دستگاه تراش ابزاری است که در راستای انجام امور تراشکاری مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه قطعه مورد نظر را چرخانده و بدینترتیب زمینه نفوذ ابزار برش در آن و انجام عملیاتی همچون کف تراشی، روتراشی، شیار زنی و ... را فراهم میسازد. مایلید به اتفاق به طور جامعتر و تخصصیتر با دستگاه تراش، انواع و نحوه استفاده از آن آشنا شویم؟!
آشنایی مختصر با دستگاه تراش و انواع آن
دستگاه تراش یکی از پرکاربردترین دستگاههای صنعتی است که به وفور در راستای تراشکاری یا به اصطلاح تخصصیتر برادهبرداری در اثر چرخش قطعه مورد استفاده قرار میگیرد. اصلیترین وظیفهای که این دسته از دستگاهها بر عهده دارند، تراش فلزات است. اگر فکر میکنید تراشکاری فلزات تنها کاربرد دستگاه نام برده است، سخت در اشتباهید. گسترش اعجابانگیز خواص مواد در دنیای امروز این دستگاه را به گزینهای ایدهآل برای تراش مواد پلاستیکی، پلیمری و ... تبدیل نموده است. تعبیه یک قطعه نگهدارنده در بخش مرکزی این دستگاه، امکان استفاده ساده و بیدردسر از آن را فراهم ساخته است.
اگر جویای میزان دقت و سرعت دستگاه تراش هستید، باید خدمتتان عرض کنیم که همه چیز به نوع دستگاه انتخابی شما بستگی دارد. در حالی که سرعت و دقت برخی دستگاهها خارقالعاده است، تعداد دیگری از دستگاهها از سرعت و دقت قابل توجهی برخوردار نیستند. در واقع این ویژگیها وجه تمایز میان یک دستگاه قدرتمند و یک دستگاه متوسط رو به پایین محسوب میشوند.
باکیفیتترین و مقرون به صرفهترین دستگاههای تراش را از آرمان CNC بخواهید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره، به سایت آرمان CNC مراجعه کنید.
معرفی دو نوع تراش منوال و CNC
پیش از پرداختن به آموزش تراشکاری با دو دستگاه منوال و CNC بهتر است نخست به معرفی این دو نوع تراش بپردازیم. تراش منوال که در اصطلاح عامیانهتر از آن تحت عنوان تراش دستی نیز یاد میکنند به انجام عملیات تراشکاری با به کارگیری ابزارآلات دستی اطلاق میگردد. ابزارآلاتی همچون مته، فرز، دستگاه تراش و ... استفاده از این دستگاهها در کارگاههای کوچک متداول است.
تراشکاری منوال دارای مزایای قابل توجهی است که از جمله مهمترین آنها میتوان به کنترل دقیق، تناسب هزینهها، انعطافپذیری بالا، آموزش تراشکاری ساده و بیدردسر و ... اشاره نمود. تراش کاروسل یکی از کارآمدترین انواع تراش است که طی آن قطعات دارای شکل پیچیده و ابعاد بزرگ را تراشکاری میکنند.
تراش CNC که یکی از مرسومترین و پرطرفدارترین انواع تراش محسوب میشود، با استفاده از دستگاهی تحت عنوان دستگاه تراش CNC انجام میشود. این دستگاه که بسیار دقیق و سریع است، به صورت خودکار و با استفاده از کنترل کامپیوتری وظایف محوله نظیر تراشکاری، حکاکی و تولید قطعات را انجام میدهد. مزایای متعدد و متنوع دستگاه نامبرده دست به دست هم داده و این دستگاه را به دستگاهی ایدهآل برای تراشکاری تبدیل نمودهاند. ظرافت بالا، افزایش سرعت تولید، ایمنی زیاد، کاهش ضایعات، کاهش هزینهها، قابلیت برنامهریزی، انعطافپذیری چشمگیر و ... تنها نمونههایی از مزایای تراشکاری CNC هستند.
آموزش تراشکاری منوال
اگر بگوییم دستگاه تراش اصلیترین محور تولید قطعات صنعتی در صنایع مختلف است، گزاف نگفتهایم. اگر قصد کار با دستگاه تراش منوال را دارید، آموزش تراشکاری با دستگاه منوال مختص شماست.
ما فرض را بر این میگذاریم که شما نکات لازم در آموزش تراشکاری را از بَرید و همه آنها را رعایت نمودهاید. نکاتی همچون انتخاب ابزارهای مناسب، استفاده از محافظهای ایمنی، پوشیدن لباس ایمنی، تنظیم ابزارها، استفاده از سیستم خنک کننده و ...! پس میرویم سراغ اصل مطلب و آموزش تراشکاری منوال.
مرحله اول
قطعه مورد نظرتان را به طور دقیق بر روی میز تراش مستقر ساخته و با استفاده از نردبان موجود بر روی میز به تنظیم ارتفاع آن بپردازید.
مرحله دوم
با بهکارگیری دستههای موجود بر روی بدنه دستگاه تراش منوال، ابزار تراش مورد نیازتان را انتخاب نمایید. با این کار ابزار مورد نظر در محور اصلی دستگاه تراش مستقر میگردد. پس از قرارگیری ابزار در محور اصلی، مجددا سراغ دستههای دستگاه رفته و این بار ابزار انتخابی را به قطعهای که در مرحله پیش روی میز تعبیه نمودهاید، نزدیک کنید.
