راهنمای کاربران
خدمات و سرویس ها
پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به عنوان بانک جامع و روز آمد منابع علمی کشور شامل بانک های متنوع و متعددی است که خدمات و سرویس های گوناگونی را به جامعه علمی کشور ارائه می دهد.
این پایگاه با هدف ترویج و اشاعه اطلاعات علمی و سهولت دسترسی پژوهشگران، محققان و کاربران به منابع علمی در راستای توسعه فرهنگ تحقیق و پژوهش در کشور، فعالیت نموده و به عنوان تنها بانک دسترسی آزاد (Open Access) منابع علمی در کشور، اصل مقالات را به صورت نامحدود در اختیار کاربران خود قرار داده است.
پایگاه مرکز اطلاعات علمی خدمات خود را در سه بانک به شرح ذیل ارائه داده است:
بانک نشریات علمی
1- دسترسی به مقالات نشریات علمی پژوهشی کشور در دو بخش فارسی و انگلیسی
2- دسترسی به مقالات نشریات علمی دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه پیام نور
3- رصد کردن گزارش های استنادی نشریات علمی پژوهشی کشور
4- ثبت نام و حضور در کارگاه های آموزشی
5- دریافت مقالات نشریات بین المللی از طریق سیستم تامین اطلاعات علمی بین المللی
6- معرفی نشریات روزآمد
7- اخبار
در پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی نشریات علمی کشور به چند دسته تقسیم می شوند:
1-نشریات علمی پژوهشی:
این دسته از نشریات به عنوان منابع غنی علمی نقش مهمی در تولیدات علمی و تحقیقاتی در کشور ایفا می کنند. نشریات علمی توسط دو مرجع شامل کمیسیون نشریات علمی وزارت علوم تحقیقات و فناوری و کمیسیون نشریات علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی با رعایت قوانین و ضوابط مربوطه صاحب رتبه علمی پژوهشی می گردند. مقالات این نشریات در 7 گروه تخصصی و به صورت متن کامل در SID نمایه شده است.
2-سایر نشریات:
این گروه شامل نشریات علمی است که توسط سازمان ها و نهادهای گوناگون منتشر می شوند و برخی از آنها مانند نشریات دانشگاه آزاد اسلامی از کمیسیون مربوط به همان دانشگاه صاحب رتبه علمی می شوند. این گروه شامل نشریات دانشگاه آزاد اسلامی، نشریات دانشگاه پیام نور، نشریات جهاد دانشگاهی و نشریات علمی ترویجی و علمی تخصصی می باشد.
دسترسی به مقالات کلیه نشریات علمی در این پایگاه از طریق سیستم جست و جو و یا مراجعه به صفحه اصلی نشریه امکان پذیر می باشد.
روش های جست و جو
1- جست و جوی ساده
در بخش جست و جوی ساده، کاربر کلید واژه مورد نظر را در کادر بزرگ بالای صفحه وارد نموده و نوع جست و جوی خود را بر اساس مقاله، نام نویسنده و یا نام نشریه مشخص می نماید و با کلیک نمودن دکمه جست و جو وارد صفحه نتایج می شود.
جستجو بر اساس نام مقالات
چنانچه جست و جو برای یافتن مقالات باشد، در صفحه نتایج مقالاتی نمایش داده می شود که واژه وارد شده در بخشی از عنوان مقاله و یا کلیدواژه وجود داشته باشد.
به عنوان مثال با وارد نمودن واژه "تغذیه سالم" نتایج زیر حاصل می شود:
این نتایج شامل نام نشریات و تعداد مقالاتی که واژه مورد نظر در آن ها قرار دارد با تفکیک گروه تخصصی و سال انتشار نیز در اختیار کاربر قرار می گیرد که با کلید کردن بر روی هر یک از این گزینه ها به اطلاعات دقیق تری دست یافته و نتایج جستجو محدودتر می شود.
