های مناسب برای احداث سقف وافل

سقف‌های وافل در مکان‌های زیادی مورداستفاده قرار می‌گیرند که این مکان‌ها شامل:

فرودگاه‌ها و ایستگاه‌های راه‌آهن

استفاده از سقف وافل در فرودگاه‌ها و مراکز راه‌آهن بیشتر از هر مکان دیگری گسترش پیدا کرده است. ایستگاه راه‌آهن اصفهان و فرودگاه بین‌المللی شهید مدنی تبریز از نمونه‌های اجرا شده سقف وافل در ایران هستند که علاوه بر ایجاد زیبایی بصری، استحکام بالایی را در این ساختمان‌ها ایجاد کرده‌اند.

مراکز تجاری و پاساژها

مراکز تجاری از دیگر مکان‌های پر رفت و آمد و وسیع هستند که به دلیل ورود جمعیت زیاد به این اماکن، ایجاد جذابیت بصری در کنار استحکام بالا از اهمیت بالایی برخوردار است. بعلاوه به دلیل وجود جمعیت، باز بودن فضا و استفاده کمتر از ستون‌ها بسیار اهمیت پیدا می‌کند. در نتیجه با توجه به موارد گفته شده سقف وافل پاسخگوی تمامی این نیازهاست.

هتل‌ها

سقف‌های وافل در هتل‌ها نیز جای خود را باز کرده‌اند! این سقف‌ها علاوه بر ایجاد امنیت و استحکام، به دلیل ایجاد و حفظ زیبایی ساختمان در چنین مکان‌هایی بسیار مناسب‌اند. با استفاده از سقف‌های وافل در هتل‌ها می‌توان از ستون‌ها در فضای داخلی کمتر استفاده کرد و دید بهتر و وسیع‌تری به کاربران فضای داخلی بخشید.

تالارها و ساختمان‌های برگزاری همایش خاص

سقف وافل زیبایی خاصی دارد و جلوه‌ای باشکوه به نمای داخلی ساختمان می‌بخشد. بخصوص که روی این سقف‌ها امکان انجام تزیینات و نقش و نگارهای خاص است و می‌تواند آینه‌کاری شده و نمایی بسیار مجلل به خود بگیرد. از این رو این نوع سقف برای تالارهای جشن و مراسم‌ها و یا سالن‌های اختصاصی برای برگزاری همایش‌های مهم نیز انتخابی عالی خواهد بود.

سالن‌های ورزشی

همان‌طور که می‌دانید سالن‌های ورزشی به دلیل فعالیت‌های مختلفی که در آن‌ها انجام می‌شود، لازم است که ارتفاع سقف نسبتاً بلندی داشته باشند. در نتیجه برای چنین سالن‌هایی در مساحت و ارتفاع زیاد، سقف‌های وافل بهترین گزینه هستند. از طرفی خاصیت عایق بودن این سقف از نظر صوتی و حرارتی، هزینه‌های سیستم گرمایشی و سرمایشی سالن‌های ورزشی را تا حد زیادی کاهش خواهد داد.

ساختمان‌های مسکونی

امروزه سقف‌های وافل به ساختمان‌های مسکونی نیز راه پیدا کرده‌اند و به دلیل طراحی خاص و سبکی که دارند فضای بهینه‌تری را در ساختمان‌های مسکونی ایجاد می‌کنند. از مزایای استفاده از این سقف در ساختمان‌های مسکونی افزایش نور طبیعی فضای داخلی، جلوگیری از اتلاف انرژی، صرفه اقتصادی و باز شدن فضای داخلی است.

 

تصویر سقف وافل زیبا - سقف وافل مناسب چه ساختمان هایی است؟

 

مدارس

مدارس از مهم‌ترین اماکن وسیع و پرکاربرد محسوب می‌شوند که می‌توان با خیال راحت از سقف وافل در آن‌ها استفاده کرد. ازآنجایی‌که حفظ سکوت و آرامش در مدارس بسیار مهم است، سقف‌های وافل به دلیل ایجاد عایق صوتی بهترین گزینه در این مکان‌ها محسوب می‌شوند.

به‌صورت کلی می‌توان گفت سقف‌های وافل در موزه‌ها و مراکز فرهنگی، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی، سالن‌های آمفی‌تئاتر، ساختمان‌های مترو، شرکت‌های بزرگ و به‌طورکلی اکثر ساختمان‌های بزرگ با متراژ وسیع کاربردی هستند و پاسخگوی نیاز کاربران این مجموعه‌ها خواهند بود.

