مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources
مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

فیلم آموزشی فرآیند نوشتن مقاله مروری

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resources

بلاگ

پایگـاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی

چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم؛ گام هایی برای شروع


باشگاه کتاب خوانی می تواند جایگزین مناسبی برای ترغیب و تقویت این عادت خوب یعنی کتاب و کتاب خوانی برای افراد باشد.

چرا سرانه مطالعه کتاب در جامعه با کاهش همراه است؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم، روند افزایش استفاده از فضای مجازی و مشغله افراد جزو گزینه‌های مهم در کاهش و ترک فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی شده است.

این مسئله با توجه به اینکه می‌دانیم خواندن کتاب چه مزایا و فوایدی دارد، یک چالش بزرگ و فاجعه‌آمیز است. عدم توجه به یادگیری موضوعات و چیزهای جدید جزو پیامدهای منفی عدم مطالعه در جامعه محسوب می‌شود. پس قبل از اینکه با چالش‌های بیشتر در این‌ خصوص مواجه شوید، بهتر است با یک برنامه‌ریزی درست در زندگی خود تغییر رویه دهید. ما در این مطلب سعی بر این خواهیم داشت تا به شما کمک کنیم تا بدانید که چگونه به مطالعه کردن عادت کنید.

 

چگونه به کتاب خواندن عادت کنیم

 

تکنیک‌های کاربردی برای عادت به مطالعه و کتاب خواندن

حتماً این جمله را شنیده‌اید که کتاب غذای روح است؛ پس چرا با اذعان به این امر مهم عادت مطالعه و کتاب خواندن در بین افراد کم‌رنگ شده و اصلا رغبتی به آن نشان نمی‌دهند؟ دلایل مختلفی باعث به وجود آمدن این چالش منفی در جامعه است که در ادامه راهکارهایی برای بازگرداندن این عادت خوب به زندگی روزمره معرفی خواهیم کرد.

تهیه لیستی از بهترین کتاب‌ها

وقتی بدون هیچ هدفی تنها به فکر افزایش و یا ایجاد فرهنگ کتاب‌خوانی برای خود و سایر اعضای خانواده باشید، ممکن است کتاب‌هایی را انتخاب کنید که از جذابیت کافی برخوردار نیستند. همین امر باعث شده که نه‌تنها ترغیب به عادت کتاب خواندن نشوید، بلکه از این کار فاصله بگیرید.

به همین دلیل باید متناسب با سلیقه و موضوعات مورد علاقه خود اقدام به تهیه لیستی از بهترین کتاب‌ها کنید. کتاب های علمی، روانشناسی، ادبی، تاریخی، کتاب‌های داستان و حتی رمان‌های عاشقانه می‌تواند موضوعات جالبی برای ترغیب فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی باشد. یک زمینه را مطابق با سلیقه خود انتخاب کرده و کتاب‌هایش را بخرید.

 

تلف نکردن وقت در گوشی‌های همراه و فضای مجازی

در این هیچ شکی نیست که موبایل یک وسیله کاربردی و ارزشمند بوده و در انجام کارهای روزمره استفاده از آن به یک ضرورت تبدیل شده است. یکی از مهم‌ترین مسائلی که باید در خانواده‌ها روی فرهنگ‌سازی آن کار کرد، جلوگیری از اتلاف وقت در موبایل است.

شاید شما هم در طول روز عادت کرده‌اید تا بارها و بارها و بدون هیچ دلیل خاصی گوشی را بردارید و با وب‌گردی بی‌هدف یا انجام گیم‌ها وقتتان را تلف کنید.

پس اگر مایل به بازگرداندن فرهنگ کتاب و کتاب‌خوانی برای خود و سایر اعضای خانواده هستید، بهتر است تایم استفاده از گوشی‌های هوشمند و فضای مجازی را مدیریت کرده و فقط در موارد لازم از این وسیله استفاده کنید. تحت این شرایط می‌توانید به‌ مرور، ذهن خود را برای مطالعه کتاب و دریافت مطالب جدید آماده نگه دارید.

 

استفاده از پادکست‌ها و کتب صوتی

درست است که برای افزایش فرهنگ مطالعه و کتاب‌خوانی باید از ابزار الکترونیکی دوری کرد، اما نمی‌توان تأثیر مثبت این ابزار در شرایط مختلف را نادیده گرفت. بسیاری افراد به بهانه اینکه به ‌همراه‌ داشتن همیشه کتاب سخت است، خود را از این عادت درست بی‌نصیب می‌کنند.

تحت این شرایط می‌توان با انتخاب کتاب‌های صوتی و پادکست‌ها در هر زمان از شبانه‌روز مطالعه خود را آن هم به صورت صوتی انجام دهید. بدین ترتیب در اوقات بیکاری و حتی در زمان انجام امور روزانه منزل مثل آشپزی، تمیز کردن منزل و... نیز می‌توانید کتاب مورد علاقه خود را که می‌تواند کتاب روانشناسی، تاریخی، ادبی، علمی، داستان و حتی رمان فانتزی باشد را به صورت صوتی گوش دهید.

 

تبدیل کتابخوانی به عادت

 

برای مطالعه خود زمان مشخص کنید

یکی از المان‌های موفقیت در انجام کارها مشخص کردن زمان برای آنها است. برای ایجاد فرهنگ مطالعه نیز باید یک‌ زمان مشخص در طول شبانه‌روز برای خود تعیین کنید. اگر مدت‌ها از آخرین تایم کتاب‌خوانی‌تان گذشته، بهتر است با زمان‌های کوتاه شروع به مطالعه و به‌مرور این تایم را افزایش دهید.