در صورتیکه متن کامل مقاله یافت شده در بانک اطلاعاتی موجود باشد، می توان با کلیک بر روی گزینه مربوطه به صورت مستقیم فایل را دریافت نمود.
جستجو بر اساس نام نشریه
اگر جست و جو بر اساس نام نشریه باشد، کلیه نشریاتی که واژه مورد نظر در عنوان آن باشد با مشخصات کامل نمایش داده می شود ضمن آنکه همانند بخش جستجوی مقالات، اطلاعات مربوط به دوره انتشار و گروه های تخصصی مرتبط با نشریات یافت شده قابل دسترسی می-باشد که با انتخاب هریک از آنها نتایج بهتر و دقیق تری حاصل می شود. در نتایج این جست و جو علاوه بر نشریات علمی پژوهشی مصوب کمیسیون نشریات وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، نشریات علمی دانشگاه آزاد اسلامی، نشریات علمی دانشگاه پیام نور، نشریات جهاد دانشگاهی و نشریات علمی ترویجی و علمی تخصصی نیز قابل دسترسی می باشند.
جستجو بر اساس نام نویسنده
اگر جست و جو بر اساس نام نویسنده باشد، اسامی نویسندگان بر اساس واژه مورد نظر پیدا شده که با کلیک بر روی آنها مقالاتی که از آن نویسنده در پایگاه مرکز اطلاعات علمی موجود است نمایش داده می شود.
در همه موارد کاربر می تواند با مشاهده عنوان مقالات با کلید کردن بر روی شمایل مربوطه متن کامل را دانلود نماید.
2- جست و جوی پیشرفته
چنانچه کاربر در جست و جوی اطلاعات تخصصی و کاملی در رابطه با منابع علمی موجود در تارگاه SID می باشد می تواند از جست و جوی پیشرفته استفاده نماید. جست و جوی پیشرفته پایگاه مرکز اطلاعات علمی این امکان را به کاربر می دهد تا با انتخاب گزینه های متعدد و تنظیم فیلدهای مربوطه به نتایج تخصصی و دقیق تری دست یابد.
در این بخش با وارد نمودن واژه های مورد نظر در کادرهای پیش بینی شده شامل عنوان، کلیدواژه، چکیده، نام نشریه و نام نویسنده و همچنین مشخص نمودن گروه تخصصی و بازه زمانی ، بر روی دکمه جست و جو کلیک کرده و نتایج حاصله در صفحه جدید نمایش داده می شود. علاوه بر این با استفاده از عملگرهای جست و جوی "و" و "یا" (and و or) می توان از چند واژه جهت حصول نتیجه دقیق تر و بهتر بهره مند شد.
به عنوان مثال اگر کاربر در جست و جوی مقاله ای است که در عنوان آن از سه واژه کودک، اختلال و کاربرد استفاده شده باشد با وارد نمودن این سه واژه در کادرهای عنوان و انتخاب عملگر "و" پس از کلیک کردن جست و جو به نتایج حاصل دست خواهدیافت.
در صورتی که کاربر در جست و جوی مقالاتی است که از واژه های کودک یا اختلال و یا کاربرد استفاده شده باشد پس از ورود این سه واژه و انتخاب عملگر"یا" به نتایج مورد نظرش دست می یابد.
در همه موارد کاربر می تواند با مشاهده عناوین مقالات نسبت به دانلود آنها اقدام نماید.
روش های دریافت متن کامل مقالات
1- استفاده از سیستم جست و جوی ساده و پیشرفته
نتایج حاصل از جست و جو به صورت فهرستی از مقالات در اختیار کاربر قرار می گیرد که با کلید کردن بر روی شمایل مربوطه اصل مقاله دانلود می شود.
2- مراجعه به صفحه نشریه
در صورتی که کاربر از نام نشریه و گروه تخصصی آن مطلع است پس از ورود به صفحه اصلی تارگاه در بخش نشریات مصوب علمی و پژوهشی با انتخاب گروه تخصصی مربوطه و نام نشریه به صفحه اختصاصی آن وارد می شود.