 

ویژگی‌های کاربردی سقف وافل

سقف‌های وافل به دلیل ویژگی‌هایی که دارند برای دهانه‌های بزرگ بسیار مناسب هستند. به این معنا که در پروژه‌هایی با مساحت وسیع کاربرد فراوانی دارند. این سقف‌ها به دلیل طراحی خاص و دقیقی که دارند در مکان‌هایی که نیاز است سقف به ارتفاع 8 تا 16 متر احداث شود بسیار مناسب خواهند بود و می‌توان در فضای ساختمان از ستون‌های کمتری استفاده کرد. در نتیجه دست طراح معماری را در استفاده بهینه‌تر از فضا باز خواهند گذاشت.

علاوه بر این سقف‌های وافل به دلیل ساختار مشبکی که دارند برای سازماندهی تأسیسات بسیار کارآمد هستند. در واقع در سقف‌های وافل این امکان وجود دارد که کانال‌های تأسیساتی را بدون به‌وجود آمدن هرگونه مشکلی درون تیرچه‌های در جای سقف وافل جانمایی کرد و ظاهر بهتری را به ساختمان بخشید. بعلاوه به دلیل سبک کردن وزن ساختمان در برابر زلزله عملکرد بسیار خوبی نشان خواهند داد.

 

اما در چه نوع ساختمان‌هایی نباید سقف وافل استفاده شود؟!

سقف‌های وافل مزیت‌ها و نقاط مثبت زیادی دارند اما باید توجه داشت که مانند هر نوع سازه‌ی دیگر می‌توانند معایبی هم به همراه داشته باشند و حتماً باید بادقت تمام جوانب پروژه را در نظر گرفت و اطمینان حاصل کرد که این نوع سقف مناسب ساختمان موردنظر هست یا خیر. در ادامه مواردی را که در آن به‌کارگیری سقف وافل جایز نیست را شرح داده‌ایم.

پروژه‌های با محدودیت بودجه یا پروژه‌های ساختمانی کوچک

برای اجرای سقف وافل باید بهترین نوع بتن خریداری شود زیرا در این نوع سازه عرض تیرچه‌ها کم بوده و درنتیجه کیفیت بتن اهمیت بسیار بالایی پیدا می‌کند. این مورد باعث بالارفتن هزینه‌ی کارفرما به دلیل خرید بهترین بتن می‌شود.

البته مشکل هزینه در تهیه بتن باکیفیت خلاصه نمی‌شود. یکی دیگر از عواملی که باعث گران تمام‌شدن اجرای سقف وافل می‌شود، بالابودن هزینه قالب‌های وافل است. خرید قالب‌های وافل در تعداد مناسب برای پروژه هزینه‌ی قابل توجهی برای کارفرما خواهد داشت. البته امکان چند بار استفاده‌کردن از قالب وافل نیز برای کارفرما وجود دارد و در واقع کارفرما می‌تواند پس از خرید و استفاده از قالب‌های وافل در یک پروژه از آنها برای پروژه‌های بعدی سقف وافل نیز استفاده کند. لازم به ذکر است که امکان خرید قالب وافل دسته دو نیز وجود دارد که بدی‌های خاص خود را خواهد داشت اما به‌هرحال یکی از راه‌های صرفه‌جویی در هزینه‌ی اجرای قالب وافل خواهد بود.

پروژه‌های ساختمانی با ضرورت عایق‌بندی

نوع ساختار بسیار زیبای سقف وافل (حالت حفره حفره) باعث می‌شود که صدا راحت‌تر از این سقف عبور کند. البته اجرای کف شناور و سقف کاذب تا حدودی می‌تواند این عبور صدا را کاهش دهد اما باتوجه‌به هزینه‌ی بالایی که بر پروژه تحمیل می‌کند نتیجه‌ی آن چندان ایده‌آل نخواهد بود و همچنان مشکل عبور صدا را خواهید داشت.

البته عایق نبودن سقف وافل فقط در زمینه‌ی سروصدا نیست و این مشکل را در مورد اتلاف دما هم دارید. حرارت و برودت به‌راحتی از این نوع سقف عبور می‌کند. این مورد سبب شده است که سقف وافل را بیشتر برای محیط‌های صنعتی، پارکینگ‌ها و سالن‌هایی که مسئله‌ی عایق بودن در آن اهمیت چندانی ندارد استفاده شود.

