پژوهش حاضر الگوی شیردهی مادران ساکن شیراز را به صورت طولی مطالعه می کند بدین منظور یک هم گروه 329 نفری از مادران که طی دو هفته متوالی در سال 1375 در زایشگاههای 14 گانه شهر شیراز وضع حمل کرده بودند به صورت تصادفی انتخاب شدند. مادران انتخابی می بایست از زمان بارداری در شیراز ساکن بوده و فرزندان سالم به دنیا آورده باشند. نمونه مذکور یک نمونه 2.5 درصدی از تمام زایمان های 1375 مادران ساکن شیراز را تشکیل می داد. مادران در فواصل 1.5، 3، 4.5، 8.6، 10، 12، 15، 18، 21 و 24 ماهگی پس از زایمان در منزل مورد بازدید قرار گرفتند و توسط پرسشگران آموزش دیده و به صورت چهره به چهره با آنها مصاحبه به عمل آمد و نتایج مشاهده شده، در پرسشنامه ای ساختار یافته ثبت شد. در این مطالعه طرح هم اتاقی مادر و نوزاد در مورد 24.8% مادر و نوزاد انجام گرفته بود و 53.5% از مادران نحوه شیردهی را آموزش دیده بودند. مهمترین منبع کسب آگاهی مادران در رابطه با مدت شیردهی توصیه دوستان و آشنایان (39.8%) ذکر شده در حالیکه رسانه های گروهی نقش ضعیفی را ایفا کرده بودند (15.7%). استنباط شخصی مادر و توصیه دوستان و آشنایان در مورد تغذیه کودک بلافاصله پس از تولد مهمترین منبع آگاهی مادر (46.5%) ذکر شده بود. 99.7% از مادران شیر مادر را بهترین شیر برای نوزاد در آغاز تولد بیان کرده بودند و 94.5% از آنها نخستین ماده غذائی که باید به کودک داد را آغوز ذکر کرده اند. همچنین 66.4% از مادران معتقد بودند که زمان شروع تغذیه با شیر مادر باید بلافاصله پس از تولد نوزاد صورت گیرد. 81.3% از مادران اعتقاد داشتند که کودک را تا 24 ماهگی باید شیر داد. 97.9% از مادران تا سن 1.5 ماهگی نوزادشان را شیر می داده اند. این رقم در 6 ماهگی کودک به 85.6%، در یکسالگی به 77.3% و در دو سالگی به 26.4% کاهش یافته بود. همچنین 41.3% از نوزادان از تغذیه انحصاری با شیر مادر در 1.5 ماهگی برخوردار بوده اند که این رقم در 6 ماهگی به 9% کاهش یافت. حدود 66.9% از مادران تغذیه تکمیلی را در 6 ماهگی کودک شروع کرده بودند و تغذیه غالب با شیر مادر در 1.5 ماهگی نوزاد در 82.9% موارد دیده شد و تنها 2.1% از نوزادان در 1.5 ماهگی به صورت انحصاری با شیر خشک تغذیه شده بودند. نتایج مطالعه بر ضرورت برنامه ریزی های اصولی در جهت بهبود هر چه بیشتر الگوی شیر دهی مادران تأکید دارد و سرمایه گذاری بر روی آن از توجیه اقتصادی برخوردار است.