در این صفحه علاوه بر اطلاعات کتاب شناختی نشریه، فهرست شماره های منتشر شده آن ارائه شده که کاربر می تواند با کلیک کردن برروی شماره مورد نظر به فهرست مقالات منتشر شده در آن شماره دسترسی پیدا کرده و با کلیک بر روی شمایل مربوطه متن کامل را دانلود نماید.
روش های استفاده از گزارش های استنادی (JCR)
یکی از مهترین عوامل برای تشخیص معیار و سنجش تولیدات علمی، میزان اعتبار و وضعیت مقالات نشریات علمی پژوهشی از طریق ارزیابی توسط شاخص های علم سنجی می باشد. از طریق این شاخص ها می توان بر اساس میزان استناد به مقالات نشریات، اعتبار و ارزش آنها را مشخص نمود. شاخص تاثیر (Impact Factor) و شاخص آنی (Immediacy index) از متداول ترین این شاخص ها هستند که در سیستم گزارش های استنادی از آنها استفاده می شود.
جهت استفاده از سیستم گزارش های استنادی نشریات در تارگاه SID، کاربر در صفحه اصلی بر روی JCR کلیک نموده تا وارد صفحه گزارش های استنادی شود.
در این صفحه 6 گزارش وجود دارد که با توجه به نیاز مخاطبان دسته بندی شده است:
گزارش 1- شاخص های یک نشریه در سال مورد نظر:
جهت دسترسی به شاخص های علم سنجی در مورد یک نشریه مشخص، کاربر ابتدا گروه تخصصی مربوطه را انتخاب نموده و سپس با انتخاب نام نشریه و سال مورد نظر بر روی دکمه گزارش کلیک می نماید. در صفحه جدید وضعیت استنادی نشریه بر اساس شاخص تاثیر و شاخص آنی قابل مشاهده می باشد.
گزارش 2- شاخص های تمام نشریات در سال مورد نظر:
در این گزارش وضعیت نشریات گروه های تخصصی بر اساس شاخص های علم سنجی در بازه های زمانی مختلف ارائه می شود. کاربر با انتخاب یکی از گروه های تخصصی علوم پزشکی، کشاورزی و منابع طبیعی، فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم انسانی، هنر و معماری و دامپزشکی و تعیین نمودن سال مورد نظر، با کلیک کردن بر روی دکمه گزارش، فهرستی از وضعیت نشریات گروه تخصصی مربوطه بر اساس شاخص های علم سنجی همراه با تعداد مقالات و استنادها، نمایش داده می شود. همچنین می توان با وارد کردن نام نشریه مورد نظر، فقط گزارش شاخص های مربوط به همان نشریه را دریافت نمود.
گزارش 3- مقالات پر استناد در سال مورد نظر:
از طریق این گزارش می توان پر استناد ترین مقالات علمی را در فاصله دو بازه زمانی مشخص نمود. برای این کار با وارد نمودن تعداد مقالات درخواستی و انتخاب گزینه های مربوط به سال های مورد نظر و کلیک کردن بر روی دکمه گزارش، فهرستی از مقالات پر استناد بر اساس تعداد درخواست کاربر نمایان می شود که با کلیک کردن بر روی هریک از مقالات می توان به کلیه مقالاتی که که به ان مقاله استناد داده اند دسترسی پیدا نمود.
به عنوان مثال کاربر به دنبال نام 10 مقاله پر استناد از سال 1385 تا 1390 می باشد که با وارد نمودن عدد 10 و تنظیم فاصله زمانی و کلیک نمودن بر روی دکمه گزارش فهرست 10 مقاله پر استناد نمایان می شود.
گزارش 4- نویسندگان پر استناد در سال مورد نظر:
از طریق این گزارش با وارد نمودن عدد مورد نیاز و تنظیم بازه زمانی بر اساس سال های مربوطه می توان فهرستی از نویسندگان پراستناد را در همان بازه مشاهده نمود که با کلیک نمودن بر نام هریک از نویسندگان، مقالات نوشته شده توسط آنان قابل مشاهده و دانلود می باشد.