در مکان‌های زلزله‌خیز، بادخیز و سطح‌های شیب‌دار

باید قبل از تصمیم‌گیری در مورد انتخاب سقف وافل برای پروژه ساختمانی خود حتماً به‌دقت محل ساختمان‌سازی خود را آنالیز کنید. سقف وافل در سطوح شیب‌دار نمی‌تواند اجرا شود و باید حتماً آن را مسطح کنید. همچنین سقف وافل سقفی سبک است و در مناطق بادخیز اجرای آن بسیار سخت و نتایج جالبی به دنبال نخواهد داشت. ضمن اینکه بادهای شدید امنیت این نوع سقف را بسیار پایین می‌آورند. علاوه بر این موارد به‌هیچ‌عنوان نباید در مناطق زلزله‌خیز از سقف وافل استفاده شود زیرا در صورت وقوع زلزله خسارات بسیار شدیدتری را وارد می‌سازد.

 

تصویر سقف وافل - سقف وافل مناسب چه مکان هایی است؟

 

پیدانکردن تیم مجرب و باسابقه و کارگران ماهر و متخصص

مراحل ساخت سقف وافل یا ظرافت‌ها و دشواری‌هایی همراه است. بخصوص فرایند برداشتن قالب‌های وافل کار بسیار سخت و حساسی است و بی‌دقتی در آن می‌تواند برای افراد و کارگران خطرات زیادی داشته باشد و به آن‌ها صدمه وارد کند. همچنین باید تمام نکات رعایت گردد تا قالب‌های وافل از جای خود حرکت نکنند وگرنه ریزش کرده و به پروژه زیان می‌رسانند. امکان ترک‌خوردگی و آسیب دال‌ها هم وجود دارد.

پروژه‌های با تعداد طبقات بالا و یا نوع طراحی سقف کم ارتفاع

سقف وافل نیاز به ارتفاع خیلی بالاتری نسبت به سایر سقف‌ها دارد و بدین ترتیب تعداد طبقات ساختمان حتماً باید کاهش پیدا کند وگرنه ایمنی ساختمان تا حد زیادی کاهش میابد. درنتیجه اگر ساختمان موردنظر باید تعداد طبقات بالایی داشته باشد باید از اجرای سقف وافل چشم‌پوشی کنید.

 

جمع‌بندی

در این مطلب به بررسی کاربردهای سقف وافل در مکان‌های مختلف پرداختیم. با توجه به هزینه‌های موجود و مصرف انرژی قابل‌توجه در ساختمان‌های بزرگ استفاده از سقف‌های وافل علاوه بر ایجاد استحکام و مقاومت بالا، صرفه اقتصادی بالایی در مصرف انرژی و ساخت‌وساز دارد. البته باید توجه داشت که تنها در صورت طراحی و اجرای درست این سقف‌ها می‌توان از مزایای آن‌ها بهره‌مند شد در غیر این صورت علاوه بر اینکه چنین مزایایی را به ارمغان نخواهد آورد، ممکن است خسارت‌های زیادی را نیز در پروژه به بار آورد.

 

*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهده‌ی سفارش‌دهنده است.*

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

تفاوت سقف وافل یک طرفه و دو طرفه در ساختمان

تاریخ: 1401/05/01

بازدید: 4286

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

امروزه اجرای سقف وافل در بسیاری از سازه ها رواج پیدا کرده است.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

مراحل اجرا و ساخت ساختمان کدام است؟ بررسی 0 تا 10

تاریخ: 1401/11/01

بازدید: 25884

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در این مقاله به بررسی صفر تا صد مراحل اجرا و ساخت ساختمان می پردازیم.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

همه چیز درباره سقف وافل

تاریخ: 1401/01/06

بازدید: 8026

1401

زمان مطالعه: 5 دقیقه دقیقه

سقف وافل نوعی سقف بتنی است که ظاهر زیبایی دارد. مهندسان و طراحان سعی می‌کنند از سازه‌های سقفی سبک برای ساختمان استفاده کنند تا حفاظت ساختمان در برابر بارهای وارده از زلزله تأمین شود.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

مقایسه سقف وافل و تیرچه [بررسی جامع +مزایا و معایب]

تاریخ: 1401/10/11

بازدید: 1015

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

در این مقاله به بررسی و مقایسه سقف وافل و سقف تیرچه از رایج‌ترین سقف‌های حاضر پرداخته‌ایم.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

سقف وافل تولید و اجرای تخصصی آن توسط مجموعه گرین وافل

تاریخ: 1402/10/24

بازدید: 53

1402

زمان مطالعه: 2 دقیقه

قالب وافل برای سقف بتن آرمه، سقف بتنی پیش تنیده و سقف بتنی شیبدار مورد استفاده قرار می گیرد.

Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins