مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

فیلم آموزشی فرآیند نوشتن مقاله مروری

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

آموزش چاپ سیلک اسکرین و نحوه انجام مراحل آن


چاپ سیلک یک روش چاپ مستقیم است که در آن رنگ از مش عبور کرده و روی کالای مورد نظر منتقل می شود و چاپ انجام می شود. در این روش طرح روی مش یا توری سیلک قرار می گیرد و منافذ اضافه آن توسط لاک حساس مسدود می شود.

ملزوماتی که برای چاپ سیلک اسکرین لازم داریم

برای انجام چاپ سیلک اسکرین به توری، فریم شابلون، رنگ چاپ سیلک، اسکویجی یا کاردک چاپ سیلک، لاک حساس، دستگاه چاپ سیلک نیاز داریم.

البته موارد دیگری نیز نیاز است که در چاپ سیلک های که در منزل انجام می دهیم به آن ها نیازی نیست و می توانیم چشم پوشی کنیم مانند دستگاه خشک کن و توری کش، البته برای دستگاه سیلک نیز برای کارهای کوچک می توانیم بدون آن یا با استفاده از دستگاه دستی انجام دهیم اما برای تیراژ بالا و کارهای صنعتی دستگاه چاپ سیلک اسکرین ضروری است.

 

چاپ سیلک اسکرین

 

آماده سازی شابلون چاپ سیلک

 

انتخاب توری و فریم مناسب

مهمترین بخش را می توان ساخت شابلون سیلک گفت در این قسمت ما باید متناسب با طرح خود توری را انتخاب کنیم و با توجه به توری و بستر چاپ، رنگ سیلک را انتخاب کنیم. برای مثال در طرح ها ظریف و پیچیده از توری با مش ریز استفاده می شود تا جزییات به دقت انتقال پیدا کند. اگر توری دارای مش ریز باشد بباید رنگی انتخاب کنیم که باعث مسدود شدن مش های ریز نشود. رنگ های مثل اورینت باعث گرفتگی مش های ریز می شود.

در کارهای با طرح ساده و تیراژ پایین مانند کسب و کارهای خانگی و کارگاه های کوچک می توان از فریم یا چارچوب چوبی استفاده نمود اما در زمانی که از دستگاه چاپ سیلک استفاده می کنیم یا طرح پیچیده است و تیراژ بالا است نمی توانیم از فریم چوبی استفاده کنیم، در این حالت باید از فریم های فلزی و آلومینیومی استفاده کنیم.

زیرا در در گذر زمان فریم های چوبی به علت استحکام پایین زاویه می گیرد و طرح به درستی چاپ نمی شود. نکته دیگر اینکه در طرح های بزرگ هم پروفیل استفاده شده در فریم آلومینیومی باید از سایزهای بزرگتری ساخته شود تا استحکام لازم را داشته باشد.

پش از انتخاب توری باید توری را روی فریم نصب کنیم در این مرحله هم می توانید از دستگاه توری کش استفاده کنید و هم می توانید این کار را به روش دستی انجام دهید. توجه داشته باشید توری به میزان لازم باید کشیده شود، آنقدر سفت نباشد کا با حرکت اسکویجی روی توری باعث پارگی آن شود و نیز آنقدر شل نباشد که توری حرکت کند و طرح به درستی چاپ نشود.

توری توسط چسب بر روی فریم فیکس می شود و آماده انتقال طرح بر روی آن است. در این مرحله باید لاک کشی انجام شود.

 

نحوه لاک کشی روی توری سیلک

ابتدا از ساخت لاک حساس و ترکیب کردنش باید گفت سپس به نحوه لاک کشیدن رو شابلون می پردازم، لاک های موجود در بازار دستورالعمل ترکیب آن رو بسته بندی آن نوشته شده است مثل لاک حساس سپاس که روی آن نحوه و مقدار ترکیب آن و نحوه استفاده آن را روی کارتن بسته بندی نوشته است.

لاک ها درون بسته بندی دارای یک حساس کننده(سخت کننده)، قوطی لاک و یک چوب همزن است. روی قوطی سخت کننده دارای علامت است که تا کجا باید آب ریخته شود. به عبارت دیگر داخل این ظرف پودر سخت کننده است که باید با آب جویشده یا آب مقطر ترکیب شود. روی این ظرف علامت زده شده که تا چه مقدار داخل آن باید آب ریخته شود. پس از ریختن آب کامل تکان دهید تا  کامل ترکیب شود. کامل باید حل بشه تا داخل محلول ایجاد شده پودر باقی نماند.

ماده اولیه لاک تا وقتی که حساس کننده با آن ترکیب نشده است، مشکلی ندارد در برابر نور قرار بگیرد اما وقتی ترکیب می شوند نباید در معرض نور قرار بگیرد.

اگر کل قوطی لاک را بخواهیم حساس کنیم باید کل حساس کننده را ترکیب کنیم اما برای مقدار های کمتر باید با نسبت یک به 10 ترکیب کنیم. اگر میزان استفاده شما کم است مقداری کمتر درست کنید.

 

چاپ سیلک

 

توجه داشته باشید با همزن دستی یا یک چوب در یک جهت هم بزنید تا کمترین حباب ایجاد شود. استفاده از همزن برقی استفاده کنید باعث ایجاد حباب زیاد می شود. پس ترکیب باید 4 الی 5 ساعت در محیط معمولی بموند تا حباب های ایجاد شده از بین برود.

پس از آماده شدن لاک باید لاک کشی رو روی فریم و توری انجام دهیم. ابتدا شابلون باید چربی گیری شود سپس لاک را داخل لاک کش می ریزیم به مقداری که کاملا توری را پوشش دهد. ابتدا از قسمت بیرونی شابلون لاک کشی می کنیم با یک فشار یکنواخت در یک جهت لاک را می کشیم دوبار انجام می دهیم.

شابلون را می چرخانیم و از سمت داخل لاک کشی را انجام می دهیم. از داخل نیز مانند آن سمت شابلون لاک کشی را انجام می دهیم. پس از لاک کشی شابلون را داخل کوره قرار می دهیم تا خشک شود. توجه داشته باشید شابلون لاک کشی شده به سمت پایین داخل کوره قرار گیرد. تا ضخامت لاک سمت چاپ قرار گیرد. اگر کوره ندارید می توانید در فضای تاریک بگذارید تا خشک شود.

 

عکاسی شابلون با استفاده از میز نور

پس آن فیلم طرح را روی شابلون قرار می دهیم و داخل میز نور می گذاریم. فاصله منبع نور و میزان نور بر روی کیف طرح اثر گذار است و باید دقیق تنظیم شود. توجه داشته باشید سطح میز نور کاملا تمیز باشد تا مشکلی در انتقال طرح ایجاد نشود.

 

شستن شابلون چاپ سیلک

پس از عکاسی شابلون را باید بشوریم تا لاک های اضافه از روی آن شسته شود. شابلون را آب 30 تا 40 درجه خیس می کنیم و با فشار آب آن را می شوریم. سپس طرح را چک می کنیم تا طرح به طور کامل قرار گرفته باشد.

 

انجام چاپ سیلک

حالا شابلون چاپ سیلک آماده شد، شابلون را روی طرح قرار می دهیم. رنگ را روی شابلون می ریزیم و رنگ را با استفاده اسکویجی با فشار یکنواخت روی آن حرکت می دهیم تا از توری انتقال پیدا کند و روی طرح چاپ شود. اگر از دستگاه چاپ سیلک استفاده کنیم. شابلون را داخل دستگاه قرار می دهیم و دستگاه به صورت اتومات اسکویجی را حرکت می دهد و چاپ را انجام می دهد.

 

آموزش چاپ سیلک

 

نتیجه ‌گیری

چاپ سیلک اسکرین یکی از بهترین روش‌ های چاپ برای تولیدات تیراژ بالا و چاپ روی مواد مختلف است. این روش با تجهیزات مناسب و دقت در مراحل آماده‌ سازی، می ‌تواند نتایج با کیفیتی ارائه دهد. بسته به نوع طرح و میزان تولید، می ‌توان از روش‌ های دستی یا اتوماتیک استفاده کرد تا بهترین نتیجه ممکن به دست آید.

 

*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهده‌ی سفارش‌دهنده است.*

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

کاربردها و موارد استفاده از چاپ افست

تاریخ: 1401/09/02

بازدید: 1172

1401

زمان مطالعه: 2 دقیقه

یکی از مرسوم‌ترین چاپ‌هایی که در تیراژ بالا مورداستفاده قرار می‌گیرد؛ چاپ افست است.

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button