گزارش 5- استناد به خود در سال مورد نظر:
بر اساس این گزارش با انتخاب عدد مورد نظر و بازه زمانی فهرستی از نویسندگانی که به مقالات خودشان استناد داده اند و همچنین تعداد استنادها نمایش داده می شود.
گزارش 6- نمودار شاخص های 10 ساله نشریات:
در این گزارش با انتخاب گروه تخصصی و نشریه مورد نظر نمودار شاخص های علم سنجی نشریه بر اساس میزان شاخص تاثیر و شاخص آنی نمایان می شود. لازم به ذکر است این گزارش بر اساس آخرین استناد وارد شده هر نشریه محاسبه می شود. علاوه بر این نشریاتی که زمان انتشار اولین شماره آنها کمتر از 10 سال است، از زمان انتشار در این نمودار محاسبه و ارائه می شود.
گزارش 7- گزارش های استنادی ISI:
موسسه اطلاعات علمی ISI به عنوان بزرگترین مرجع علم سنجی در دنیا همه ساله گزارش های استنادی نشریات خود را منتشر می کند. در این بخش گزارشات این موسسه به تفکیک سال در اختیار کاربران قرار گرفته است.
ثبت نام و حضور در کارگاه های آموزشی
مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی به عنوان یک مرجع بزرگ نشر علم در ایران با هدف ترویج و گسترش فرهنگ تحقیق و پژوهش در کشور اقدام به برگزاری دوره های آموزشی با موضوعات گوناگون علمی نموده است. دوره های آموزشی این مرکز با حضور اساتید صاحب نظر، مجرب و متخصص در حوزه های گوناگون برگزار شده و برای حاضران گواهی نامه معتبر شرکت در دوره صادر می گردد.
علاقمندان جهت ثبت نام و حضور در این کارگاه ها با مراجعه به صفحه مربوطه می توانند فهرست کارگاه های برگزار شده و آتی را مشاهده و در صورت تمایل ثبت نام نمایند.
جست و جو و تامین اطلاعات علمی بین المللی
دسترسی به آخرین منابع اطلاعات علمی و آگاهی داشتن از آخرین دستاوردهای علمی و تحقیقاتی در دنیا یکی از نیازهای اصلی محققان و پژوهشگران در تولید مقالات علمی به شمار می رود. به منظور تسریع و تسهیل سفارش اطلاعات بین المللی و همچنین کاهش موانع و مشکلات دسترسی به این منابع، بنابر ارتباطی که میان مرکز اطلاعات علمی و کتابخانه بریتانیا برقرار شده، امکان استفاده از سرویس الکترونیکی آفلاین در این مرکز برای بهره برداری پژوهشگران فراهم شده است.
برای درخواست و دریافت اطلاعات علمی بین المللی لازم است کاربر در ابتدای امر کلید واژه مورد تحقیق را در پایگاه های اطلاعات علمی جست و جو نماید. سپس با دانلود و تکمیل فرم جست و جوی اطلاعات آن را به پست الکترونیکی isearch@sid.ir ارسال نماید. در کمتر از 24 ساعت اطلاعات مربوط به مقالات و شرایط و هزینه های آن از طریق پست الکترونیکی به کاربر اطلاع داده می شود.
معرفی نشریات روزآمد
با توجه به اهمیت روزآمدی منابع موجود در پایگاه، در این بخش نشریات روزآمد به طور ویژه اطلاع رسانی می شوند و کاربر می تواند با مشاهده و مراجعه به آنها جدیدترین اطلاعات را دریافت نماید.
اخبار علمی
با توجه به منابع علمی جامع در پایگاه مرکز اطلاعات علمی و خیل عظیم اطلاعات، این مرکز به عنوان یک منبع خبری بزرگ در زمینه استخراج آمار و اطلاعات می باشد که به صورت مستمر اخبار مربوط به اخرین دستاوردهای علمی و آماری محققان همراه با فعالیت های برجسته مرکز اطلاعات علمی در این بخش قابل دسترس کاربران می باشد.