مرحله سوم
حال وقت تراش قطعه است. این کار نیز از طریق دستههای دستگاه تراش قابل انجام است. با بهکارگیری این دستهها قطعه را تراشیده و خط تراش آن را تمیز نمایید. گاهی نیاز است قطعه را سوراخ کرده یا شکافی بر روی آن ایجاد نمایید. این کار نیز از طریق ابزارهای موجود بر روی دسته دستگاه نظیر فرز یا سوراخکار قابل انجام است.
مرحله چهارم
پس از انجام تراشکاری، قطعه نهایی را از محور اصلی دستگاه خارج و سپس آن را خاموش نمایید. در صورت نیاز میتوانید قطعه تراشکاری شده را با بهکارگیری سایر دستگاههایی که در کارگاهتان دارید، به شکل مورد نظرتان درآورید.
آموزش تراشکاری CNC
دستگاه سی ان سی یکی از مهمترین و پرکاربردترین دستگاههای استفاده شده در صنعت تراشکاری است. این دستگاه به وفور در زمینه ساخت قطعات با شکلهای گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. اگر به اپراتوری و آموزش تراشکاری با CNC علاقه دارید؛ تا پایان با ما همراه باشید.
گام اول تراشکاری CNC
نخستین گام در آموزش تراشکاری با دستگاه سی ان سی انتخاب ماشین مناسب است. نخست تعیین کنید که قصد تراش چه نوع مادهای را دارید؛ چوب، پلاستیک یا فلز؟!
با در نظر گرفتن مادهای که قصد تراش آن را دارید، ماشین مورد نظر را انتخاب و استارت کارتان را بزنید. اگر میخواهید با چوب کار کنید، روتر سی ان سی و اگر قصد تراشکاری قطعات فلزی را دارید؛ دستگاه تراش سی ان سی را برگزینید.
برای تهیه بهترین دستگاه تراش CNC میتوانید به سایت آرمان CNC مراجعه کنید و با مشاهده و بررسی انواع این تراشها ، دستگاه مناسب را پیدا کنید و آن را تهیه کنید. همچنین میتوانید از مشاوره کارشناسان آرمان سی ان سی نیز برای انتخاب بهترین دستگاه تراش CNC نیز بهرهمند شوید.
گام دوم آموزش کار با دستگاه تراش CNC
در این مرحله از تراش CNC باید سراغ نرمافزار کامپیوتریای که دستگاه سی ان سی در راستای کنترل ابزارهای خود مورد استفاده قرار میدهد؛ بروید. نرم افزار نام برده متشکل از یک فرآیند سه مرحلهای است. در مرحله نخست نقشه تراشکاری مورد نظر شما به کمک رایانه در یک برنامه CAD طراحی میشود. فراموش نکنید که هنگام ترسیم طرح با هدف دقیقتر شدن اندازهگیریها از خطوط شبکهبندی استفاده کنید.
گام سوم آموزش تراشکاری با دستگاه سی ان سی
در صورتی که از طرح رسم شده در CAD رضایت دارید، از آن خروجی گرفته و در برنامه CAM وارد نمایید. در این مرحله لازم است نوع ابزار مورد نیاز و عمق و اندازه برش را تعیین کنید.
تولید جی کد؛ گام چهارم تراشکاری
اکنون وقت تولید کد جی است. این کد پس از ورود اطلاعات به صورت اتوماتیک تولید میشود. اگر دستگاه تراشکاری مورد استفاده از نوع تجاری باشد؛ کد را به صورت مستقیم به دستگاه انتقال میدهد. این در حالی است که دستگاههای سی ان سی هابی به وسیله رایانههای شخصی کنترل میگردند. در چنین شرایطی وجود یک برنامه ماشین که شما بتوانید کد جی را در آن وارد نمایید، الزامی است. لازم به ذکر است که بعضی از ماشینکاران ترجیح میدهند کد جی را به طور مستقیم در دستگاه نوشته و قید کار کردن با CAM را بزنند. این در حالی است که بیشتر آنان به CAM اعتماد کرده و انجام این مسئولیت را به آن میسپارند.
گام پنجم تراشکاری CNC
پس از بارگذاری کد در دستگاه، عقب بایستید، نرم افزار را اجرا نموده و از تراشکاری دقیق و بی عیب و نقص قطعه لذت ببرید!
آنچه تا بدینجا آموختیم...
آموزش تراشکاری یکی از حائز اهمیتترین آموزشهایی است که شک نداریم به کارتان میآید. دستگاه تراش دستگاهی کاربردی است که در راستای تراش فلزات، پلاستیک، پلیمر و ... مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه در انواع متعدد و متنوعی در دسترس صنایع کوچک و بزرگ قرار دارد که نوع منوال و سی ان سی از جمله پرفروشترین آنها محسوب میشود. اگر کار با دستگاههای منوال و CNC را بیاموزید، میتوانید قطعاتی دوار، دقیق و بی عیب و نقص تولید نمایید.
*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهدهی سفارشدهنده است.*