اول روز یا آخر شب و قبل از خواب معمولاً زمان‌هایی است که افراد به مطالعه می‌پردازند. نکته‌ای که باید در هنگام مطالعه در این شرایط به آن متذکر شد، دوری از تجهیزات الکترونیکی مثل موبایل، لپ‌تاپ، تبلت، کامپیوتر و هر نوع ابزار دیجیتال در این زمینه است؛ چرا که باعث عدم تمرکز افراد در هنگام مطالعه خواهد شد. بدین ترتیب با تمرکز بر روی خواندن کتاب شاهد نتایج و پیامدهای بهتری از عادت مطالعه خواهید بود.

 

همیشه همراه خود کتاب داشته باشید

همانطور که اشاره شد، یکی از دلایلی که افراد کتاب نمی‌خوانند مشغله بسیار آنها در طول روز است. بدین ترتیب وقتی شما در هر شرایطی کتاب مورد علاقه خود را به همراه داشته باشید، قادر خواهید بود در تایم‌هایی مثل انتظار برای رسیدن اتوبوس، مترو و ... زمانی هر چند کوتاه را به مطالعه اختصاص دهید. ضمن اینکه می‌توانید تا تایم رسیدن به محل کار خود نیز به مطالعه ادامه دهید.

 

کتاب باید همیشه در دسترس شما باشد

برای اینکه عادت کتاب و کتاب‌خوانی را در زندگی خود ترویج دهید، بهتر است همیشه کتاب‌ها در دسترس شما باشند. اگر کتاب‌های مورد علاقه خود را در نزدیک میز کار یا تختخواب خود داشته باشید، مسلماً به‌جای دست گذاشتن روی این ابزار الکترونیکی به سمت کتاب و مطالعه آن خواهید رفت.

اگر کتاب همیشه در دسترس شما باشد، در اوقات فراغت خود نیز می‌توانید آن را مطالعه کنید. به‌عنوان مثال سرکار هستید و زمان استراحت شما فرا رسیده، می‌توانید دست به موبایل شوید و اینستاگرام را چک کنید یا از کتاب مورد علاقه خود چند سطر یا چند صفحه‌ای بخوانید. یا در خانه نشسته‌اید و منتظرید فیلم مورد نظرتان شروع شود، به جای گوش دادن به پیام‌های بازرگانی تکراری یا می‌توانید خواندن رمانی را انتخاب کنید که به جاهای حساسش نزدیک می‌شود. گرفتن این تصمیم‌ها تفاوت‌ها را رقم خواهند زد.

 

معاشرت با دوستان و افراد علاقمند به مطالعه

از دیگر تکنیک‌های مهم که باعث ایجاد عادت خوب کتاب‌خوانی می‌شود، معاشرت و مراوده با افراد اهل کتاب و کتاب‌خوانی است. همانطور که می‌دانید یکی از مواردی که در تصمیم‌گیری افراد در انجام کارها تأثیر بسیار دارد، مراوده آنها با دوستان همکاران و اقوام است.

شاید در اطراف خود و بین اعضای خانواده و دوستان علاقه‌مندان به کتاب و کتاب‌خوانی کم باشد، اما نباید از گزینه‌های دیگر دراین‌خصوص غافل شوید. باشگاه کتاب‌خوانی می‌تواند جایگزین مناسبی برای این منظور و ترغیب و تقویت این عادت خوب یعنی کتاب و کتاب‌خوانی برای افراد باشد.

 

گام های برای عادت به کتاب خواندن

 

جمع‌بندی

یکی از چالش‌های مهمی که در جامعه طی سال‌های اخیر به وجود آمده، کاهش سرانه کتاب و کتاب‌خوانی افراد است؛ به‌طوری‌که جز افراد محصل که ملزم به مطالعه کتب درسی و بعضاً علمی هستند، این روند در بین سایر اعضای خانواده کم‌رنگ شده و افراد کمی به آن اهمیت می‌دهد.

با توجه به اینکه مطالعه کتب مختلف باعث گسترش دایره لغات افراد و ترغیب آنها به سمت یادگیری مطالب جدید می‌شود، باید نسبت به رفع این چالش نسبتاً همه‌گیر در جامعه هرچه زودتر اقدام کرد. به همین دلیل به عنوان گام مثبت در این زمینه باید استفاده از ابزار و تجهیزات الکترونیکی مثل لپ‌تاپ، تبلت و گوشی‌های هوشمند را به حداقل رساند؛ چرا که استفاده مکرر از این ابزار با حجم مطالب و موارد جذاب که توسط فضای مجازی ارائه می‌شود، باعث شده که افراد ناخواسته تایم طولانی از شبانه‌روز را در این فضا سپری کنند.

 

*مسئولیت صحت و سُقم محتوای این پست برعهده‌ی سفارش‌دهنده است.*

لینک کوتاه

بازگشت به بالا

پست های مرتبط

روز کتاب و کتابخوانی و بازخوانی مقالات مرتبط با آن در SID

تاریخ: 1401/08/23

بازدید: 6678

1401

زمان مطالعه: 3 دقیقه

براساس گزارش مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی، پربازدیدترین مقالات علمی با موضوع کتاب و کتاب خوانی معرفی شدند.

مرکز اطلاعات علمی Scientific Information Database (SID) - Trusted Source for Research and Academic Resourcesمدرس

@ins

telegram sharing button
whatsapp sharing button
linkedin sharing button
twitter sharing button
email sharing button
email sharing button
email sharing button
sharethis sharing button