2- بانک همایش های علمی
هر ساله در کشور همایش های علمی متعددی در قالب کنگره، همایش، سمینار و ... توسط سازمان های مختلف برگزار می گردد. در این همایش های مقالات و طرح های ارزشمند علمی و تحقیقاتی بسیاری توسط محققان و پژوهشگران ارائه می شود.
در بانک همایش های علمی پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، مقالات کلیه همایش های علمی برگزار شده با تفکیک گروه تخصصی و در قالب کنفرانس، کنگره، همایش، سمینار، جشنواره، سمپوزیوم و نشست با متن کامل در اختیار کاربران قرار گرفته است.(1)
علاوه بر این از طریق ورود به گروه های تخصصی، کلیه همایش های برگزار شده در هر گروه با تفکیک نوع همایش و تعداد دوره برگزار شده قابل دسترسی و استفاده می باشد. همچنین در بخش عناوین همایش های نیز کلیه منابع بر اساس نوع برگزاری تفکیک شده است. (2)
جدیدترین همایش های: با استفاده از بخش جدیدترین همایش های کاربر می تواند به اطلاعات آخرین همایش های نمایه شده در تارگاه دسترسی داشته باشد. (3)
همایش های آتی: در این بخش کلیه همایش هایی که در آینده برگزار خواهد شد معرفی شده است. کاربر با کلیک کردن بر روی عناوین همایش ها به طور مستقیم وارد سایت همایش مورد نظر شده و به اطلاعات مربوطه دسترسی پیدا می کند. علاوه بر این سازمان ها و نهادهای برگزار کننده همایش های علمی نیز از طریق درج لینک مربوطه امکان اطلاع رسانی همایش های خود را در این بخش خواهند داشت. (4)
3-بانک طرح های پژوهشی
طرح های پژوهشی به عنوان یکی از ابزار مهم در تحقیقات به شمار می روند که حاصل ایده پردازی و تجربیات محققان در علوم مختلف می باشند. در حال حاضر بسیاری از وزارتخانه ها و ارگان های علمی در زمینه های مختلف بانک عظیمی از طرح های پژوهشی در دست اجرا و یا خاتمه یافته داردند که حاصل تجربیات و تلاش های پژوهشگران می باشد. وجود یک بانک طرح های پژوهشی در کشور به عنوان یک مرجع علاوه بر اینکه باعث پرهیز از دوباره کاری و جلوگیری از سرقت طرح ها و ایده ها می گردد، برای سایر پزوهشگران این فرصت را فراهم می کند تا با یکدیگر تعامل نموده و از تجربیات گرانبها برای ایده های جدید بهره مند گردند. بانک طرح های پژوهشی پایگاه مرکز اطلاعات علمی با هدف ایجاد یک مرجع معتبر برای طرح های پژوهشی، در گام نخست اقدام به نمایه و معرفی طرح های جهاد دانشگاهی نموده است.
طرح های پژوهشی در این بانک بر اساس گروه تخصصی به گونه ای تفکیک شده که با وارد شدن به هر گروه علاوه بر دسترسی به عنوان و چکیده طرح ها، اطلاعات مربوط صاحبان طرح نظیر نشانی و شماره تماس و همچنین سایر طرح های انجام شده توسط آنها نمایان خواهد شد. (1)
علاوه بر این پژوهشکده ها و واحدهای جهاد دانشگاهی در تهران و شهرستان ها به تفکیک دسته بندی شده اند که با انتخاب نام هریک از آنها کلیه طرح های در دست اجرا و خاتمه یافته آنها با ذکر جزییات نویسندگان در دسترس خواهد بود. (2)
علاوه بر این در این بانک جدیدترین طرح های و اولویت های پژوهشی سازمان ها و ادارات در دو بخش مجزا به طور ویژه نمایش داده شده است. (3)